Články, komentáře

Komu vyhlásil kartel OPEC cenovou válku?

18.12.  |  Redakce

Od poloviny toho roku jsme svědky výprodejů na ropě, které jsme mohli spatřit naposledy během globální finanční krize v roce 2009. Za poslední půl rok se cena ropy WTI propadla o 49,4 % na 54,51 dolarů za barel.

Ropa versus zlato: Komodity pod tlakem týdenních dat

16.12.  |  Redakce

Byla to velmi zajímavá podívaná. Řeč je o týdenním vývoji ceny zlata jak na mezinárodních tak na domácích trzích. Cena zlata vystoupala do výše 1 238 dolarů za unci a na konci týdne uzavírala na 1 222,6 dolarech, což je 2,5% rozdíl.

V Řecku se chystají prezidentské volby, tamní akcie prudce oslabují

12.12.  |  Michala Moravcová

Řecko se opět po dvou letech stává středobodem zájmu investorů. Důvodem je šokující oznámení tamního premiéra Antonise Samarase, který přesunul termín prezidentských voleb z února 2015 na tento měsíc.

Co chystá Evropská centrální banka?

09.12.  |  Jiří Šimara

Ekonomika v eurozóně se již čtvrtým rokem potácí mezi recesí a anemickým růstem, který v žádném z posledních 14 kvartálů nebyl vyšší než 0,3 % q/q. Neuspokojivý ekonomický vývoj se podepisuje i na trhu práce, přičemž nezaměstnanost vzrostla z předkrizových 7,2 % až na současných 11,5 %.

Komoditní vývoj v listopadu

08.12.  |  Redakce

Zlato si za měsíc listopad prošlo dramatickým vývojem. Cena zlata dokázala propadnout na minima z roku 2010 k úrovni 1132 USD za unci. Podle údajů agentury Bloomberg se množství zlata drženého burzovně obchodovanými produkty (ETF, ETC) snížilo na 1643,4 tuny, což je nejnižší stav od konce srpna 2009.

Švýcarské NE vyvolalo propad cen komodit

03.12.  |  Redakce

Švýcaři se v referendu rozhodli pro NE! Ať už tomu bylo v důsledku nebývale rozsáhlé zastrašovací kampaně ze strany Švýcarské národní banky, nebo z domnění většiny obyvatel že švýcarské zlato je bezpečněji uloženo v zahraničí, rozhodli se Švýcaři pro jednoznačné odmítnutí, které by donutilo SNB držet 20 % svých rezerv ve zlatě na domácím území.

Druhé pololetí letošního roku komoditám nepřeje

28.11.  |  Michala Moravcová

Jeden z nejznámějších komoditních indexů, jenž sestavuje společnost Thomson Reuters, označován zkratkou CRB má za sebou 5 ztrátových měsíců. Jde tak o druhý nejdelší časový interval propadu cen komodit od vypuknutí finanční krize.

Zvedne OPEC cenu ropy?

27.11.  |  Tomáš Menčík

Do Vídně se sjedou nejvyšší představitelé ropných zemí OPEC k pravidelnému zasedání. To by nebylo nic tak zajímavého, kdyby nebyla cena ropy Brent pod 80 USD za barel, tedy 30 % pod letošními maximy. Dobré pro peněženky spotřebitelů, špatné pro samotné těžaře. Budou konat?

Nižší úrokové sazby v Číně versus silný dolar

26.11.  |  Jaroslav Křůpala

Výsledkem tohoto vztahu je zakotvení ceny zlata těsně pod úrovní 1200 dolarů. Koncem minulého týdne došlo k nečekané události, kdy Čína snížila úrokové sazby a zintenzivnila tak úsilí o podporu této druhé největší světové ekonomiky. Trhy zareagovaly vyšší poptávkou po komoditních kovech, jejichž cenový nárůst částečně narušily až pondělní výsledky silnějšího dolaru.

USA o krok blíže k růstu úrokových sazeb

25.11.  |  Redakce

Spojeným státům se ekonomicky stále daří. Ačkoliv předstihové indikátory z výrobního sektoru, které v průběhu října přišly, byly zejména v důsledku slabších nových objednávek nižší než očekávání, stále zůstávají výrazně nad 50 body (dokonce výrazně nad 55 body), tj. jasně v pásmu (rychlého) růstu.

Zima se blíží, cena plynu roste

21.11.  |  Michala Moravcová

Ačkoliv cena ropy stále nenašla své dno a pokračuje ve výprodeji, během něhož od července oslabila o 25 procent, zemní plyn odstartoval zimní sezónu v plném proudu a na rozdíl od ropy jeho cena od konce října signifikantně roste.

Výsledková sezóna na pražské burze

19.11.  |  Jiří Šimara

Již tradičně byla na konci října odstartována výsledková sezóna firem obchodovaných na pražské burze. Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dosud zveřejnily společnosti jako ČEZ, Unipetrol, Erste Group, CME, Komerční banka či Fortuna.

Akciový trh stojí na počátku úrodného období

18.11.  |  Petr Habiger

Podle průzkumu společnosti Yardeni Research Inc je období průběžných voleb v USA, které se konají dva roky po prezidentských volbách, pro americké akcie jedním z nejvýživnějších částí roku.

Zapomeňte na kybernetické pondělí, je tu čínský den nezadaných

13.11.  |  Tomáš Menčík

Dne 11. 11. proběhla v čínských internetových obchodech nakupovací mánie. Již minulý rok se stal dnem největších internetových nákupů na světě.

Draghi se znovu ujímá vlády

12.11.  |  Jiří Šimara

Jestli si něco vzít z nedávné tiskové konference guvernéra ECB, pak to, že je „Super Mario“ opět pánem situace. Za zhruba dvě hodiny trvající exhibici stihl Draghi snad pětkrát zdůraznit, že mezi všemi členy Rady guvernérů panuje názorová jednota ohledně dalšího směřování monetární politiky centrální banky.

Příznivé vyhlídky pro japonské akcie

11.11.  |  Redakce

Japonské akcie na rozhraní října a listopadu výrazně posílily. Index TOPIX vzrostl za jediný den o 4,3 procenta a během celého týdne o 7,4 procenta. Hlavním důvodem razantního růstu bylo oznámení o realokačních plánech státního penzijního fondu, který tak chce výrazně posílit hodnotu japonských akcií.

Komoditní vývoj v říjnu

10.11.  |  Boris Tomčiak

Zlato počátkem měsíce posílilo ze svých letošních minim. Šlo o největší růst od června. Za pohybem stály spekulace, že zpomalení globálního růstu oddálí rozhodnutí amerického FEDu zvýšit úrokové sazby.

Fenomén biotechnologie

06.11.  |  Redakce

Biotechnologie se zakládají na technologickém využití poznatků z biologie. Jedná se o využití chemických procesů, které nejsou cizí lidským buňkám. Tato věda má široké uplatnění a to zejména v medicíně, zemědělství, potravinářství. Vyvinuté technologie a produkty nám pomáhají zlepšovat každodenní život.

Rusko čekají těžké časy

03.11.  |  Petr Habiger

Ruský rubl zaznamenal během čtvrtečního obchodování (30. 10. 2014) největší jednodenní nárůst proti americkému dolaru za posledních téměř šest let. Investoři očekávají, že centrální banka pravděpodobně přijme velmi přísná opatření, aby měnu upevnila.

Bláznivé investice firmy Amazon děsí akcionáře

29.10.  |  Tomáš Menčík

Jeff Bezos, generální ředitel firmy Amazon, se buď zbláznil, nebo je génius a vizionář. Jinak nelze nazvat masivní investice, které management provádí už 4. čtvrtletí v řadě.

Nad Tescem se stahují černá mračna

27.10.  |  Jiří Šimara

Supermarket Tesco, který je s tržní kapitalizací 14 miliard GBP největším maloobchodním řetězcem ve Velké Británii, důvěrně zná i český spotřebitel. Již v září tohoto roku jsme mohli v novinách narazit na zprávu o účetním skandálu, který, jak už to tak bohužel bývá, investory velmi nemile překvapil.

ECB zveřejní v neděli výsledky stress-tesů evropský bank

24.10.  |  Michala Moravcová

Evropské banky se tento týden dozví výsledky své zdravotní prohlídky, když Evropský bankovní úřad (European Banking Authority) (EBA) a Evropská centrální banka (ECB) zveřejní dva nezávislé výsledky zdravotní způsobilosti evropských finančních institucí.

Stane se Asie konkurencí pro londýnský trh zlata?

21.10.  |  Petr Habiger

Londýn ovládal trh s fyzickým zlatem více než 300 let. Město se tak pyšní mnoha trezory, z nichž jeden leží i pod národní Bank of England s aktuální zásobou zlata 7 500 tun.

Řecko opět středobodem pozornosti

20.10.  |  Michala Moravcová

Řecko se opět stává středobodem pozornosti investorů a zaujímá první místo v jejich hledáčku, když chtějí něco prodat ze svého portfolia.

Ruská ekonomika má a bude mít problémy

16.10.  |  Tomáš Menčík

Nejdříve si připomeňme pár základních faktů ohledně této páté největší ekonomiky světa. Ruská ekonomika je zcela závislá na vývozu energetických surovin. Ropa a zemní plyn tvoří okolo poloviny příjmů státního rozpočtu.

Společnosti v USA se vrací k investicím

13.10.  |  Petr Habiger

Americké firmy začínají opět investovat do obnovy starého a pořízení nového fyzického majetku. Postupně se tak odklání od zpětného odkupu vlastních akcií a vyplácení dividend.

Prožije eurozóna britský sen?

10.10.  |  Michala Moravcová

Německo, největší ekonomika eurozóny, zveřejnilo tento týden šokující data průmyslové produkce, která v srpnu meziměsíčně klesla až o 4 procenta, přičemž se očekávalo jenom 1,4 procentní oslabení.

Komoditní vývoj v září

09.10.  |  Boris Tomčiak

Komoditní index RICI oslabil v září o sedm procent. Důvodem je zejména vysoká produkce a růst zásob klíčových surovin, jako jsou ropa a obilniny. Poptávka po komoditách ze strany spekulantů a investorů je nízká. Inflace ve světě je minimální, takže se v současnosti nevyplácí držet reálná aktiva.

Kdy najde ropa své dno?

08.10.  |  Jiří Šimara

Ceny ropy nadále klesají, přičemž severomořský Brent zaznamenal již čtyři ztrátové seance v řadě a nyní se pohybuje na ceně 92 USD za barel.

USA dohnaly Saudskou Arábii v ropných ekvivalentech

06.10.  |  Petr Habiger

Produkce ropy v USA velmi silně a poměrně rychle proměnila globální odvětví energetiky. Spojené státy dohání Saudskou Arábii a brzy se stanou největším světovým producentem zkapalněných ropných ekvivalentů.

Září drahým kovům nepřálo

02.10.  |  Michala Moravcová

Cena zlata se poslední zářijový den přiblížila o krůček blíže k číslu 1 200 USD za trojskou unci, když se na konci měsíce a třetího čtvrtletí nacházela na úrovni 1 204 USD.

Čtvrteční zasedání ECB: QE se rozjede a zlato poroste

01.10.  |  Redakce

Horská jízda ceny zlata pokračovala i v minulém týdnu a dosáhla až na hranici 1207 dolarů/unci. Obavy z omezování těžby však cenu zlata drží na vyšších úrovních a žlutý kov v pátek uzavíral na hladině 1218 dolarů. Což je stále hluboko pod odhadovanými výrobními náklady hlavních těžařských společností.

REITs: Alternativa k přímému investování do nemovitostí

25.09.  |  Jiří Šimara

Ne každý investor si může dovolit pořídit nemovitost za účelem pozdějšího pronájmu. V USA proto v 60. letech vznikly tzv. REITs (Real Estate Investment Trusts neboli Investiční Realitní Trusty). Jsou obdobou podílových fondů, nicméně namísto do akcií či dluhopisů investují většinu zdrojů přímo do nemovitostí, případně cenných papírů na ně navázaných.

Dividendový výnos bude i nadále stoupat

24.09.  |  Redakce

Dividendově silné akcie nabízejí s výhledem na běžné výnosy dobrou alternativu k dluhopisům. V roce 2013 byly celosvětově vyplaceny investorům dividendy ve výši zhruba 1170 miliard dolarů, což představuje přibližně 30 % německého hrubého domácího produktu.

Stříbro sklouzlo pod 18 dolarů. Minimum dráždí investory

23.09.  |  Redakce

Zlato sklouzlo od minulého týdne na nejnižší hodnotu od začátku ledna a stříbro se propadlo dokonce na svoje čtyřleté minimum, a to jako důsledek tržních spekulací, že USA rozjede proces "utahování opasků", dříve než se očekávalo, za přispění prodeje drahých kovů, zejména v papírové podobě (největší ETF fond SPDR Gold Trust se propadl o 7,78 tun na aktuálních 776,44 tun).

Velká zlatá hra: dočkají se investoři dalšího propadu?

16.09.  |  Redakce

Žlutý kov dopadl v pátek 12. září na své osmiměsíční minimum jako důsledek nedostatečné investiční poptávky po zlatých Futures, a z důvodu jejich odprodeje. Za celý minulý týden ztratil žlutý kov 3,1%, což je jeho největší týdenní pokles od května. Ovlivňují ho především obavy z dřívějšího, avšak očekávaného, zvýšení sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Dlouho očekávané IPO Alibaby je tady

15.09.  |  Tomáš Menčík

Největší, nejhonosnější, nejočekávanější. To jsou přívlastky, kterými se veřejná nabídka internetové společnosti Alibaba může chlubit.

Kvantitativní uvolňování podle ECB

12.09.  |  Petr Habiger

Evropská centrální banka (ECB) minulý čtvrtek (4. 9. 2014) oznámila nový program týkající se kvantitativního uvolňování.

Herní průmysl se již připravuje na své žně

11.09.  |  Jiří Šimara

Největší zájem o své produkty registrují herní společnosti pravidelně během čtvrtého kvartálu, což samozřejmě souvisí s blížícími se vánočními svátky. Jde o nejvýznamnější období celého roku, kdy tržby herních producentů vzrostou v mezikvartálním srovnání i na dvojnásobek. Představíme si jedny z největších světových gigantů tohoto odvětví a ukážeme si vliv Vánoc na jejich výsledky.

Od Virginie po Fort Knox: Zlatá historie USA od roku 1782

10.09.  |  Jaroslav Křůpala

Kolik má dnes USA skutečné množství zlata ve svých zásobách? Otázka poměrně často frekventovaná a aktuální, na kterou zná odpověď pouze pár úředníků.

Produkce bavlny opět překoná její poptávku

05.09.  |  Petr Habiger

V letošním roce se očekává, že produkce bavlny popáté v řadě překročí její spotřebu. Podle mezinárodního poradního výboru pro bavlnu (ICAC) celosvětová produkce klesne o 400 000 tun na celkových 26,05 miliónu tun, zatímco spotřeba by mohla vzrůst o 4 procenta na 24,4 miliónu tun.

Čína by do roku 2040 mohla ovládnout trh s plynem

02.09.  |  Michala Moravcová

Americká vládní agentura pro energii EIA (Energy Information Administration) přišla se zajímavou zprávou, v níž uvedla, že poptávka Číny po zemním plynu by se mohla v následujících 25 letech ztrojnásobit, což by mohlo zásadně ovlivnit trh s touto komoditou.

Rusko versus Ukrajina: Cesta z krize nebo do ještě větší krize?

02.09.  |  Jaroslav Křůpala

Na začátku tohoto týdne se prozatím zlato obchoduje pod hranicí 1300 dolarů/unci, což vzhledem k čím dál více vyhrocenějším projevům čelních představitelů Ruska, s Putinem v čele, nemusí dlouho platit. V tomto týdnu by se 28 zemí Evropské unie mělo dohodnout na daleko výraznějších sankcích vůči Rusku, které by měly odradit Rusko od jejich "mise" na Ukrajině.

Smart money míří do rizikových dluhopisů

01.09.  |  Petr Habiger

Velcí investoři nakupují podřadné dluhopisy a snaží se využívat současné nižší ceny, které způsobily odliv drobných investorů. Mnoho portfolio manažerů tvrdí, že zatím zůstávají při chuti s nákupem těchto rizikových bondů.

Vývoj poptávky a nabídky na trhu zlata

26.08.  |  Petr Habiger

Trh se zlatem se v letošním roce ustálil v porovnání s minulým rokem, kdy investorská veřejnost byla svědkem rychlého poklesu jeho ceny o 25 procent. To vyvolalo skokový nárůst poptávky po žlutém kovu. Důkazem toho je vývoj ceny zlata v období Q1 2013 až Q1 2014 v místních cenách v jednotlivých zemích, zejména pak Číny a Indie, který nasvědčuje, že nákupní horečka proběhla především v polovině loňského roku.

Které evropské země jsou nejvíce postiženy ruskými zemědělskými sankcemi?

25.08.  |  Michala Moravcová

Na zemědělce v Evropské unii (EU) dopadl zákaz dovozu masa, ryb, mléčných produktů, ovoce, zeleniny a dalších jejich výrobků do Ruska. Moskva se tímto krokem rozhodla reagovat na sankce, které vůči ní namířil Západ.

Spěje eurozóna ke kvantitativnímu uvolňování?

22.08.  |  Redakce

Po slibném prvním čtvrtletí se eurozóna ve druhém zadrhla. A není ani divu. Itálie se propadla do třetí recese za posledních 6 let, Německo pokleslo o dvě desetiny a Francie klasicky stagnovala.

Vítejte v realitě. Výnos investice 1 % ročně na 10 let

20.08.  |  Tomáš Menčík

Výnosy dluhopisů rozvinutých zemí letí dolů. Většina z nich je dokonce na historických minimech a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl trend v dohledné době zvrátit. Pokud výnosy dluhopisů klesají tak výrazným způsobem, obvykle se jedná o úprk investorů k bezpečným aktivům. V aktuálním případě jsou ale důvody odlišné.

USA: Manipulace s daty nebo reálné oživení trhu práce?

19.08.  |  Jaroslav Křůpala

Zlato se závěrem minulého týdne obchodovalo na nižší cenové úrovni. Jeho nárůst byl limitován americkými daty z oblasti podpory v nezaměstnanosti, které "oficiálně" potvrdily pokračující oživení na trhu práce.

Ruský automobilový trh v troskách

18.08.  |  Jiří Šimara

Současné napětí mezi Ruskem a západními zeměmi má kromě jiného i silný dopad na ekonomiky zúčastněných regionů. Přečtěte si, jak na vypjatou situaci reaguje ruský automobilový trh. Ten jsme zvolili kvůli jeho silné procykličnosti, čímž působí jako velmi dobrý indikátor změn ve vývoji ekonomické aktivity.

HDP Japonska propadl nejvíce od zemětřesení v roce 2011

15.08.  |  Michala Moravcová

HDP Japonska se propadlo v druhém čtvrtletí o 1,7 %, USA si v tom samém období polepšily o 4%.

Červencové výsledky investičních fondů

14.08.  |  Redakce

V červenci, navzdory proměnlivé náladě na akciových trzích, téměř dvě třetiny fondů, které působí na českém kapitálovém trhu, dosáhly kladné výkonnosti. Výsledky fondů denominovaných v USD nebo EUR v tomto měsíci ovlivnily pohyby devizových kurzů. Kurz české koruny vůči dolaru klesl o -2,5 % a vůči euru o -0,4 %.

Vývoj ceny zlata od roku 1971 až 2014

12.08.  |  Redakce

V dnešním článku se zaměříme na historický vývoj cen žlutého kovu od roku 1971 až po současnost, a to konkrétně ve třech fázích. Dále se pokusíme nastínit možné scénáře vývoje, které se opírají jak o reálná data, tak i o názory předních osobností ze světa komoditních kovů.

Čína chystá svojí verzi kvantitativního uvolňování

11.08.  |  Vít Jedlička

Čínská centrální banka podle reportu China Securities Journal zkoumá možnosti, jak uvolnit monetární politiku a současně zabránit dalšímu nafukování bubliny na trhu nemovitostí.

Je Argentina v problémech nevinně?

08.08.  |  Redakce

Defaultem Argentiny bizarním způsobem vyvrcholila situace, do které se země dostala po předchozím defaultu v roce 2001 a především po nedávném rozsudku Nejvyššího soudu.

Oživit pražskou burzu se snaží výsledková sezóna

07.08.  |  Tomáš Menčík

Na české burze bylo v minulém týdnu po delší době trochu více živo. Ve středu reportovala výsledky mediální společnost CETV, jejíž výsledky byly mírně pozitivní.

Komoditní vývoj v červenci

07.08.  |  Vít Jedlička

Komoditní index RICI oslabil v červenci o více jak pět procent. Hlavním viníkem strmě klesající ceny komodit byl rostoucí americký dolar. Dolarový index posílil v červenci o dvě procenta. Nejhůře se dařilo bavlně a kukuřici. Největší růst zaznamenala káva Arabika.

Fiat jako lovec, možná i jako kořist

06.08.  |  Jiří Šimara

Letošní rok je jeden z nejbohatších v historii co do různých fúzí a akvizic. Firmy se tímto způsobem snaží zabezpečit si lepší konkurenční postavení na straně jedné a zbavit se efektivním způsobem přebytku hotovostních prostředků na straně druhé.

Skotské referendum a jeho vliv na britskou libru

05.08.  |  Michala Moravcová

Skotsko bylo 307 let součástí Velké Británie. Nyní se však připravuje na hlasování o nezávislosti. Referendum je naplánováno na 18. září 2014. Nicméně finanční trhy tuto událost zatím přehlížejí a nezapočítávají ji do ceny aktiv.

Konec hry papírových US a UK derivátů je blíž a blíž

04.08.  |  Redakce

Začátkem roku jsme konstatovali, že rok 2014 by neměl pro zlato představovat horskou jízdu podobnou jako v roce 2013. Od začátku roku jsme se dostali do rozdílu pouhých 15 % (1 382 dolarů/unci v půlce března, 1201 dolarů/unci začátkem roku).

Sankce posunou Rusko do recese

31.07.  |  Redakce

Schválené sankce namířené proti finančnímu, energetickému a obrannému sektoru budou mít negativní dopad, více ale v delším horizontu a nepřímo (skrze kanál očekávání, sentimentu, izolace apod.) než přímo.

USA, ČÍNA, RUSKO: týden velkých očekávání a trestů

30.07.  |  Redakce

Centrální banky Ruska, Kazachstánu a Mexika navyšují podle údajů MMF dál svoje zlaté rezervy. Jedním z důvodu může být reakce na očekávané zpřísnění sankcí vůči Rusku. Přiřadily se k nim i další země jako například Kyrgystán, Tádžikistán, Srbsko, Řecko, Ekvádor. Z celkového pohledu však centrální banky snížily zlaté devizové rezervy již druhý měsíc po sobě, a to na hodnotu 1,022 miliardy uncí.

Analýza: Platina může v růstu následovat palladium

29.07.  |  Vít Jedlička

Cena palladia během posledního roku významně rostla. Doporučili jsme jej na nákup společně s vypuknutím ukrajinské krize 12. března. Od té doby palladium absolvovalo již 12procentní růst, zatímco platina od té samé doby posílila pouze o půl procenta.

Čína se zadlužila dříve, než zbohatla

28.07.  |  Michala Moravcová

Britské bance Standard Charted a jejímu týmu analytiků se podařil zajímavý kousek, a to spočítat celkové zadlužení některých zemí včetně Číny.

Letecký sektor ztrácí na lesku

25.07.  |  Tomáš Menčík

Zatímco indexy světových trhů se pohybují poblíž historických maxim, největším výrobcům letadel a aerolinkám se moc nedaří. Tedy až na pár světlých výjimek. Onou vymykající společností jsou Etihad Airways, vlastněné vládou Abu Dhabí, kterým se daří strmě překonávat zisky a tržby předchozích období.

Dluhy rozvíjejících se trhů dosáhly nových rekordů

24.07.  |  Petr Habiger

Rozvíjející se země si na kapitálových trzích půjčily během první poloviny letošního roku rekordní množství finančních prostředků. Nicméně bankéři varují, že euforie na dluhových trzích může přinést problémy do budoucna.

Propadne se Japonsko zpět do deflace i přes ohromné tištění peněz?

23.07.  |  Vít Jedlička

Japonská deflace započala v roce 1998 a trvala celých patnáct let. Byla zvláštní svojí enormní délkou, ale také mírou deflační stability a mizerným ekonomickým růstem. Za celou dobu trvání deflace nepřesáhla meziročně jedno procento.

BRICS zakládá vlastní mini-MMF

22.07.  |  Jaroslav Křůpala

V minulém týdnu proběhl v Brazílii summit zemí Bricsu, jehož hlavní náplní bylo vytvoření anti-dolarové aliance, kterou lze označit jako "mini-MMF".

Volkswagen a Fiat?

21.07.  |  Jiří Šimara

V titulcích německých médií se objevila naprosto překvapivá informace o možném kompletním či alespoň částečném propojení Volkswagenu s italským Fiatem.

ČEZ: Hvězda prvního pololetí na pražské burze

18.07.  |  Martin Pavlík

Akcie společnosti ČEZ se v prvním pololetí staly nejvíce ziskovou investicí na pražské burze, když si připsaly sedmnáctiprocentní zhodnocení. Za takto dobrou výkonností můžeme najít vícero důvodů.

Ceny energií jsou pod tlakem

17.07.  |  Petr Habiger

Současné ceny energií působí vrásky na čele všem, kteří sázeli na to, že nedostatek zásob způsobí růst jejich cen.

Výsledková sezóna v USA úspěšně odstartovala

16.07.  |  Redakce

Minulý týden začala výsledková sezóna firem obchodovaných na amerických trzích. Teprve teď se ukáže, do jaké míry je optimismus akciových indexů podpořen i zlepšujícími se finančními výsledky nebo zda trh táhnou především levné zdroje peněz.

Červnové výsledky investičních fondů

16.07.  |  Redakce

Červen byl pro klienty investičních fondů dalším úspěšným měsícem. Tři čtvrtiny fondů, které působí na českém trhu, dosáhlo kladné výkonnosti. Kurzové rozdíly měly v červnu na výsledky fondů denominovaných v USD nebo EUR jen malý vliv. Kurz české koruny vzrostl vůči americké a evropské měně v jednotlivých případech o +0,4 % a +0,1 %.

Zlato se ohřívá na čtyřměsíčním maximu. Přijde ochlazení?

15.07.

Cena zlata je aktuálně výrazně vyšší, než za jakou bylo obchodováno 10. června 2014. Měsíc červen se zdá být pro investory v posledních dvou letech příznivým měsícem pro nákup žlutého kovu.

Akciový unikát: Yahoo! se zápornou tržní hodnotou

14.07.  |  Tomáš Menčík

Záporná hodnota firmy, navíc obchodované na burze, je ekonomický nonsens. Přesto se minimálně jeden takový aktuálně objevuje. Yahoo! je světově známá firma, která je průkopníkem v oblasti internetového vyhledávání.

Jak investovat do světových akcií?

11.07.  |  Gabriela Kraváčková

Chtěli byste investovat do akcií, ale nevíte, které vybrat? Základním stavebním kamenem portfolia mohou být nejvýznamnější světové akcie. Které tituly to jsou a jak je získat do portfolia?

Investiční deficit se stává pro ekonomiku hrozbou

09.07.  |  Jaroslav Křůpala

"Globální ekonomika nabírá rychlost, i když tempo se může zdát být o něco pomalejší než jsme původně předpovídali, neboť růstový potenciál je nižší a investiční výdaje zůstávají nevýrazné", uvedla Lagarde na konferenci v Aix-en-Provence ve Francii.

Nezaměstnaných v USA ubývá. Co na to Fed a sazby?

08.07.  |  Jiří Šimara

Akciové investory velmi příjemně potěšila čtvrteční data z pracovního trhu Spojených států. Nezaměstnanost zde v červnu klesla na 6,1 %, což znamená nejnižší úroveň za posledních šest let.

Komoditní vývoj v červnu

07.07.  |  Vít Jedlička

Komoditní index RICI posílil v červnu o více jak jedno procento, což potvrdilo trend růstu cen komodit v letošním roce. Největší růst zaznamenaly masa v USA společně se stříbrem. Nejhůře se dařilo pomerančovému koncentrátu společně s obilninami.

Primární úpisy akcií jsou na vzestupu

04.07.  |  Redakce

Aktivita na trhu primárních úpisů akcií nadále sílí a tak i druhé čtvrtletí letošního roku lze dle výsledků pravidelné studie EY Global IPO Trends označit za velmi úspěšné.

Další černá labuť na trhu

02.07.  |  Michala Moravcová

Zatímco někteří investoři si naplno užívají přicházející léto s rozkvetlými loukami a klidnými jezírky, jiní na hladinách vodních ploch spatřují kroužit černé labutě. Jednou z takovýchto černých labutí jsou nyní ve světě financí rozevírající se na trhu s opcemi.

Roztočí tiskárny na vyšší obrátky negativní vývoj HDP?

01.07.  |  Redakce

Charakteristika bezpečného přístavu pro zlato platila bezpečně. Zlato na konci minulého týdne připsalo pouze 0,33 % a zakončilo týdenní obchodování na 1319,03 dolarů/unci. V minulém týdnu vyšla zpráva, že ekonomika USA v červnu přidala 215 tisíc pracovních míst, což byl zhruba stejný počet míst jako v květnu a pro trhy to bylo mírné zklamání.

Investorská veřejnost má z akcií stále obavu

01.07.  |  Petr Habiger

Květnová studie společnosti State Street Corporation zjišťovala, co dělají drobní investoři se svými úsporami.

Věděli jste o zlatě, že…

30.06.  |  Tomáš Menčík

…cena zlata poklesla o 28 %? Jedním z hlavních důvodů tohoto bezprecedentního poklesu na zlatě byla monetární politika Fedu.

Sedláček: Trh s diamanty se vyznačuje vysokou cenovou stabilitou

27.06.  |  Roman Müller

Dlouhodobé průměrné zhodnocení u tzv. investičních diamantů se pohybuje mezi 6 až 18 %. Jsou samozřejmě diamanty, které mají zhodnocení i jiné, ale toto je právě závislé od parametrů každého kamene a tím více záleží na jeho výběru, uvedl Milan Sedláček, manažer obchodu Diamonds International Corporation (DIC).

Jak fungují podílové fondy?

26.06.  |  Gabriela Kraváčková

Přemýšleli jste někdy o tom, co se děje s vašimi penězi v podílovém fondu? Na úspěšnost fondu má zásadní vliv portfolio manažer a jeho tým. Volba složení portfolia spolu s výběrem vhodných cenných papírů může vést k nadprůměrnému zhodnocení vašich investic.

Co je to Lock-Up a dá se na něm vydělat?

23.06.  |  Jiří Šimara

Lock-Up je výraz spojený s primárním úpisem akcií na burze, tedy s IPO. Do češtiny se nepřekládá, a kdyby, tak by znamenal něco jako uzamčení. Jde o období, po které nesmí původní vlastníci společnosti prodávat své akcie na burze.

Jak Češi investují? Většinou moc neriskují

20.06.  |  Redakce

Pokud by Češi měli k dispozici částku 30 tisíc korun, více než třetina z nich by ji vložila do spořicího produktu, další třetina by ji investovala do sebe, svých koníčků a zájmů a zhruba jeden z deseti dotazovaných by volné finanční prostředky vložil do akcií a dluhopisů.

ZertifikateJournal 11/2014: Pokoří DAX hranici 12 tisíc bodů?

19.06.  |  Martin Svoboda

Tak k tomu skutečně došlo: DAX poprvé prorazil magickou hranici 10.000 bodů. A stalo se tedy to, co jsme předpovídali již na podzim roku 2013.

Jak vybrat správný podílový fond?

19.06.  |  Gabriela Kraváčková

Uvažujete o investici do podílových fondů? Nevíte, který z široké nabídky vybrat? Ukážeme vám, které informace jsou při výběru fondů důležité a kde je najdete. Po porovnání všech důležitých informací bude výběr fondů mnohem jednodušší.

Květnové výsledky investičních fondů

18.06.  |  Redakce

Téměř 97 % investičních fondů, které působí na českém trhu, uzavřelo měsíc květen s kladnou výkonností. Současně všechny ze 40 průměrů, které v rámci tohoto přehledu počítáme, byly ziskové. Výsledkům fondů denominovaných v USD přálo posílení této měny vůči české koruně o +2,3 %.

Rusko a Čína skupují zlato a zbavují se dluhopisů USA

17.06.  |  Redakce

Západní centrální banky dodaly již hodně zlata, které směřovalo na východ. Čína a Rusko skupují obrovské množství fyzického zlata a zamykají ho do svých trezorů, aby tak podložily měnové rezervy.

Hledáte důvod pro oslabení EUR/USD?

13.06.  |  Michala Moravcová

Pro ty, kteří hledají důvod pro posílení USD vůči EUR, se kromě srovnání výnosů státních dluhopisů těchto dvou ekonomických celků momentálně nabízí i komparace odlišných rétorik jejich centrálních bank.

OPEC bude nucen zvýšit produkci ropy

11.06.  |  Vít Jedlička

Poslední setkání kartelu OPEC před šesti měsíci řešilo otázku, jak zabránit přebytku ropy na světových trzích, který byl způsobený obnovením dodávek a nerespektováním kvót kartelu v Íránu, Iráku a Libyi.

ZertifikateJournal 10/2014: „Nová bublina“ nebo zdravý růst?

10.06.  |  Martin Svoboda

Finanční trhy jsou efektivní, stanovená cena je vždy „férová“ a investoři se jako dav chovají vždy „chytře“, tvrdí mnoho tržních účastníků. Jiní oproti tomu říkají, že se trhy chovají pomateně, kurzy se vyvíjejí nesmyslně a dav investorů je jednoduše hloupý.  

Co přinese Draghiho intervence?

10.06.  |  Jiří Šimara

Evropská centrální banka svou nedávnou intervencí vyšla vstříc všem, kteří již delší dobu volali po razantním zákroku proti posilujícímu euru a hrozbě pádu do deflační pasti. Draghi a jeho kolegové z rady guvernérů jednohlasně odsouhlasili hned několik zajímavých nástrojů s potenciálním dopadem na finanční trhy a také na reálnou ekonomiku.

Palladium vystoupilo ze stínu zlata

09.06.  |  Petr Habiger

Čínští motoristé při nákupu auta na ekologii moc nehledí a hlavní roli v jejich rozhodování hraje pohodlí. Rostoucí poptávka po nových automobilech ale čínskou vládu donutila zpřísnit emisní pravidla a zavést čistší paliva. To pomohlo zvýšit cenu palladia, které se používá v automobilových katalyzátorech k čištění výfukových plynů.

Komoditní vývoj v květnu

06.06.  |  Vít Jedlička

Mezi komoditami v květnu nejvíce posílila měď, americká ropa WTI a palladium. Největší ztráty zaznamenala pšenice, kukuřice a káva Arabika.

Poškození investoři: Kde jsou ty soudní spory?

06.06.  |  Zbyněk Drobiš

Soudní spory jsou vděčným tématem sdělovacích prostředků. Vytvářejí iluzi, že se lidé soudí kvůli každé maličkosti. Skutečnost je taková, že je velké množství poškozených investorů v pozici neprofesionálních zákazníků, avšak soudní spory v dané problematice jsou spíše výjimkou.

Co způsobilo 3,5 měsíční minimum zlata?

05.06.  |  Redakce

Poměrně nečekaný vývoj nastal v minulém týdnu v pohybu ceny žlutého kovu, který se dostal až na svoje 3,5 měsíční minimum.
1 2 3 4 5 6 7 13 19 25
 
 
reklama