Články, komentáře

Čekají nás výrazně změny ve směřování světové energetiky?

20.01.  |  Jiří Šimara

V tomto týdnu proběhnou dvě významné události, které by mohly udat nový směr světové energetické koncepci.

Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok

20.01.  |  Michala Moravcová

Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok, když se stal po euru druhou nejvýkonnější měnou z vyspělých ekonomik.

Kalvoda: Kladivo na nepoctivé finanční poradce

17.01.  |  Zbyněk Drobiš

Nejste si jisti uzavřenou smlouvou s Vaším finančním poradcem? Máte podezření, že hradíte jen poplatky, o kterých jste při podpisu smlouvy neměli nejmenší tušení? Vít Kalvoda ze serveru finemon.cz představuje v dnešním rozhovoru možnosti analýzy finančních produktů a ochrany poškozených klientů.

Ranking investičních fondů

17.01.  |  Anna Depko

Ranking Analizy Online je nástroj, který jednoduchým způsobem pomáhá investorům určit nejlepší a nejhorší investiční řešení v rámci dané skupiny fondů.

Akcie jsou bezpečnější

16.01.  |  Evžen Fojtík

Akcie bezpečnější než dluhopisy? Vždyť to je proti všem poučkám o akciích, které známe. Akcie mají sice vyšší potenciál výnosu, ale rovněž vyšší kolísavost, navíc jsou doporučovány na dlouhý investiční horizont. Jak by mohly být bezpečnější?

Uran: příležitost pro rok 2014

16.01.  |  Tomáš Trtek

Už to jsou téměř 3 roky od havárie ve Fukušimi, která zasadila tvrdou ránu budoucímu využití a veřejnému názoru na jadernou energii jako efektivní a relativně bezpečný zdroj. Tato událost se i pochopitelně pojí s téměř nejvyšší cenovou hladinou uranu za posledních více jak 5 let.

V prosinci se fondům příliš nedařilo

15.01.  |  Anna Depko

Prosinec nebyl příliš dobrým měsícem pro majitele podílových listů investičních fondů. Velká jejich část totiž v přepočtu na české koruny vykázala ztrátu. Důvod ke spokojenosti však měli investoři, kteří investovali na rozvinutých trzích.

Forex: jedna velká žena a myšlenka

14.01.  |  Tomáš Vobořil

Hned po bouchnutém šampaňském a příchodu nového roku mi přišel nový email. Psala mi dívka nebo žena, která vyložila svoji situaci a prosila mě o rady, jak využít FX trhu co nejlépe.

Zajištění fondů: Veřejný příslib a další formy garancí

13.01.  |  Evžen Fojtík

V minulém článku jsme si představili základní formy garantovaných investic prostřednictvím zajištěných či strukturovaných fondů. Řekli jsme si rovněž, že důležitým prvkem určující možný výnos zajištěného fondu je jeho struktura. To neplatí jen u „klasických“ zajištěných fondů, ale i u dalších fondů, které jsou zajištěny (garantovány) jiným způsobem než dříve popsanou formou.

Objem aktiv investičních fondů v listopadu opět rostl

09.01.  |  Anna Depko

V listopadu vzrostla aktiva českých investičních fondů o 1,8 mld. Kč a dosáhla hodnoty 129,3 mld. Kč, což představuje v procentuálním vyjádření růst o 1,4 %. Je to již pátý po sobě jdoucí měsíc, kdy se zvýšila hodnota prostředků shromážděných v investičních fondech.

Zajištění fondů: Český investor zbožňuje garantované produkty

08.01.  |  Evžen Fojtík

Konstatování, že Češi patří mezi velmi konzervativní investory, je již evergreenem. Chce-li investiční společnost či banka zaujmout novým produktem, takřka zaručeně se jí to podaří, pokud bude ten obsahovat nějakou formu zajištění či garance. Existují různé typy garancí, jejichž konstrukce pak má vliv na získání možného výnosu.

Komoditní vývoj v prosinci

07.01.  |  Vít Jedlička

V prosinci se nejvíce mezi komoditami dařilo ropě WTI a zemnímu plynu zatímco největší poklesy zažily cukr a obilí.

Kakao v roce 2013 posílilo o 20 procent a může dále růst

06.01.  |  Michala Moravcová

Ačkoli byl rok 2013 ke komoditám obecně nepříznivý a většina z nich ho ukončila v červených číslech (zlato zažilo první ztrátový rok za 13 let a odepsalo 28 procent, stříbro 36 procent, kukuřice 40 procent, …), lze na finančním trhu nalézt i takové komodity, jejichž ceny letos rostly.

Realita nízkých úrokových sazeb bude pokračovat

03.01.  |  Jiří Šimara

Největší ekonomika na světě – Spojené státy americké – je dle všeho opět na silnější růstové trajektorii. To je dobrá zpráva nejen pro tamní obyvatele, ale vzhledem k obchodním a finančním vazbám s dalšími významnými světovými ekonomikami i pro celý svět.

Optimistický pohled na rok 2014

02.01.  |  Tomáš Menčík

Závěr roku na akciových trzích překvapuje podle mého názoru i ty největší optimisty. A to v porovnání s odhady nejen ze začátku roku, kdy optimisti viděli index S&P 500 ke konci roku 2013 někde kolem hodnoty 1650 bodů, ale i v porovnání s očekáváním před zhruba měsícem.

Fondy peněžního trhu: Zlepšení v nedohlednu

23.12.  |  Evžen Fojtík

Fondy peněžního trhu jsou dnes z pohledu výnosu pod rozlišovacími schopnostmi drtivé většiny investorů. Aby toho nebylo málo, tak k takřka nulovým úrokovým sazbám, které posílají výnosy fondů peněžního trhu blízko k nule, se k likvidaci těchto fondů přidává i Evropská komise. A to snahou omezit jejich investiční strategie s „bohulibým“ cílem zvýšit jejich likviditu a bezpečnost.

Americká centrální banka našla recept na utlumování QE

20.12.  |  Tomáš Menčík

Po dvoudenním zasedání měnového výboru americké centrální banky vyšla ve středu zpráva, že program kvantitativního uvolňování číslo 3 (QE) začíná brzdit. Samo o sobě to zní jako všední zpráva, pro akciové trhy to ovšem byla bez nadsázky nejočekávanější událost v roce 2013.

Jak dlouho drží investoři akcie?

18.12.  |  Evžen Fojtík

Snad každý finanční poradce doporučuje dlouhodobě spořit. Této tezi nahrávají i dlouhodobé statistiky, které dokazují, že kupříkladu akcie na dlouhém horizontu dosahují zajímavého zhodnocení a eliminují výkyvy dané jejich vyšší volatilitou.

Co dělat, když chci koupit podílový list?

17.12.  |  Roman Müller

Prostřednictvím podílových fondů mohou drobní investoři zhodnotit dočasně volné finanční prostředky. Jaké existují typy podílových fondů? Kde je mohou investoři nakoupit?

Rok po…

17.12.  |  Michala Moravcová

...zvolení Shinza Abeho za japonského premiéra a prosazení jeho netradiční hospodářské politiky

Jak se připravit na zpomalování tempa QE?

16.12.  |  Tomáš Menčík

Americká centrální banka bude na svém zasedání od 17. do 18. 12. rozhodovat mimo jiné o tom, jestli přistoupí ke zpomalení tempa odkupu cenných papírů. Aktuálně Fed nakupuje za 85 mld. USD měsíčně a v posledních týdnech sílí hlasy, že dojde ke snížení tohoto objemu.

Cena zlata i přes uzavírání dolů nemůže klesat donekonečna

13.12.  |  Redakce

Cena zlata v tomto roce poprvé po dvanácti letech zaznamená minusové zhodnocení. Pro ty, kteří se chystají investovat do drahých kovů, je to dobrá zpráva, protože mohou nakupovat za nízké ceny. Pro producenty je však současná situace poměrně složitá a kvůli snižování nákladů jsou nuceni uzavírat své doly.

Listopadový vývoj podílových fondů

12.12.  |  Anna Depko

Listopad byl již třetím po sobě jdoucím měsícem, během něhož pokračovalo růstové období na trhu investičních fondů. Více než 90 % produktů dosáhlo totiž na konci tohoto měsíce kladné výkonnosti a průměr každé ze 40 námi rozlišovaných skupin investičních fondů se na konci listopadu nacházel v černých číslech.

Zlato – negativní výhled pro rok 2014

11.12.  |  Jaroslav Krejčí

Cena zlata má letos nakročeno k prvnímu ročnímu poklesu za více než deset let. Zatímco rok 2012 zakončilo zlato na hodnotách okolo 1660 amerických dolarů za trojskou unci, momentálně se pohybuje o zhruba 400 dolarů níže. Loňské maximum bylo až na téměř 1800 amerických dolarech. Co vězí za letošním nepříznivým vývojem ceny zlata a jaký je výhled pro rok nadcházející?

Ohlédnutí za investiční soutěží na reálných účtech a rozhovor s vítězkou

10.12.  |  Michala Moravcová

Po úspěšném prvním ročníku investiční soutěže na reálných účtech, byl v pátek večer 29. listopadu v souladu se zakončením týdenní obchodní seance ukončen již druhý ročník této oblíbené investiční hry.

Komoditní vývoj v listopadu

09.12.  |  Vít Jedlička

Ohlášené jmenování Janet Yellenové na pozici nové šéfky Fedu zvedlo optimizmus na finančních i komoditních trzích. Yellenová, jedna z architektů současného kvantitativního uvolňování uvedla, že je odhodlaná v něm pokračovat. Nejvíce tento měsíc rostly ceny pomerančového koncentrátu a sójových bobů. Naopak největší pokles zaznamenalo stříbro a cukr.

Čína chystá bonbónek pro investory – znovu začne IPO horečka

06.12.  |  Jiří Šimara

Primární veřejná emise akcií neboli též IPO se v současnosti těší velké pozornosti médií i odborné veřejnosti. Každý zasvěcený do této problematiky má jistě ještě v živé paměti šílenství kolem vstupu Twitteru na burzu v USA, kdy během prvního obchodního dne akcie této společnosti provozující sociální síť posílily o více než 90 %. Další zajímavá IPO nás navíc na trhu Spojených států ještě čekají.

Big Mac Index: Asijské měny jsou podhodnoceny

05.12.  |  Petr Gola

Podhodnocená národní měna usnadňuje přístup domácích výrobků a zboží na zahraničních trzích. Vůči americkému dolaru jsou dle "Bic Mac Indexu" podhodnoceny především asijské měny.

Produkce ropy z břidlic v následujících letech poroste

05.12.  |  Vít Jedlička

Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem importované ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989.

Britský lev vytahuje drápy

04.12.  |  Jaroslav Krejčí

Vývoj britské ekonomiky v tomto roce předčí očekávaní a ekonomické ukazatele naznačují, že tempo hospodářského růstu zrychluje. Oživení je možné vidět napříč všemi sektory – roste průmyslová výroba, odvětví služeb i stavebnictví. Spotřeba domácností se zvyšuje (přestože reálné mzdy klesají). A dochází k poklesu nezaměstnanosti, když se tříměsíční průměr dostal na podzim nejníže od roku 2009 a je na úrovni 7,6 %.

Aktiva investičních fondů registrovaných v ČR

03.12.  |  Anna Depko

V říjnu vzrostla hodnota aktiv investičních fondů registrovaných v České republice o 2,1 mld. Kč a dosáhla výše 127,4 mld. Kč, což ve srovnání s předchozím měsícem znamená růst o 1,7 %.

Eurozóna ztrácí páru

29.11.  |  Michala Moravcová

Po nejdelší kontrakci v kontinentální Evropě za posledních 40 let, se regiónu v druhém kvartále 2013 konečně podařilo zdolat 18ti měsíční šňůru klesajícího HDP.

Hewlett-Packard na cestě vzhůru

28.11.  |  Tomáš Menčík

Může se zdát, že počítačová společnost Hewlett-Packard po úterních hospodářských výsledcích vstává z popela. Výsledky předčily očekávání v mnoha směrech.

Online Trading není výplata na konci měsíce

26.11.  |  Tomáš Vobořil

Online trading není zaměstnání a finanční trh není zaměstnavatel. Online trading je podnikání a na finančním trhu působí široký okruh konkurence, která chce uspět stejně dychtivě, jako my. Jakkoli jasně toto zní, naprostá většina z nás se na trhu chová, jako by tomu tak nebylo, jako by o konkurenci vůbec nešlo a zajímavý příjem tu čekal na každého. Nejlépe příjem každý měsíc. Takové chování a očekávání vede obvykle k nezdaru, protože nebere vůbec v potaz základní realitu trhů.

Dluhopisy: Nejistá jistota

25.11.  |  Evžen Fojtík

Dluhopisy jsou považovány za bezpečné cenné papíry s jistým výnosem. Ten je obvykle očekáván na úrovni 4 % ročně, případně jedno nebo dvě procenta nad inflací. Tyto čísla vychází z dlouhodobých průměrů. Avšak neznamená to, že takových výnosů dosáhne každý dluhopis a v každé době.

Říjen 2013: Ranking investičních fondů

22.11.  |  Anna Depko

V říjnovém Rankingu Analizy Online bylo ohodnoceno téměř 520 fondů nabízených v ČR. Více než 90 % z nich je přitom na trhu přítomno dostatečně dlouho pro to, aby kromě krátkodoběho rankingu mohly obdržet rovněž ranking dlouhodobý (investiční horizont 36 měsíců).

ZertifikateJournal 20/2013: DAX - Již brzy 10.000

21.11.  |  Martin Svoboda

Na 9 253,68 bodech se od tohoto pondělí nachází nové rekordní maximum indexu DAX. Došlo tedy k tomu, co jsme v ZertifikateJournalu předpovídali na začátku tohoto roku, a to totiž to, že DAX v průběhu roku pokoří hranici 9 000 bodů.

Trading: Jaký počítač vybrat?

21.11.  |  Tomáš Vobořil

Trading se nedá dělat na papíře s obyčejnou tužkou v ruce. Souhlasím s tím, že se v podstatě vracíme do starověku a dnešní tablety jsou takové sumerské destičky, do kterých ryjeme prstem, ale na trading je potřeba něco lepšího než sumerská destička.

Brazílie: Doposud nejasná vize

20.11.  |  Tomáš Trtek

Ekonomická situace v Brazílii se i přes řadu strukturálních změn nikterak nepřibližuje očekávaným výsledkům, natož úrovni vyspělých ekonomik. Pokus o implementaci souboru reforem (období 2012/13), které měly v původní verzi vést ke změnám v makroekonomickém prostředí a byly cíleny na snížení úrokových sazeb a oslabení domácí měny (BRL), se alespoň prozatím zjevně minul účinkem.

Podle čeho (ne)vybírat investice

20.11.  |  Evžen Fojtík

Jak zjistit, která doba je vhodná pro investování a která nikoli? Jednou z možností je zeptat se jiných lidí. Minimálně se tak podaří zjistit náladu drobných investorů. A podle ní můžeme určit, zda se investic zbavovat či je naopak pořizovat. Ovšem reakce by měla být opačná, než je doporučení většiny amatérských investorů.

V říjnu se podílovým fondům opět dařilo

19.11.  |  Anna Depko

Měsíc říjen se nesl ve znamení pokračování růstového období na trhu podílových fondů. V černých číslech totiž v tomto měsíci, podobně jako v září, skončilo opět více než 80 % investičních produktů. Výsledkům fondů napomohl růst na většině světových burz - index MSCI AC World, který odráží chování globálních trhů, vzrostl o více než 4 % (v USD).

Globální trhy uvrhnou domácí scénu opět do stínu

18.11.  |  Jan Čermák

Zahájení intervence proti koruně, snížení úrokové sazby ECB a výsledky HDP napříč celou Evropskou unií - to vše byly faktory, jež hýbaly trhy minulý týden v našem regionu.

Švédská koruna je na rekordních minimech

15.11.  |  Michala Moravcová

Ještě loni v létě předtím než Mario Draghi, šéf Evropské centrální banky (ECB), řekl zázračná slova, že ECB udělá všechno pro záchranu společné měny eurozóny, jsme obdivovali vysoké výkony severských měn. Měnový pár EUR/SEK se v srpnu 2012 obchodoval na 12 letých maximech, a to 8,20 švédské koruny (SEK) za jedno euro (EUR).

Portoriko: Karibský Detroit s plážemi

14.11.  |  Vilém Vrzala

Co víme o Portoriku a proč by nás vůbec mělo zajímat? Většina z nás si zřejmě vybaví tropický ostrov v Karibském moři nalézající se mezi ostrovem Hispaniolou a Malými Antilami. Také zřejmě budeme vědět, že se jedná o přidružený stát USA, jehož obyvatelé hovoří španělsky. Puerto Rico ve španělštině znamená „bohatý přístav“ a vskutku, pokud zalistujeme katalogy cestovních kanceláří, u této destinace velmi pravděpodobně nalezneme zmínku o tom, že se jedná o jeden z nejbohatších ostrovů v karibské oblasti.

Spustí Twitter vlnu dalších IPO?

14.11.  |  Tomáš Menčík

Twitter zažil veleúspěšné IPO. Dává ale aktuální valuace smysl a jaké jsou další technologické firmy, které v dohledné době zvažují IPO?

Září bylo pro fondy jedním ze tří nejlepších měsíců roku

13.11.  |  Redakce

Hodnota aktiv v investičních fondech dosáhla úrovně 125,3 miliard korun, což ve srovnání se srpnem znamená růst o 1,9 % (2,3 mld. Kč).

Dočká se čínská ekonomika nových reforem?

12.11.  |  Jiří Šimara

O víkendu začne sjezd čínské komunistické strany, jež bude trvat až do úterý a zúčastní se ho 376 stranických špiček. K tomuto sjezdu se upínají velké naděje proto, že v minulosti byly na takovýchto setkáních ujednány významné reformy, jež změnily vývoj čínského hospodářství.

ZertifikateJournal 19/2013: Dow Jones bez kouzla

11.11.  |  Martin Svoboda

Pokud bude tato otázka položena v Americe a tázaný chce pokud možno jednoduchou odpověď, stačí mu uvést aktuální stav indexu Dow Jones IA. Avšak profesionální investoři by patrně obrátili oči v sloup. Mnohem více finančních produktů je propojeno s širokým in­dexem S&P 500, než se 117 let starým průmyslovým indexem Dow Jones IA.

Komoditní vývoj v říjnu

11.11.  |  Vít Jedlička

V říjnu byla největší událost na trzích pozastavení činnosti americké vlády. To způsobilo obavy z negativního dopadu na ekonomiku USA. Více jak 800 000 úředníků bylo 16 dní na nucené dovolené a to se podepsalo na negativním sentimentu u cyklických komodit, jako je kupříkladu ropa.

Čínu čeká největší politická událost letošního roku

08.11.  |  Michala Moravcová

Druhá největší ekonomika světa prochází postupnou transformací. Čínský hospodářský růst byl v minulých letech výrazně závislý na exportu a zahraničních investicích. Avšak nyní tento ekonomický model už v zemi nefunguje jako kdysi. Poptávka po čínských produktech klesá, a to nejen ze strany eurozóny, USA, ale i od asijských odběratelů. Zahraniční investice z vyspělých zemí se po finanční krizi v USA a té dluhové v eurozóně rovněž smršťují.

Kde můžete vydělat? Zeptejte se analytika XTB

07.11.  |  Redakce

V současné době se akciové trhy šplhají stále výše. Očekáváte do konce roku korekci? Jste optimisté věřící v další růst? Pokud váháte mezi růstem a katastrofou, proberte aktuální situaci na trhu s Jaroslavem Brychtou, hlavním analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Kdo přijde po BRIC?

07.11.  |  Evžen Fojtík

Zkratka BRIC je již notoricky známá. Značí počáteční písmena zemí, které byly v době vzniku této zkratky považovány za jedny z nejžhavějších favoritů pro výrazný rozvoj jejich ekonomik a s tím související vysoký výnos na kapitálových trzích.

Akciové fundamenty na území Eurozóny

06.11.  |  Tomáš Trtek

S pozitivními daty z Evropy přicházejí znovu atraktivní příležitosti na trhu akcií Eurozóny. Od krize v roce 2008 se ukázaly jako nejziskovější převážně růstové tituly. Nyní s velkou pravděpodobností přichází období pro výběr tržně podhodnocených akcií a selekce dle fundamentálních faktorů a tržních valuací. Aktuálně preferujeme sektory energetiky, bankovnictví a telekomunikace.

Čeká nás další krize? Ptejte se analytika XTB!

04.11.  |  Redakce

Nevíte, jakým směrem se vydají trhy? Zeptejte se Jaroslava Brychty, hlavního analytika společnosti X-Trade Brokers.

Tristní situace v CETV

31.10.  |  Tomáš Menčík

Mediální společnost CME, matka české TV Nova, reportovala ve středu ráno výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. A pohled to není pro akcionáře zrovna příjemný.

Fed ponechá rotačky tisknoucí dolary na plný výkon

30.10.  |  Jan Bureš

Pozornost trhů se opět stáčí k nejmocnější centrální bance – americkému Fedu. Na posledním zasedání se rozhodli centrální bankéři pokračovat v tištění dolarů (politice QE) tempem 85 miliard za měsíc a vyčkávat na silnější čísla (především z trhu práce).

Ohrozí rostoucí sazby růst čínské ekonomiky?

25.10.  |  Jiří Šimara

Rostoucí napětí na čínském peněžním trhu znervózňuje investory po celém světě. Sedmidenní reposazba vzrostla takřka na 5 %, což je zvýšení téměř o jeden procentní bod oproti předchozímu dni.

Nejlepší fondy měsíce září

24.10.  |  Redakce

Téměř každý investor, který se zajímá o trh investičních fondů, hledá ty nejlepší produkty. K tomuto účelu slouží Ranking Analizy Online, který pomáhá snadno a rychle určit nejvýkonnější fondy v jednotlivých segmentech. Hlavní předností rankingu je skutečnost, že zohledňuje nejen výsledky, ale také doprovodné riziko.

Realitní trh v Německu se začíná přehřívat

22.10.  |  Jan Bureš

Německá Bundesbanka vyslala varovný signál - realitní trh v největší evropské ekonomice se začíná přehřívat…, tedy alespoň na některých místech. Podle Financial Times se jedná především o sedm velkých německých měst (Berlín, Mnichov, Hamburg, Kolín, Frankfurt, Stuttgart a Düsseldorf), kde ceny od roku 2010 vzrostly o více než 25 %. Mají se Němci bát realitní bubliny, která se jim jako jedné z mála evropských zemí v předkrizovém období zcela vyhnula?

ZertifikateJournal 18/2013: Další nálet, IPO Twitter

22.10.  |  Martin Svoboda

Je to tady zase: Rok a půl po vstupu Facebooku na burzu klepe na dveře IPO společnosti Twitter. Přesný termín prvního listingu na burzovním parktetu zatím není znám, předpokládáme však, že by k němu mohlo dojít ještě v listopadu.

První kolo investiční soutěže skončilo. Kdo zvítězil?

21.10.  |  Michala Moravcová

Jindřich Šídlo porazil na demo účtu Leoše Mareše. Kdo z nich bude lepší v investování s reálnými penězi?

V září mohli být investoři s výkonností fondů spokojeni

18.10.  |  Redakce

Září bylo pro investory, vlastnící podíly v investičních fondech, velmi vydařené. Více než 80 % produktů, v přepočtu na české koruny, uzavřelo tento měsíc v plusu. Výsledky podporovala velmi dobrá nálada na světových burzách.

Hongkong: Budoucí finanční centrum Asie

17.10.  |  Tomáš Trtek

Hong Kong v posledních dekádách předvedl obrovský pokrok v oblastech, které jsou stěžejní pro dobře fungující finanční systém. Tamní finanční trh již nyní nabízí širokou škálu produktů, od klasických dluhopisů a akcií až po opce, warranty a další deriváty. Hongkong je místem, kde má své zastoupení více jak 300 mezinárodně působících bank ze zemí z celého světa a vytrvale se posouvá v žebříčku největších mezinárodních bankovních center.

Kolik by si měli lidé spořit na důchod?

16.10.  |  Evžen Fojtík

Jedním z argumentů proti vstupu do druhého pilíře bylo, že množství lidí si spoří na důchod prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. Dříve známého pod pojmem penzijní připojištění.

Nejvýznamnější firmy vyhlašují hospodářské výsledky

15.10.  |  Peter Garnry

Minulý týden začalo odhalování výsledků nejvýznamnějších firem za třetí kvartál. Ovšem až v tomto týdnu se dozvíme více než 80 procent těch nejpodstatnějších informací o světových gigantech.

Evropský parlament zakázal příchutě do cigaret

14.10.  |  Jiří Šimara

Evropští zákonodárci v úterý 8. října hlasovali o zpřísnění pravidel pro tabákové výrobky, jehož cílem bylo odradit kuřáky výraznějšími varováními a zákazem aromatizovaných nebo tenkých cigaret, které by mohly být hlavně pro mladé lidi přitažlivější.

Zpomalení světového růstu nás nemine

10.10.  |  Redakce

Globální růst zpomalí, ať už budou velké centrální banky pumpovat peníze prostřednictvím dalšího kvantitativního uvolňování, nebo ne. To říkají analytici Saxo Bank ve finančním výhledu na 4. čtvrtletí.

O první dámě amerického Fedu

09.10.  |  Jan Bureš

Tak to máme černé na bílém. Prezident navrhne Janet Yellenovou na novou šéfku Fedu. Pokud ji Senát schválí, bude to první žena v čele americké centrální banky v historii.

Investičním fondům se v srpnu dařilo

08.10.  |  Redakce

Aktiva domácích investičních fondů v srpnu vzrostla o 0,5 mld. Kč, tedy o 0,4 %, a dosáhla hodnoty 123,0 mld. Kč. Od počátku roku se hodnota spravovaných aktiv zvýšila už o více než 8 mld. Kč.

Komoditní vývoj v září

07.10.  |  Vít Jedlička

Září bylo na komoditních trzích poznamenáno především obavami z intervence USA do Sýrie. To krátkodobě zvedlo cenu ropy i zlata. Komoditní index RICI oslabil o 2,5 % na 3582,18 bodů. Ve značném propadu pokračovala tento měsíc kukuřice i káva rubusta.

Zlato: Zpět ke starým hodnotám

04.10.  |  Sven Subotič

Málokterá investice nabízí tolik jistoty jako fyzicky držené drahé kovy. Konkrétně cena zlata má za sebou velmi slušnou korekci podpořenou největšími dvoudenními propady za posledních 30 let.

Politici v USA pokračují ve snaze vstřelit ekonomice vlastní gól

03.10.  |  Jan Čermák

Zatímco v Itálii se hrozba politické krize a pádu vlády rozplynula rychleji než pára nad hrncem, tak američtí politici se stále usilovně snaží vstřelit největší ekonomice vlastní gól.

Japonsko zvyšuje spotřební daň

02.10.  |  Tomáš Menčík

Japonský premiér Abe oznámil zvýšení spotřební daně z 5 % na 8 %, které nabude účinnosti v dubnu roku 2014. Jedná se o první zvýšení této daně v zemi vycházejícího slunce od roku 1997. Premiér bojuje s obrovským zadlužením země, přičemž se snaží dostat ji z deflace.

ZertifikateJournal 16/2013: Dow Jones v novém složení

01.10.  |  Martin Svoboda

Již od roku 1884 měří index Dow Jones vývoj amerického akciového trhu. Tento index je nejznámějším burzovním barometrem světa a znají jej i lidé, kteří akciové trhy obcházejí širokým obloukem.

„Jistota“, která nenese

01.10.  |  Evžen Fojtík

Státní dluhopisy jsou považovány za bezriziková aktiva. Nicméně dluhová krize ukázala i těm nejzatvrzelejším obhájcům tohoto tvrzení, že to neplatí doslova. Přesto však dluhopisy by měly patřit k základním stavebním kamenům portfolia každého investora.

Politici šíří na globální trhy nákazu

30.09.  |  Jan Čermák

Líbánky, které investorům držícím riziková aktiva dopřála před zhruba deseti dny americká centrální banka tím, že prodloužila nákupy dluhopisů v nezměněné podobě, zcela jistě končí. Na vině přitom nejsou makroekonomická data, ale politika.

Peru: Investiční příležitosti v rozvojových zemích Latinské Ameriky

27.09.  |  Tomáš Trtek

Při analýze investičních příležitostí v rámci rozvojových zemí (Emerging Markets), které se nacházejí v oblasti Jižní Ameriky, bude Peruánská republika s jistotou první na seznamu volených kandidátů. Peru prochází vývojem ekonomických reforem, nastavuje stabilní rozpočtovou politiku a v relaci k rozvojovým zemím se prezentuje nízkým zadlužením.

Výsledková sezóna klepe na dveře

26.09.  |  Jiří Šimara

V posledních dnech se opět pomaličku rozbíhá kolotoč zveřejňování výsledků hospodaření veřejně obchodovaných firem v USA. Čísla za uplynulé čtvrtletí již reportovali obři jako je FedEx či Oracle. Obě tyto firmy přitom překonaly tržní očekávání, což investoři ocenili nákupy jejích akcií. FedEx tak v průběhu dne vyskočil až o 5 % výše. Které další firmy budou v nejbližší době zveřejňovat své hospodaření a jak je nastaveno očekávání investorů?

Další souboj o zvýšení amerického dluhového stropu klepe na dveře

25.09.  |  Jan Čermák

Jestliže jeden hřeb podzimní politické sezóny v podání voleb v Německu máme za sebou, tak další se nám pomalu ale jistě blíží. Nemáme teď na mysli české volby, které budou jistě také důležité, ale další politickou přetahovanou ve Washingtonu ohledně posunutí limitu pro veřejný dluh.

Evropa a eurozóna v nejistotě

24.09.  |  John J. Hardy

I když se z voleb v Německu nakonec raduje Angela Merkelová, Evropa a eurozóna se ocitly v extrémní nejistotě. Drtivé vítězství Merkelové přitom podpořili i voliči, kteří se začali odvracet od jejího koaličního partnera FDP. Na Merkelovou tím pádem zbývá nepříjemná povinnost - vytvořit koalici buď s SPD, nebo se Zelenými.

Jak investují Leoš Mareš a Jindřich Šídlo?

23.09.  |  Tomáš Cína

Hvězdný souboj v rámci investiční soutěže společnosti BOSSA právě začal. Jak se na něj připravuje duo Leoš Mareš z Evropy2 a Jindřich Šídlo z iHNedu? Jaké jsou jejich dosavadní zkušenosti s investováním a jakou strategii volí proti svému rivalovi?

Takřka neznámý

23.09.  |  Evžen Fojtík

Když si investor vybírá fond, nejčastěji se rozhoduje podle několika ukazatelů. Jedním z nich je i takzvaná obrátkovost portfolia – PTR

Kam jde cena uhlí, tam akcie NWR

20.09.  |  Martin Pavlík

Ceny akcií NWR během dvou uplynulých měsíců vzrostly o téměř sto procent. Hlavním důvodem ohromujícího zhodnocení byl růst cen koksovatelného uhlí na světových trzích, jež se ze 130 USD vyšplhalo až k úrovni 150 USD za jednu tunu.

Den "D" pro globální finanční trhy je tady

18.09.  |  Jan Čermák

Dnes večer se dozví, jak americká centrální banka zkoriguje svou měnovou expanzi, která fakticky znamená dodatečnou měsíční poptávku po finančních aktivech ve výši 85 mld. amerických dolarů. Alespoň takové jsou měsíční nákupy vládních dluhopisů (40 mld.) a hypotečních dluhopisů (45 mld.) ze strany Fedu - neboli expanzivní politika pro níž se vžilo pojmenování "kvantitativní uvolňování".

Klíčové zasedání Fed se blíží

17.09.  |  Jiří Šimara

Již v tomto týdnu zasedá Federální výbor pro operace na volném trhu (FOMC). Jde o subjekt spadající pod Fed, který rozhoduje o budoucí podobě měnové politiky centrální banky Spojených států. Toto zasedání na sebe strhává mimořádnou pozornost kvůli tomu, že zde může být poprvé oznámen začátek postupného utahování současného kvantitativního uvolňování.

INVESTUJ NA OSTRO! Dvě kola, dvě celebrity, nespočet emocí a mnoho cen

16.09.  |  Tomáš Cína

Podzim je tu a s ním i pokračování úspěšné investiční soutěže, v níž se obchoduje na reálných účtech s reálnými penězi. Soutěž je ideální nejen pro již zkušené obchodníky, ale i pro ty, kteří již delší dobu obchodují na demo účtu a vyčkávají na ten správný okamžik k otevření účtu reálného.

Trh s ropou zůstává v zajetí krátkodobých potíží

13.09.  |  Petr Báča

O dopadu nedávných tragických událostí v Sýrii na finanční trhy toho již bylo napsáno mnoho. Většina textů se vzhledem k poloze země v dlouhodobě nestabilním regionu, který se asi ze třetiny podílí na světové produkci ropy, soustředí hlavně na vliv případného vojenského konfliktu na její cenu.

Komoditní vývoj: Stříbro si připsalo téměř 20 procent

12.09.  |  Vít Jedlička

V srpnu se komoditám dařilo. Komoditní index RICI posílil téměř o sedm procent. Nevýraznější růst proběhl na trhu se stříbrem, které posílilo téměř o 20 procent. Dobře se také vedlo platině a zlatu. V souvislosti s nepokoji v Egyptě a Sýrii rostla výrazně i ropa Brent. Výrazně propadla cena pomerančového koncentrátu, cukru a kávy.

ZertifikateJournal 15/2013: Neuer Markt. Nový comeback?

11.09.  |  Martin Svoboda

Od roku 1997 až do roku 2000 rostl německý burzovní segment Neuer Markt nevídaným způsobem. V tomto období mohly nové akciové společnosti získat skrz burzu potřebný kapitál. Jak se ukázalo, byl tento trh vhodný převážně pro technologické a internetové firmy, které lákaly investory pomocí líbivých prezentací vyšperkovaných pestrými obrázky a dobrou grafikou, doplněné o vysoké tempo budoucího růstu společnosti. Z tehdejšího boomu však nic nezbylo. Neuer Markt skončil o několik let později – po zhroucení celé New Economy.

Riziková aktiva oslavují, že Obama tasí proti Sýrii jen diplomacií

11.09.  |  Jan Čermák

Američané a v podstatě celý Západ se do vojenské konfrontace se Sýrií nechystají. Nejenom americká veřejnost, ale i globální finanční trhy čekaly na to, jakou taktiku zaujme prezident Obama v přesvědčování o tom, že je třeba potrestat útok chemickými zbraněmi v daleké Sýrii.

Invaze v Sýrii může vážně poškodit energetický trh

10.09.  |  Michal Kraus

Potencionální útok Spojených států na Sýrii vytváří mnoho názorů o možném dopadu na trhy. Navzdory tomu, že Sýrie není důležitým ropným producentem, tak obavy z rozpoutání konfliktu na Blízkém východě vystřelily cenu ropy na dvouletá maxima (112 dolarů za barelu ropy WTI).

Municipální dluhopisy v USA po pádu Detroitu

05.09.  |  Vilém Vrzala

Velmi oblíbeným druhem investičních aktiv ve Spojených státech jsou municipální dluhopisy, tedy cenné papíry emitované městy a samosprávnými celky. Tyto obligace jsou dlouhodobě považovány za bezpečnou konzervativní investici a jejich popularita je rovněž podpořena skutečností, že z nich plynoucí příjem bývá často osvobozen od daní. Uvedené vlastnosti jsou významným důvodem, proč municipální dluhopisy rády nakupují například penzijní fondy.

Sofiina volba: Přijmout ztrátu a investovat jinam?

03.09.  |  Evžen Fojtík

Zná to každý investor, stanoví si strategii, pečlivě vybere podílové fondy, zlato či jiné nástroje, do kterých chce investovat a začne se těšit na výnosy. Když jdou jeho výnosy nahoru, začíná si malovat, kam bude dále investovat či co si za svůj výnos pořídí. Ale ouha, trh začne klesat.

Rozpaky nad nízkými maržemi Fortuny

02.09.  |  Jiří Šimara

Výsledky Fortuny příjemně překvapily na úrovni celkových přijatých sázek (za 2Q +16,9 % y/y na 134,7 mil. EUR vs. odhad +11,8 % y/y na 128,8 mil. EUR). Největším tahounem tohoto růstu zůstala v souladu s očekáváními Česká republika, kde firma zaznamenala vysoký dvouciferný nárůst vsazeného objemu.

Málo i moc může škodit

29.08.  |  Evžen Fojtík

Asi každý již slyšel slovo diverzifikace. Jde o rozložení portfolia takovým způsobem, aby mělo co nejvyšší možnou výnosnost při co nejnižší možné míře rizika. Jinými slovy řečeno, pokud jedna investice zkrachuje, aby bylo dostatek dalších, jež by její propad vynahradily.

Vyplatí se kupovat levné akcie?

26.08.  |  Evžen Fojtík

Asi znáte pořekadlo, nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Znamená to, že i když se nějaká věc jeví jako levná, ve výsledku tomu tak být nemusí a může se znatelně prodražit. Toto rčení může platit i při investování.

Ready made společnosti a bezdlužnost

23.08.  |  Redakce

Největší obavou klientů při pořízení ready-made s.r.o. je otázka jejich bezdlužnosti. Představa, že koupíte čistou ready-made firmu a za několik měsíců či let se přihlásí někdo s pohledávkou není jistě nic příjemného.

Jednání FEDu: Investoři marně čekali na nové informace

23.08.  |  Tomáš Menčík

Poslední (srpnový) zveřejněný záznam z jednání FOMC amerického Fedu nedal investorům jasný pohled na to, zda se tamní centrální bankéři rozhodnou pro zmírnění tempa kvantitativního uvolňování již na příštím zasedání v září.

Dluhový strop v USA: Republikání žádají omezení výdajů, Obama odmítá vyjednávat

22.08.  |  Vilém Vrzala

V USA se po návratu z letní dovolené tamní Kongres opět začne zabývat otázkami státního rozpočtu a vypukne bitva o zvýšení dluhového stropu. Toho bylo dosaženo v květnu tohoto roku, když dluh dosáhl výše téměř 16,7 bilionu USD a ministr financí Jack Lew oznámil zavedení „standartního souboru mimořádných opatření,” což v praxi znamená, že provoz státu je nyní financován penězi, které by za normálních okolností měly být reinvestovány do federálních důchodových fondů.

Podzim vrátí trhům volatilitu

22.08.  |  Michal Kraus

Letní prázdniny se pomalu a jistě chýlí ke konci, což netěší hlavně ty školou povinné, ovšem vnáší velká očekávání i do mysli investorů. Trhy mají za sebou několik týdnů snížené volatility, což mohlo některým obchodníkům evokovat pocit poklidu a jistoty. Z těchto pohodových dnů je potřeba se pomalu začít probouzet a přeorientovat se na bouřlivý podzim, od kterého se hodně čeká.
1 3 4 5 6 7 8 9 13 19 25
 
 
reklama