Články, komentáře

Výbuch účtu a cesta zpět k nule

18.02.  |  XTB

Přinášíme další ze série pohledů na obchodování reálného klienta. Snažíme se vybírat různorodé obchodníky, jejichž styl či zvolené strategie jsou něčím výjimečné a mohou se stát inspirací a pozitivním nebo negativním vzorem pro všechny zájemce o trading. Účelem není navádět k žádnému obchodnímu stylu ani strategiím, které by z realizovaných obchodů mohly vyplývat.

Dluhopisy výjimečné výsledky nezopakují

14.02.  |  Evžen Fojtík

Psát o tom, že jsou Češi konzervativní investoři, je nošením dříví do lesa. Faktem je, že tuzemští investoři a střadatelé preferují zajištěné produkty, pokud možno dotované státem, jako jsou stavební spoření či účastnické fondy. Přičemž tyto nástroje do značné míry investují do státních dluhopisů.

Nezaměstnanost děsí Evropu

13.02.  |  Jiří Šimara

Úbytek pracovních míst pociťuje, ať už přímo či nepřímo, i většina lidí v České republice. Jak ale vypadá mapa Evropy dle míry nezaměstnanosti a co je vůbec příčinou toho, že v posledních měsících počet nezaměstnaných stále narůstá?

Vývoj společností z defenzivního sektoru

12.02.  |  Marek Trnka

Cola nebo Pepsi? McDonald´s nebo KFC? Visa či Mastercard? Taková jsou dilemata defenzivního investora, zajímajícího se o akcie společností z necyklického sektoru. Záměrně jsme porovnávali společnosti s podobným zaměřením, abychom názorně ukázali, jaké jsou rozdíly v jejich ziskovosti.

Pět důvodů proč akcie nadále porostou

11.02.  |  Teis Kunthsen

Světové akciové trhy vykročily do nového roku pravou nohou. Index MSCI World vzrostl o 6,8 procent a několik trhů je na nejvyšších úrovních od začátku finanční krize. Možná, že vás napadá, že trhy málokdy stabilně rostou o pět a více procent, a že korekce je za dveřmi.

Komoditní vývoj v lednu

07.02.  |  Boris Tomčiak

V lednu se na finanční a komoditní trhy vrátil optimismus. Globální ekonomická situace se zlepšuje a objem levných peněz v oběhu nadále prudce roste. Spekulativní aktivita na trzích už téměř dosahuje úrovně před finanční krizí.

Intervence ČNB zatím u ledu

07.02.  |  Petr Dufek

Bankovní rada podle očekávání ponechala svoji hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 %. Zároveň ČNB nenaznačila, že je čas sáhnout k devizovým intervencím.

Centrální banky si lámou hlavu s měnovými kurzy

05.02.  |  Jan Bureš

Máme před sebou týden centrálních bank - česká (ČNB), polská (NBP) a evropská (ECB). Vše startuje zítra ostře sledovaným zasedáním ČNB.

Neskočte na lep loňských sněhů

05.02.  |  Petr Fejtek

Fondy v lednu soutěžily o peníze se ctí, kdy půldruhé miliardy nově investovaných peněz není vůbec špatný výsledek. Zřejmě již dochází k výraznějšímu „zklidnění“ klientů jak stávajících, tak i těch nově zvažujících, kam uložit něco ze svých úspor.

Investování s důchodovými fondy

04.02.  |  Evžen Fojtík

O penzijní reformě, zejména nově vzniklém druhém pilíři, se hodně diskutuje. Probírají se jeho výhody, tedy spíše nevýhody ze všech stran. Ale jeden, poměrně důležitý, aspekt jakoby zůstával stranou pozornosti. Řeč je o investiční části.

Ambiciózní japonský rozpočet

01.02.  |  Michala Moravcová

Japonská vláda schválila návrh rozpočtu na nový fiskální rok 2013/2014 v celkové výši 1,02 bilionu dolarů (USD) neboli 92,6 bilionu jenů. Sestavit reálný rozpočet, který by navíc byl v souladu s ambiciózními ekonomickými cíli nového premiéra, nebylo vůbec jednoduchým úkolem. Bylo potřeba najít zlatou střední cestu mezi ekonomickými stimuly vedoucími k podpoře růstu HDP a výdajovými škrty směřujícími ke konsolidaci vládních výdajů. Obě tato opatření jsou totiž v japonské ekonomice potřebná jako sůl.

Akciový výhled 2013

31.01.  |  David Brzek

V roce 2012 ovlivňovala dění na akciových trzích pokračující dluhová krize v Evropě, kdy výnosy španělských desetiletých dluhopisů v létě dosahovaly přes 7,5 %, obavy ohledně zpomalování světové ekonomiky nebo politické události jako volby v Řecku, Francii či USA. Dění v roce 2013 bude nadále ovlivňovat politika a centrální banky.

Google drtí konkurenci

31.01.  |  Tomáš Menčík

Reakce ceny akcií americké technologické firmy Google na kvartální výsledky bývají obvykle velmi divoké. Výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku nebyly výjimkou, když investoři postrčili titul o 5 % výše ihned po oznámení výsledků. Ty překvapily zejména na úrovni tržeb, ale také zisk byl lepší než očekávání. Kvartální tržby předčily odhady o 16 %, a to není zanedbatelné.

Letos je favoritem zlato

29.01.  |  Michal Valentík

Někteří analytici soudí, že z dlouhodobého pohledu zlato poklesne. Zde však bublina není.

Britská libra může letos ztratit

25.01.  |  Michala Moravcová

Britská libra (GBP) vůči americkému dolaru (USD) v roce 2012 posílila o 5 procent, když odstartovala na úrovni 1,5498 a uzavřela na hladině 1,6259. GBP posílila i vůči euru, a to o 2,9 procenta. V roce 2013 by GBP mohla své zisky jak vůči USD, tak vůči EUR smazat.

Kdo je nemá, jako by nebyl

24.01.  |  Evžen Fojtík

Kdybychom si položili otázku, co je nejsilnější investiční příběh poslední dekády, mnoho lidí by odpovědělo, že rozvíjející se trhy. Ty mají za sebou velmi úspěšné dvě desetiletí takřka nepřerušeného ekonomického růstu, který se samozřejmě projevil i na finančních trzích. Kdo nestihl včas naskočit do tohoto rozjíždějícího se vlaku, tak přišel o zajímavé zhodnocení.

Mýty a skutečnost: Dluhy a deficit

23.01.  |  Peter Garnry

Finanční krize plní plátky médií už pátým rokem. Tato krize bývá označována i jako „dluhová“. Jenže matematika ukazuje, že v některých případech může mít i rozpočtový deficit pozitivní vliv na snížení dluhového břemene. Jak?

Inventura řeckého problému

22.01.  |  Monica Defend

Řecko se stále nevymanilo z dluhových problémů. Jak je nakládáno s prostředky, které mají pomoci Řecku? Na tuto otázku odpověděla Monica Defend z investiční skupiny Pioneer Investments

Týdenní komentář: Výsledková sezóna v USA

21.01.  |  Pavel Ryska

Uplynulý týden plně patřil výsledkové sezóně v USA, a to konkrétně bankovnímu sektoru a čínským makroekonomickým ukazatelům. Bankovní sektor v USA vykázal rozličné výsledky, kdy se velmi dařilo investičním bankám v čele s Goldman Sachs či Morgan Stanley, ale mírně slabší výsledky zaznamenala Bank of America či Citigroup.

Amerika zrychluje, Čína si sáhla na dno

18.01.  |  Jan Bureš

Každý, kdo si minulý rok koupil ve Švýcarsku kávu, ví, že frank je “příšerně nadhodnocený”,…toť slova jednoho londýnského manažera hedgeového fondu. Není evidentně sám, kdo si to myslí.

Garance proniká i do penzí

17.01.  |  Petr Fejtek

Ani ty nejoblíbenější pohádky, jako o červené Karkulce i všech princeznách dohromady, nedosahují zdaleka popularity naší celonárodní bajky „O jistotách“. A ta její varianta o garancích finančních produktů je jen na dané téma panoptikální show finančních žraloků a s nimi kolaborujících poradců.

Levné peníze lákají k nákupu akcií i komodit

16.01.  |  Evžen Fojtík

Po každé vlně kvantitativního uvolňování zatím rostl zájem o rizikovější aktiva. Je pravděpodobné, že se i v letošním roce budou snažit centrální banky vlévat další peníze do ekonomik. Zopakuje se minulost a dojde opět k růstu akciových a komoditních trhů?

Ježíšek podílovým fondům přece jen „naložil“

15.01.  |  Petr Rozkošný

Pokud jste pod vánočním stromečkem čekali solidní výkonnosti podílových fondů, zřejmě jste se dočkali. Kladných výkonností totiž dosáhlo 87 % akciových a více jak 75 % dluhopisových podílových fondů s průměrnými výkonnostmi 2,73 %, resp. 0,55 %. Nejvíce však nadělovaly fondy investující v zemích, ve kterých byste si vánoční idylku zřejmě neužili.

Hra o intervence ČNB pokračuje

15.01.  |  Jan Bureš

Guvernér Singer na začátku tohoto týdne znovu zopakoval své odhodlání spustit devizové intervence. Na současných úrovních EUR/CZK jsou sice málo pravděpodobné. Centrální bankéři si ale do únorového zasedání, na kterém představí i novou prognózu, mohou vyříkat, jak nastavit eventuální strategii intervencí a čím jejich spuštění podmínit.

Nemovitosti v USA – už žádný strašák

10.01.  |  Jiří Šimara

Snad každý má ještě v živé paměti hypoteční krizi, z jejíchž následků se světové ekonomiky ještě dosud nestačily vzpamatovat.

Po sérii ztrát opět do sedla

10.01.  |  XTB

Přinášíme další ze série pohledů na obchodování reálného obchodníka, tentokrát za měsíc prosinec. Snažíme se vybírat různorodé obchodníky, jejichž styl obchodování či zvolené strategie jsou něčím výjimečné a mohou se stát inspirací a pozitivním nebo negativním vzorem pro všechny zájemce o obchodování.

Komoditní vývoj v prosinci

09.01.  |  Boris Tomčiak

V prosinci se komoditní trhy dostaly pod prodejní tlak. Cyklické komodity byly relativně silnější kvůli rozhodnutí FEDu odstartovat již čtvrtý program kvantitativního uvolňování. Drahé kovy oslabily navzdory novému nalití levných peněz na trhy. Prudkým růstem překvapilo jenom paládium, což je důsledek značného nedostatku kovu na trhu.

Co všechno ještě čekat od koruny?

08.01.  |  Jan Bureš

Česká koruna je prakticky každý den v defenzivě - od nového roku slábne pět dní v řadě a z okolí 25,10 se včera vyhoupla nad 25,50 EUR/CZK. Co za tím může být?

Většina úspor prodělává

08.01.  |  Petr Fejtek

Loňské úspory domácností jsou nejnižší za posledních 10 let, tedy od „špatného“ roku 2002. A to přesto, že i viceguvernér se diví, proč se úsporné chování rozlilo i do dalších sektorů ekonomiky, které v zásadě žádný problém s předlužením nemají: „Když se podíváte na chování domácností a podniků, tak vidíte téměř neuvěřitelnou věc – i v časech, kdy části populace klesají reálné příjmy, vytvářejí nové úspory.“

Pád USA z fiskálního útesu se nekonal

04.01.  |  Michala Moravcová

Američtí zákonodárci drželi investory do poslední chvíle v napětí. První kroky vedoucí k vyřešení problému fiskálního útesu uzřely světlo světa až prvního ledna ve dvě hodiny ráno tamního času. V tu dobou senát překvapivě schválil alespoň provizorní návrh řešení letošního státního rozpočtu. Následující den byla tato senátní verze rozpočtové reformy definitivně přijata i republikánským kongresem.

Rebalance komoditních indexů pro rok 2013

02.01.  |  Ole Hansen

Při investování do komodit skrze indexy, jako jsou dva hlavní S&P GSCI  a DJ-UBS, je třeba počítat s tím, že každý rok prochází obdobím převažování. Dochází tak k úpravě váhy jednotlivých složek indexu.

Evropské akciové trhy jsou stále atraktivní

21.12.  |  Petr Zajíc

Podobně jako v případě výhledu na globální ekonomiku a finanční trhy je i náš výhled na region rozvíjející se Evropy vesměs pozitivní. Ano, i v tomto regionu najdeme země, jejichž ekonomika klesá, a jsou zde státy, jejichž úrokové sazby se blíží nule a výnosy státních dluhopisů se pohybují na historických minimech, ale celkově nabízí východní Evropa, a především její akciové trhy, atraktivní investiční příležitosti.

Bude Itálie další krachující zemí eurozóny?

20.12.  |  Vojtěch Železný

Italský dluh překonal na konci října hranici dvou bilionů eur, tedy více než 30 tisíc eur na hlavu včetně kojenců. Tento dluh dosahuje asi 126 % HDP, což je více, než činí průměrné zadlužení eurozóny (90 % HDP).

Japonsko zachrání důchodci

17.12.  |  Michala Moravcová

Téměř čtvrtina japonské populace je straší 65 let. Do roku 2060 by se nejstarší skupina obyvatelstva mohla na celkové populaci podílet až 40 procenty. Stárnoucí populace je obecně obrovským břemenem veřejných financí. A to nejen proto, že klesá počet mladých lidí, kteří musí uživiti více občanů v důchodovém věku, ale i z důvodu exponenciálně rostoucích nákladů na zdravotní péči.

Dividendové bonbónky pražské burzy

17.12.  |  Jiří Šimara

Ačkoliv jsou světové akciové trhy jako například německý či americký poblíž svých historických maxim, česká burza zůstává jakoby zabrzděna. Od svého vrcholu z roku 2007 je na hony vzdálena. O útlumu zájmu o pražskou burzu svědčí i pokles zobchodovaného objemu, který se za den jen velmi vzácně dostane nad jednu miliardu korun.

Italský premiér Monti rezignuje. Co to znamená pro euro?

14.12.

Duchovní otec jižanů Mario Monti oznámil, že má v úmyslu rezignovat, jelikož ztratil podporu Berlusconiho strany Lid svobody. Ono se nelze devětašedesátiletému byrokratovi ani divit, že nechce své utrpení protahovat, nicméně pro Evropu je to citelná ztráta.

Přestupný rok penzijních fondů

11.12.  |  Petr Fejtek

Až se sečtou zástupy zpozdilých zájemců o penzijní připojištění, možná počet účastníků dosáhne i krásných kulaťoučkých 5 milionů. Přičinila s o to ještě zpozdilejší média a eskadry nejrůznějších poradců (ti nic neriskovali, jen inkasovali poslední legální pěkné provize).

Týdenní komentář: Investoři čekají na jednání FEDu

10.12.  |  Milan Vaníček

První prosincový týden se nesl v relativně klidném duchu vzhledem k tomu, že na programu týdne nebylo významnější politické setkání. Vedle pokračujících rozhovorů ohledně fiskálního útesu se investoři zaměřili na čtvrteční ECB. Zde ke změně sazeb dle očekávání nedošlo, ale následný komentář ke snížení výhledu růstu EU a potenciálu na snížení sazeb přinesl reakci trhu resp. eura.

Vyhlídky vstupu nových firem na burzu

07.12.  |  Redakce

Padesát šest procent evropských obchodníků je toho názoru, že objem aktivit IPO bude kvůli přetrvávajícímu evropskému oslabení a negativnímu IPO sociální sítě Facebook v roce 2013 stagnovat nebo se sníží.

Jaké jsou vyhlídky českých bank pro rok 2013?

07.12.  |  Marek Hatlapatka

V prostředí ekonomické recese, která českou ekonomiku zasáhla v období, kdy se ještě nestačila vzpamatovat z finanční krize, dosáhne letos mnoho tuzemských bank historicky rekordního zisku. Jak je to možné, když slyšíme nářky nad stagnujícím úvěrovým trhem a na bankovním trhu probíhá stále se vyostřující konkurenční boj na poli poplatků a úročení vkladů?

Komodity v listopadu: Zájem o drahé kovy opět roste

06.12.  |  Boris Tomčiak

V listopadu nastalo na komoditních trzích mírné oživení navzdory špatným globálním ekonomickým údajům. Záchranné akce v jižní Evropě nadále probíhají. Řecko si u představitelů EU dokázalo vyjednat mírnější podmínky pro splácení dluhů, což je jasný signál o neochotě politiků připustit rozpad eurozóny.

Na hodnocení penzijní reformy je příliš brzy

05.12.  |  Jan Schiller

„Penzijní reforma se nepovedla, ukázal průzkum“. Tak vypadají současné zprávy v médiích. Penzijní reforma však startuje až začátkem roku a na její hodnocení je tedy příliš brzy. Zvláště, když uvážíme, že se jedná o reformu cílící na státní finance v horizontu desítek let.

Týdenní komentář: Nové dluhopisy na trhu

03.12.  |  Milan Vaníček

Poslední listopadový týden se nesl ve schvalování pomoci Řecku a úzce sledovaném vyjednávání o odvrácení ukončení daňových/výdajových úlev v USA (tzv. „fiscal cliff“).

Známe vítěze investiční soutěže

03.12.  |  Michala Moravcová

První investiční soutěž na reálných účtech v České republice již skončila. Nejlepší obchodník zhodnotil počáteční vklad o více než 260 %. Soutěž přilákala mnoho zájemců o finanční trhy. Výhru si neodnesl zkušený trader, ale začínající obchodník.

Na scénu přichází Fed a fiskální útes

30.11.  |  Nick Beecroft

V blízké době budou pro trh zásadní dvě události: zasedání komise americké centrální banky pro operace na volném trhu (FOMC) dne 11. 12. 2012 a fiskální útes.

Hurikán Sandy pomůže ekonomice. Cože?

29.11.  |  Jiří Tyleček

Už několik týdnů uplynulo od ničivého hurikánu Sandy. Přinesl zkázu do nejproduktivnější části země, která vytváří čtvrtinu amerického HDP. Škody se budou jistě pohybovat v desítkách miliard dolarů. Překvapivě ne všichni ekonomové chápou destrukční efekt bouře jako něco negativního.

Investoři jsou již léta v šoku

27.11.  |  Petr Fejtek

Situace u nás není od té „světové“ nijak výrazně odlišná. I naši drobní investoři se ještě nevzpamatovali z šoku, který je postihl v rámci finančí krize. Od září roku 2008 z fondů stáhli bezmála 100 miliard korun, z toho víc než polovinu hned do konce roku 2008.

Akciové trhy mají prostor pro další růst

27.11.  |  Ken Taubes

Začátkem listopadu byl prezidentem Spojených států amerických znovu zvolen Barack Obama a dvě hlavní politické strany uhájily každá jednu z komor Kongresu. Jaký budou mít výsledky voleb dopad na politiku a hospodářství, a jské jsou možné důsledky pro finanční trhy komentuje Ken Taubes ze společnosti Pioneer Investments.

Bude Čína i s novým politickým vedením atraktivní investiční destinací?

26.11.  |  Michala Moravcová

V Čínské lidové republice bylo po dlouhých deseti letech zvoleno nové sedmičlenné vedení komunistické strany. Pro finanční trhy bude klíčové, jestli a jak budou noví lídři pokračovat v reformách čínského finančního systému.

Pegas Nonwovens – opomíjená příležitost na pražské burze

21.11.  |  Jiří Šimara

Když se řekne pražská burza, lidem se nejčastěji vybaví tituly jako je ČEZ, Komerční banka a případně Erste Bank. Všechny tyto společnosti samozřejmě mají něco do sebe a zvláště pak první dvě lákají investory i štědrými dividendami. Méně se ovšem ví o znojemské firmě Pegas Nonwovens, která je na našem hlavním akciovém trhu také kótována.

Penzijní připojištění: Chcete vyšší státní příspěvek? Včas si zažádejte

20.11.  |  Petr Gola

Od ledna příštího roku dochází u penzijního připojištění k několika zásadním změnám. Pro většinu občanů je tou nejpozitivnější změnou zvýšení maximálního státního příspěvku. Jak se zvyšuje maximální státní příspěvek a jak ho čerpat?

Týdenní komentář: Nervozita na trzích roste

19.11.  |  Milan Vaníček

Hledání řešení při odvrácení ukončení daňových/výdajových úlev v USA (tzv. „fiscal cliff“), Řecko resp. dluhový problém eurozóny a roztržka na Blízkém východě. To jsou témata uplynulého obchodního týdne.

Akcie (ne)jsou mrtvé

16.11.  |  Matt Bolduc

Akcie v USA za uplynulých 12 let nic nevynesly. Kvalitní dluhopisy byly naopak v posledních letech dobrou volbou. Co ale čekat od těchto dvou tříd aktiv v budoucnosti? Jaké je jejich ocenění?

Investiční soutěž: Hitem týdne byla ropa

13.11.  |  Michala Moravcová

První týden investiční soutěže na reálných účtech byl pro většinu soutěžících úspěšný. Nejlepší obchod vynesl více než 11 tisíc korun. Nejvíce se obchodovalo s měnovým párem EUR/USD, ropou a zlatem. Tento týden nabídne řadu příležitostí k dosažení zisku. Které události pohnou s trhy?

Týdenní komentář: Investoři sledovali výsledky voleb v USA

12.11.  |  Milan Lávička

Uplynulý týden byl jednoznačně ve znamení amerických prezidentských a senátních voleb. Jejich výsledek přinesl na finanční trhy spíše skepticismus a otázku, co bude dál ve smyslu výzev, jakými jsou řešení ukončení daňových/výdajových úlev (tzv. „fiscal cliff“), pravděpodobné zvýšení úvěrového rámci pro USA či související otázka udržení nejvyššího ratingu.

Generační výměna politiků v Číně. Co dál?

09.11.  |  Andrew Robinson

Probíhá generační obměna politické moci v druhé největší světové ekonomice – Číně. Odcházející garnitura za sebou zanechává unikátní výsledky v ekonomické oblasti. Ekonomika ale potřebuje reformy. Jaké úkoly stojí před následovníky?

CETV: majitel TV Nova má problém

08.11.  |  Tomáš Menčík

Mediální společnost CETV, která je mimo jiné majitelem české televize Nova, zasadila investorům tvrdou ránu. Ti neváhali ani na okamžik a poslali akcie této firmy v posledních dnech asi o 20 % níže. Podle mého názoru je to reakce adekvátní, nicméně se tím otevírá slušná dlouhodobá příležitost k ziskům.

Fiskální útes v USA: Černá labuť na obzoru?

07.11.  |  Jiří Tyleček

Teorie Černé labuti se zabývá překvapivými a nečekanými jevy velkého významu, které mají sílu změnit chod dějin. Překročení fiskálního útesu v USA by zatřáslo globální ekonomikou, světovými finančními trhy a snížení životní úrovně by hrozilo milionům lidí po celém světě.

Začalo druhé kolo investiční soutěže. Jaké události nás čekají?

06.11.  |  Michala Moravcová

V neděli večer 4. listopadu se začátkem týdenní obchodní seance odstartovala první investiční soutěž na reálných účtech v České republice. První výsledky ukazují, že soutěžící přistupují k investování zodpovědně a hlavně opatrně. Podaří se hráčům zopakovat úspěchy z prvního kola soutěže?

V říjnu ceny klíčových komodit klesaly

06.11.  |  Boris Tomčiak

Zpomalování globálního ekonomického růstu pokračovalo i v říjnu. Průmyslová aktivita v Číně opět poklesla a v eurozóně se míra nezaměstnanosti vyšplhala na nový rekord. Evropská dluhová krize se postupně dostává do pozadí a investoři již opět chtějí umisťovat peníze v regionu.

Týdenní komentář: Sandy zavřela Wall Street

05.11.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl poznamenán zavřením amerických trhů díky hurikánu Sandy, pokračovala výsledková sezóna, sledovala se americká makrodata v čele s měsíční nezaměstnaností. V Čechách ČNB pokračovala v uvolněné měnové politice snížením sazeb na nové historické minimum 0,05 % (2T Repo).

Lyžujete? Zvažte investici do Tatry Mountain Resort

31.10.  |  Marek Hatlapatka

Vstup akcií společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) na pražskou burzu zatím nevyvolal příliš velkou vlnu zájmu mezi investory, což je škoda. Nejedná se sice o žádnou těžkou váhu, která by sama o sobě mohla zlepšit upadající aktivitu investorů na BCPP, přesto podle mého názoru tento titul stojí za pozornost. Alespoň pro určitou část investorů.

Vyřeší záchranný fond dluhovou krizi?

30.10.  |  Cosimo Marasciulo

Mnoha investorům se ulevilo, když před měsícem německý ústavní soud stáhl důvody k blokování ESM. Avšak, jak se v průběhu krize mnohokrát potvrdilo, odstranění jedné překážky neznamená vítězství.

Týdenní komentář: Výsledková sezóna přinesla slabší čísla

29.10.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl o výsledkové sezóně, makrodatech v čele s americkým HDP za 3Q12 a o vyčkávání na případný potenciál rétoriky amerického FEDu k současné i budoucí měnové politice resp. jejího expanzivního směru.

Kuboň: Přišel čas hájit zájmy drobných investorů

26.10.  |  Zbyněk Drobiš

Řada obchodníků s cennými papíry či investičních zprostředkovatelů v ČR poskytují své služby kvalifikovaně a čestně. Je ovšem zjevné, že i tak dochází k protiprávnímu jednání a vzniku škody. Co je to best execution a jak se vyvarovat např. tzv. churningu? Buďte aktivní a sledujte pravidelně své portfolio, radí v dnešním rozhovoru JUDr. David Kuboň.

Známe nejúspěšnější tradery prvního kola investiční soutěže

25.10.  |  Redakce

První kolo investiční soutěže společnosti Bossa, ve kterém se obchodovalo s fiktivními penězi, je úspěšně za námi. Ze třech týdnů investorského klání vzešlo 28 šťastlivců – šikovných obchodníků, kteří od Bossy dostanou 10 tisíc korun a postupují do druhého reálného kola, ve kterém se hraje o hlavní cenu – hybridní vůz Hondu CRZ.

Vítězové a poražení americké výsledkové sezóny

23.10.  |  Jiří Šimara

Výsledková sezóna v USA je již v plném proudu. Z celkových 500 firem v rámci indexu S&P 500 již své kvartální výsledky reportovalo 117 společností. Ještě před zahájením sezóny reportem hliníkárny Alcoa však na trhu panovala skepse ohledně toho, jak se společnostem v uplynulých třech měsících dařilo, a očekávání analytiků procházela s blížícími se reporty urychlenou revizí.

Týdenní komentář: Čekání na summit Evropské unie

22.10.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl čekáním na summit EU ze čtvrtka na pátek. Očekávanými tématy byly tradiční Španělsko a Řecko. Výsledkem však byl další posun v bankovní unii. Nicméně španělská otázka se vyvinula poněkud do strany a Řecká jednání se posunula spíše směrem k další potenciální pomoci.

Změřte si své traderské schopnosti a vyhrajte hybridní vůz HONDA CRZ

22.10.  |  Tomáš Cína

Jde o první a jedinečnou příležitost srovnat své obchodní dovednosti na reálných účtech a k tomu vyhrát spoustu zajímavých cen. Patříte mezi ty, kteří již delší dobu obchodují na demo účtu a vyčkávají na ten správný okamžik k otevření účtu reálného? Tak ten nastal právě teď!

Nejlepší investoři si již připsali stovky procent

16.10.  |  Redakce

Máme za sebou druhý týden prvního kola investiční soutěže společnosti Bossa. Na začátku měl každý soutěžící k dispozici demo účet s 30 tisíci korunami. První týden se nejlepšímu obchodníkovi podařilo zhodnotit počáteční vklad o více než 400 procent. Druhý týden to bylo ještě více. Nejúspěšnější soutěžící vydělal téměř 600 procent.

Změna strategie: Řeky a Španěly je třeba i chválit

16.10.  |  Tomáš Menčík

Periferní evropské země se potácí v hluboké krizi, přichází jedno úsporné opatření za druhým, ale to všechno je stále málo. Věřitelé drží dlužníky pod krkem, ale těm už začíná docházet dech. To si začínají uvědomovat i světoví státníci a proto začínají z jejich úst pomalu ale jistě přicházet slova chvály, podpory a porozumění.

Týdenní komentář: Výsledková sezóna začala

15.10.  |  Milan Lávička

Uplynulý týden byl týden zahájení výsledkové sezóny za třetí kvartál 2012. Dle očekávání investoři přistupovali k mírnému vybírání zisků z důvodu opatrnosti díky anticipaci slabších hospodářských výsledků a především snížených výhledů.

Když už jsme teď všichni na jedné lodi, mohli bychom popojet?

15.10.  |  Steen Jakobsen

Klíčovou událostí ve třetím a čtvrtém kvartálu bude totální selhání politiky centrálních bank, které se snažily o vylepšení průzkumů veřejného mínění, vývoje pracovních míst i úrokových sazeb. Seznamte se s důvody, které selhání dokládají.

Co ukáže nadcházející výsledková sezóna?

10.10.  |  Jiří Tyleček

V úterý po uzavření trhů začal hliníkářský gigant Alcoa sezónu výsledků amerických firem za třetí kvartál. Její vyznění se jako obvykle stane lakmusovým papírkem vývoje nejen americké, ale celé globální ekonomiky. Vzhledem k celosvětovému zpomalení hospodářství nelze čekat žádné terno.

Aktuální vývoj na trhu s uhlím

10.10.  |  Marek Hatlapatka

Trh s uhlím zažívá nejdelší pokles za posledních sedm let. Už od jara loňského roku sledujeme, jak ceny energetického uhlí na trhu neustále klesají. Tuna uhlí s dodávkou v evropských přístavech (ARA) dnes stojí jen něco přes 90 dolarů ve srovnání s cenami blížícími se 130 dolarům, které byly k vidění ještě loni v létě.

Týdenní komentář: Překvapilo Orco, zklamal KIT Digital

08.10.  |  Milan Vaníček

První říjnový týden byl o výsledcích španělských stresových testů tamního bankovního sektoru a o komentáři ECB k připraveným krokům na podporu vybraných evropských zemí, které požádají o pomoc.

Investiční soutěž: Nejlepší obchod přinesl přes třicet tisíc

08.10.  |  Redakce

Na začátku minulého týdne byla odstartována investiční soutěž společnosti Bossa. V prvním týdnu se nejvíce obchodovalo s měnovým párem EUR/USD, zlatem a ropou. Právě ropa vydělala jednomu z účastníků soutěže 33 tisíc korun. Jaké další události přinesl první soutěžní týden?

Příběh země, která vyzrála na dluhy

08.10.  |  Michala Moravcová

Řada zemí eurozóny hledá způsob, jak zastavit prohlubující se zadlužování. Najdou se ale země, jejichž hospodářství je ve velmi dobré kondici. Příkladem je Estonsko, které se může chlubit šestiprocentním podílem státního dluhu k HDP, osmiprocentním růstem ekonomiky a přebytkovým státním rozpočtem.

Ještě jste se nezaregistrovali do investiční soutěže s BOSSA?

05.10.  |  Redakce

Tento týden byla zahájena investiční soutěž, která dosud nemá v České republice obdoby. To, že čeští investoři soutěže milují, se potvrdilo již v prvních soutěžních dnech. Také byste se rádi zúčastnili, ale nevíte jak se přihlásit? Poradíme vám.

Centrální banky vyhnaly ceny drahých kovů vzhůru

03.10.  |  Boris Tomčiak

V září byl vývoj na komoditních trzích smíšený. Ceny drahých kovů vyrazily díky dalšímu uvolnění měnové politiky centrálních bank vzhůru. Dařilo se i potravinám, což je důsledek snížení produkčních odhadů.

Plánujete nákup nového vozu? Počkejte si na lepší cenu

02.10.  |  Jiří Šimara

V letošním roce by měl evropský automobilový trh vyjádřený počtem nově registrovaných vozů v rámci zemí EU27 a EFTA klesnout o takřka osm procent. Nově přihlášených vozů by mělo být jen 12,5 milionu, což je nejnižší úroveň od roku 1995.

Týdenní komentář: Návrat k defenzivním titulům

01.10.  |  Milan Vaníček

Poslední zářiový týden, který byl pro domácí pražskou burzu jen čtyřdenní z důvodu pátečního svátku, se nesl v duchu vybírání zisků. V týdnu se čekalo na španělský rozpočet na rok 2013 a především jak v něm budou zapracována úsporná opatření.

Založte si účet a bojujte o nové auto

01.10.  |  Roman Müller

Dnešním dnem začíná první kolo investiční soutěže společnosti Bossa. V průběhu tří týdnů můžete investovat do měn, indexů či komodit. Nejúspěšnější hráči postoupí do druhého kola, kde se utkají o hlavní výhru - hybridní automobil Honda. 

Zpráva o nejasných finančních trzích v době stimulační

26.09.  |  Jiří Tyleček

V posledních týdnech hrají investoři podle not centrálních bankéřů. Po ohlášení dalšího masivního kvantitativního uvolňování skupují akcie, komodity a další aktiva. Vývoj reálné ekonomiky je přitom stále velmi slabý. Jaké jsou scénáře dalšího vývoje?

Týdenní komentář: Dozvuky kvantitativního uvolňování

24.09.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl charakterizován analyzováním dalšího kola měnového uvolnění (QE3) americkým FEDem a spíše skromným zprávám z eurozóny.

Obchodujte naostro a vyhrajte Hondu CRZ

24.09.  |  Roman Müller

„Poprvé naostro“ – takové je motto investiční soutěže, která nemá v České republice obdoby. Kdo se probojuje do druhého kola soutěže, získá od společnosti Bossa reálný obchodní účet s deseti tisíci korunami. Hlavní cenou je hybridní automobil Honda CRZ. Zkrátka nepřijdou ani ostatní soutěžící. Šance na výhru je vysoká, proto neváhejte a založte si obchodní účet ještě dnes.

Týdenní komentář: Očekávání se naplnila a trhy rostly

17.09.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden se nesl ve znění rozhodování německého ústavního soudu ohledně evropského záchranného fondu ESM a dalšího kola měnového uvolňování (tzv. QE3) amerického FEDu.

Udrží si Telefónica čtyřicetikorunovou dividendu?

17.09.  |  Tomáš Menčík

Akcie společnosti Telefónica ČR jsou dlouhodobě považovány za kvalitní titul s vysokým dividendovým výnosem, který se historicky pohybuje kolem 10 %. Při detailnějším pohledu do finančních výkazů je zřejmé, že nadále už to tak jednoduché nebude. Pro zachování čtyřicetikorunové dividendy i v příštích letech bude muset management přistoupit k rozhodnutím, které v předchozích letech nemusel dělat.

Odchod Řecka z eurozóny: Co na to trhy i Řecko samotné?

13.09.  |  Petr Rozkošný

Řecká tragédie v podání evropských politiků pozvolna uzavírá svou čtvrtou sezónu a zdá se, že se ani letos úředníkům v Bruselu a Washingtonu nepodaří najít řešení řeckých problémů. Nabízí se tedy otázka, co by po letech příprav znamenal „grexit“ jak pro finanční trhy, tak i samotné Řecko?

Jak dlouho bude Švýcarská národní banka manipulovat frank?

12.09.  |  Jiří Tyleček

Když švýcarská centrální banka ztratila v roce 2010 intervencemi na oslabení domácí měny téměř 20 miliard franků, snesla se na ni vlna kritiky. A to přestože švýcarský frank posiloval na hlavních měnových párech už od roku 2007 a způsoboval značné problémy exportně orientované ekonomice.

Využijte potenciálu rozvíjejících se zemí s minimální mírou rizika

11.09.  |  Petr Rozkošný

Láká vás růstový potenciál rozvíjejících se ekonomik? Obáváte se s těmito investicemi spojené vyšší míry rizika? Jak by se vám líbila investice, která by vám umožnila využití plného potenciálu rozvíjejících se zemí při minimální možné míře rizika?

Pravidelný týdenní komentář k akciovému trhu

10.09.  |  Milan Lávička

První zářijový týden byl jednoznačně ve znamenání čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB). Navzdory očekávání ECB  sice nesnížila úrokové sazby, ale rozhodujícím impulzem se stalo představení plánu nákupu dluhopisů problémových zemí (OMTs – Outright Monetary Transactions).

ECB spustila program nákupů vládních dluhopisů. Vyhráno však není

07.09.  |  Ondřej Matuška

ECB naplnila očekávání trhu a spustila program nákupů vládních dluhopisů na sekundárním trhu (tzv. Outright Monetary Transactions). Guvernér Draghi po zasedání rady guvernérů ECB oznámil spuštění programu na podporu členských zemí EMU.

Komoditní vývoj: Investoři chtějí zlato

05.09.  |  Boris Tomčiak

V srpnu se komoditám dařilo. Ceny rostly zejména v sektoru drahých kovů. Na nové historické maximum se vyšplhala sója, u které hrozí globální nedostatek. Na konci měsíce prudce zdražilo i kakao. Naopak mezi nejslabší komodity patřil cukr a mírně zlevnila káva.

Fondy v srpnu naznačily příslib

04.09.  |  Petr Fejtek

Poslední srpnový týden sice fondům přinesl jen 100 milionů, ale zaprvé asi mnohého napadne trefné, že stále lepší něco než nic, zadruhé to jen potvrdilo pozitivní trend posledních týdnů. Za celý srpen tak – byť pouhých 300 milionů – zaznamenaly fondy nejlepší měsíc za celé dva roky.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

03.09.  |  Milan Vaníček

Poslední prázdninový týden nám kromě ochlazení přinesl čekání na páteční vystoupení šéfa FEDu na setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Dle očekávání Bernanke nepřekvapil a nerozšířil očekávání na rychlou akci FEDu ohledně monetárního uvolňování.

Sestavujeme defenzivní portfolio

03.09.  |  Marek Trnka

Při hledání nejlepšího investičního portfolia dnešní doby se můžete nechat inspirovat i při sobotním nákupu. Nemusíte mít zvláštní znalosti kapitálových trhů, mnohdy stačí zapojit prostý selský rozum.

Matuška: Dluhopisové fondy předvedly excelentní růst

31.08.  |  Ondřej Matuška

Dluhopisové fondy jsou zatím v letošním roce díky příznivému tržnímu vývoji velice úspěšné. V některých případech přinesly zhodnocení 15 i více procent, což je za normálních okolností nadprůměrný výsledek i na akciový trh.

Češi penzijní reformě příliš nerozumějí

30.08.  |  Redakce

Penzijní reforma může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu našeho života ve stáří. Politici o ní mluví, novináři píšou, a stejně lidé jejím principům téměř vůbec nerozumějí. K tomuto zjištění došla na základě provedeného výzkumu agentura STEM/MARK.

Držet se rčení „Sell in May and go away“ se letos asi nevyplatí

30.08.  |  Lukáš Vácha

V průběhu druhé poloviny prázdnin se světové akciové trhy rychle vyšvihly na úrovně blízké maximům, dosaženým po bolavém podzimu 2008. Německý DAX si od začátku prázdnin připisuje již téměř 10 % a americký S&P téměř 4 %. K růstu, přerušenému jen několika málo korekcemi, tak dochází od konce května.
1 5 6 7 8 9 10 11 13 19 25
 
 
reklama