Články, komentáře

Kolik jste ztratili na akciích v srpnu?

07.09.  |  Robin Koklar

Akciový index DAX poklesnul téměř o 20 %.  Index pražské burzy PX propadnul o 10,8 %. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

ECB ve slepé uličce. Trhy jsou zcela závislé na uvolněné měnové politice

06.09.  |  Jaroslav Brychta

Dokud Fed nezahájí třetí kolo kvantitativního uvolňování, nezbude ECB nic jiného, než nadále podpírat finanční trhy.

Srpen zažil zlatou horečku i energetický splín

05.09.  |  Boris Tomčiak

Vysoká poptávka po zlatě vyhnala v srpnu jeho cenu na nový rekord. Naopak relativně slabým sektorem byly energie. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Co týden dal?

26.08.  |  Tomáš Skolek

Událostí týdne bylo bezesporu schválení daňové reformy českou vládou. Výše mzdy po reformě, kterou Finance.cz umožnily počítat již hned po zveřejnění návrhu, se zase o krok blíže posunula k reálnosti.

Zlato již není bezpečný přístav!

25.08.  |  Lukáš Jíra

V posledních týdnech jsme opakovaně svědky, že média čím dál tím více informují o rekordních cenách zlata a dalším potenciálu. Analytici se předhánějí v růstových predikcích a až na pár odpadlíků většina analytiků předpovídá další růst.

Švýcarský frank. Papírové zlato mezi měnami

22.08.  |  Jaroslav Brychta

Vysoká volatilita, která je tolik charakteristická pro tento měsíc, není výsadou pouze akciových trhů, ale také trhu s měnami. Platí to především o švýcarském franku – měně, na kterou začíná být krátká i vlastní centrální banka.

Fondy pod děsivým tlakem

22.08.  |  Petr Fejtek

Poslední dva týdny naplnily smutné očekávání – po opakovaném burzovním srpnovém masakru se tomu zřejmě nebylo možno vyhnout.

Co týden dal?

19.08.  |  Michal Ruml

Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Více v našem přehledu zpráv a událostí.

Pražská burza byla v minulém týdnu jak na horské dráze

15.08.  |  Milan Vaníček

Druhý srpnový týden se od toho prvního nelišil v propadech, naopak rozdílný byl v nejednoznačnosti pohybu a mohutné propady střídaly výrazné obraty a to v rámci mezidenního obchodování.

Co týden dal?

12.08.  |  Tomáš Skolek

Celý týden se nesl v ostrém kolísání finančních trhů. Index PX klesal a znovu rostl kolem hranice 1000 bodů. Inflace překvapila 1,7% hodnotou, Česká pošta informovala o novém poplatku za SIPO.

Americký dluh: pro úsporná opatření strop neplatí

12.08.  |  Paul Marson

USA potřebují k návratu na dráhu fiskální udržitelnosti drastická úsporná opatření. K tomu je však nejméně vhodná doba.

Panika a propady! Jak z toho ven?

11.08.  |  Roman Dvořák, Lukáš Jíra

Místo poklidné letní sezóny zažíváme opět paniku a strach z recese a s tím volatilitu trhů o desítky procent.

Akciím se nedařilo už celý měsíc aneb Co předcházelo černému čtvrtku

09.08.  |  Robin Koklar

Ve čtvrtek večer minulého týdne nedošlo během amerického obchodování k nečekanému propadu. Byli jsme "pouze" svědky vygradování dlouhodobějšího trendu.

První srpnový týden na Pražské burze se nesl v červené barvě

08.08.  |  Milan Vaníček

Světové burzy ovládl strach, masivní výprodeje během čtvrtku a pátku byly důkazem nedůvěry ve finanční trhy. Pražská burza nemohla být výjimkou a také citelně ztrácela.

Panika na trzích. Situaci zklidní až další rozvolnění měnové politiky

08.08.  |  Jaroslav Brychta

Finanční trhy se v minulém týdnu opět otřásly v základech. Akciové idnexy se dočkaly největších výprodejů od začátku roku 2009, když jen během čtvrtečního odpoledne v USA i v Evropě klesly o téměř 5 %.

Co týden dal?

05.08.  |  Sabina Šebestíková

Nejistota pramenící z dluhové krize v Evropě a v USA se významně podepisuje na kapitálových trzích. Pražská burza se propadla na dvouleté minimum. Na světových akciových trzích pokračuje vlna masivních výprodejů.

Komodity kolísají, některé rostou jiné oslabují

05.08.  |  Boris Tomčiak

Obavy z vyhlášení bankrotu Spojených států pomohly drahým kovům, a to zejména zlatu. Údaje o slabším ekonomickém růstu ve světě naopak srazily energetické suroviny. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Červenec na devizovém trhu: Švýcarský frank dál válcuje ostatní měny, koruna se drží

04.08.  |  Jaroslav Brychta

Dluhová krize Evropy a zdlouhavé vyjednávání o navýšení dluhového stropu v USA byly hlavními tématy, která zanechala jasný otisk na trhu s měnami.

Čekání na zvýšení dluhového limitu v USA ovlivnilo i pražskou burzu

01.08.  |  Milan Vaníček

Poslední červencový týden byl plný především jednání amerických vrcholných představitelů ohledně navýšení dluhového stropu spolu s návrhem úsporných opatření pro další vývoj veřejných rozpočtů USA.

Co týden dal?

29.07.  |  Tomáš Skolek

Do připomínkového řízení odešel v průběhu uplynulého týdne návrh na účelovost státní podpory stavebního spoření. Podporu by tak mohl v budoucnu získat jen ten, kdo by ji využil na bydlení, nebo si vzal úvěr od stavební spořitelny.

Světem vládné dluhová krize. Ani Pražská burza nemohla růst

25.07.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden se nesl v duchu očekávání, jednání a následného schválení pomoci Řecku. Kromě situace dluhové krize eurozóny se trhy rovněž nadále zaměřily na vyjednávání předních zástupců USA ohledně navýšení dluhového limitu pro zamezení technického bankrotu země.

Co týden dal?

22.07.  |  Michal Ruml

Lídři států eurozóny na mimořádném summitu k řešení dluhové krize schválili nový záchranný program pro zadlužené Řecko. Nejen o tomto tématu v našem pravidelném týdením přehledu zpráv a událostí.

Co týden dal?

15.07.  |  Sabina Šebestíková

Celý týden byl plný událostí, od přiznané možnosti defaultu Řecka, až po oznámení ratingové agentury Moody’s o revizi amerického ratingu s možností jeho snížení. Evropa proto nervózně vyčkává na výsledky zátěžových testů bank.

Okurková fobie zbrzdila inflaci

15.07.  |  Vojtěch Benda

Spotřebitelská inflace v červnu poklesla ze 2 % na 1,8 % (tj. zpět pod střed inflačního cíle ČNB) a ocitla se tak o 0,2 procentního bodu pod očekáváním trhu. MĚSÍČNÍ EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ

Akcie pokračovaly minulý měsíc v poklesu

13.07.  |  Robin Koklar

Neuspokojivá makroekonomická data z americké ekonomiky a obava z dluhové krize vedla k poklesu akciových indexů na světových burzách. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Pololetní vysvědčení akciových trhů

12.07.  |  Petr Fejtek

Zajímá vás jak se v posledních šesti měsících dařilo akciím? Jakého zhodnocení jste mohli dosáhnout na české i světové burze naleznete v našem článku.

Pražská burza první prázdninový týden oslabila

11.07.  |  Milan Vaníček

První prázdninový a zároveň zkrácený (díky svátkům v ČR – úterý, středa a v USA – pondělí) týden byl ve znamení rozhodování ECB o sazbách a americké měsíční nezaměstnanosti.

Červen na devizovém trhu. Důvěra v dolar narůstá, koruna se drží

11.07.  |  Jaroslav Brychta

Úrokové sazby a dluhová krize v eurozóně. To byla dvě hlavní témata, která v minulém měsíci zcela ovládla dění na devizovém trhu, kam se po delší době začala znovu vracet důvěra v americký dolar. MĚSÍČNÍ FOREXOVÝ KOMENTÁŘ

Co týden dal?

08.07.  |  Sabina Šebestíková

Evropská centrální banka přistoupila ke zvýšení úrokové sazby na 1,5 procenta. U nás centrální banka sazbu ponechala. Strach z dalšího vývoje Evropy však neopadl. Více o tom co se událo v plynulém týdnu najdete v našem přehledu událostí.

Larry Williams v Praze! Jaké to bylo….

08.07.  |  Roman Dvořák

Larry Williams je ikonou tradingu. V nedávné době navštívil českou republiku a zúčastnil se nejen konference o investování MoneyExpo, ale také vedl seminář, kde ukázal jak obchoduje. Přečtěte si o průběhu tohoto semináře očima Romana Dvořáka.

Cukr nad zlato: Komodity mají za sebou špatný měsíc

04.07.  |  Boris Tomčiak

V červnu se komoditám vůbec nevedlo. Nejslabším sektorem se jednoznačně staly obilniny a olejniny, drahé kovy mírně oslabily, mírně se dařilo snad jen potravinám.

Co týden dal?

01.07.  |  Tomáš Skolek

Ceny pohonných hmot mírně klesly, a byť se drží v průměru o téměř tři koruny za litr výše než před rokem, motoristé se alespoň chvilku radují. Více v našem pravidelném týdenním komentáři.

Turek: Jako úspěšný trader dělám opak než veřejnost

30.06.  |  Sabina Šebestíková

Je tábor obchodníků, kteří se spoléhají pouze na techniku, pak tábor který se spoléhá na fundament, já osobně sleduji hlavně sentiment a chování profesionálů vers. veřejnosti, uvedl Ludvík Turek v rozhovoru pro Finance.cz.

Larry Williams se setkává s hokejistou Martinem Strakou a porovnávají svůj byznys

29.06.  |  Lukáš Jíra

Co mají společného legenda investování Larry Williams a hokejista Martin Straka? Hokej je stejně tvrdý byznys jako trading. I Martin Straka musí dobře investovat.

Jelínek: Zkušení investoři nezapomínají mít v portfoliu obnovitelné zdroje energie

27.06.  |  Sabina Šebestíková

V Česku je E4U první, kdo s veřejnou nabídkou tohoto typu přichází. Rozprodaná je již téměř polovina nabízeného množství dividendových akcií, uvedl Aleš Jelínek.

Co týden dal?

24.06.  |  Michal Ruml

Na další finanční pomoci pro Řecko se opět budou podílet jen země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Česko a další země, které evropskou jednotnou měnou neplatí, se podílet nebudou. Více v našem článku.

I v minulém týdnu se na Pražské burze podepsala nervozita na trzích

20.06.  |  Milan Vaníček

Dvacátý čtvrtý týden se nesl ve znamení zvýšené volatility, ale konečné týdenní zúčtování je téměř vyrovnané.

Co týden dal?

17.06.  |  Sabina Šebestíková

Po té, co ve čtvrtek ochromila hromadnou dopravu stávka odborářů proti vládním reformám, došlo i na Evropu. Ta zase marně hledá řešení pro Řecko. Více o tom, co se událo doma a ve světě, se dočtete v našem přehledu událostí.

OPEC má problémy. Ropný kartel přestává fungovat

15.06.  |  Jaroslav Brychta

OPEC začíná doplácet na vrozenou vadu všech kartelů. Tou je jejich inherentní nestabilita způsobená snahou jeho členů chovat se jako „černý pasažér“, porušovat pravidla kartelu a profitovat z toho, že ostatní členové tato pravidla dodržují. 

Kde hledat výnos s jistotou

15.06.  |  Petr Fejtek

Nabídka bankovních vkladů není příliš lákavá. Zbývají sice kampeličky, kde lze získat víc, ale přestože jsou v nich vklady pojištěné jako v bankách, lidé jim stále na chuť přicházejí jen pomaličku...

Ekonomický růst na dvou nohách

14.06.  |  Vojtěch Benda

Česká ekonomika zatím urputně vzdoruje „druhému dnu“ recese, které ji na úsvitu křehkého oživení v polovině roku 2009 a v každém následujícím čtvrtletí prorokovali pesimističtější analytici i centrální banka.

Čeká nás rapidní zdražení elektřiny?

14.06.  |  Lukáš Jíra

Predikované zdražení elektrické energie premiérem Petrem Nečasem o 30 % během následujících 10 let můžeme brát jako velmi optimistické.

Ani v minulém týdnu pražská burza nezvrátila pokračování prodejní nálady

13.06.  |  Milan Vaníček

Druhý květnový týden byl ve znamení vybírání zisků díky negativním makroekonomickým zprávám z předešlého týdne.

Co týden dal?

10.06.  |  Michal Ruml

Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 471 korun na 23.144 Kč, zvýšila se tak o 2,1 procenta. Reálně po odečtení inflace však rostla jen o 0,4 procenta. Více v našem článku.

Z fondů vítězí u lidí smíšené

08.06.  |  Petr Fejtek

V silné nejistotě trhů se u nás v oblibě daří zejména smíšeným fondům, které letos již získaly hodně přes miliardu korun. Výnosem se většinou pohybují kolem 6 %.

Larry Williams: Krátkodobí obchodníci, poznamenejte si

07.06.  |  Tomáš Skolek

Jít do longu od závěru října do konce dubna nebo začátku května – když longová pozice na trhu funguje skvěle – je mocný nástroj pro krátkodobé obchodníky, uvedl Larry Williams v poslední části sedmidílné minisérie.

Pražská burza byla v minulém týdnu v prudkém poklesu

06.06.

První částečně červnový týden byl ve znamení slabých makroekonomických zpráv, na což trhy reagovaly realizováním zisků. Ani domácí trh nevyl výjimkou.

Co týden dal?

03.06.  |  Sabina Šebestíková

Sazka se dohodla se skupinou PPF na poskytnutí úvěru zajišťující provozní financování ve výši až 500 mil. Kč. Ve světě optimismu nepřidalo vyjádření ratingové agentury Moody’s o možnosti revize výhledu amerického úvěrového ratingu.

Investice do akcií se v uplynulém měsíci nevyplatila

03.06.  |  Robin Koklar

Důvodem pro oslabení akcií byly horší makrodata přicházející jak z USA, tak i z eurozóny. Ani situace kolem Řecka trhům nepřidala. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Květen se na komoditních trzích nesl ve znamení výrazné korekce

02.06.  |  Petr Čermák

Největších poklesů jsme byli svědky v první polovině měsíce. Ke konci května zamířily komodity opět vzhůru a umazaly část předchozích ztrát. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Pražská burza klesala pod tíhou nepříznivých ekonomických zpráv

30.05.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden se nesl ve znamení volatility, kdy po poměrně silných výprodejích z počátku týdne se naopak ke konci dostavila jistá stabilizace. Důvodem byla spíše lehce horší data z americké a čínské ekonomiky a situace kolem řeckého dluhu.

Larry Williams: Kupujeme akcie ještě chytřeji

30.05.  |  Tomáš Skolek

Technika je snadná: odečtěte P/S a poměr cash flow od výnosnosti akcie. Akcie s nejvyšším výsledkem je, až nastane čas, ta pravá pro nákup, uvedl Larry Williams v šesté části seriálu na Finance.cz.

Co týden dal?

27.05.  |  Michal Ruml

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 15. červen. Češi tak letos budou na stát pracovat 165 dní, což je o tři dny méně než loni. Přečtěte si více v našem pravidelném přehledu.

Larry Williams: Je možné odhadnout vrcholy a dna akcií?

23.05.  |  Tomáš Skolek

Časovat vstupy a výstupy podle sezónnosti nejenom zvýší výnosy, ale zároveň omezí riziko, uvedl Larry Williams v páté části naši minisérie.

Co týden dal?

20.05.  |  Michal Ruml

Vláda schválila zákony měnící podmínky stavebního spoření. Nejen o tomto tématu se můžete dočíst v našem pravidelném týdenním přehledu zpráv a událostí.

Zkusili jsme: Seminář živého obchodování na Forexu od Colossea

19.05.  |  Sabina Šebestíková

Tomu, jak na Forexu investovat, se věnuje mnoho placených i neplacených seminářů. Seminář od společnosti Colosseum se tentokrát zaměřil na jeho praktickou stránku a byl určen všem, kteří již investují nebo o investování teprve zvažují.

Fondy úpí v odlivu, ale drží

17.05.  |  Petr Fejtek

V dlouhodobém pohledu se majetek Čechů ve fondech ze svého maxima z jara 2008 ve výši kolem 300 miliard snížil pod 250 miliard korun.

Zlikviduje cena benzínu vaši peněženku?

17.05.  |  Lukáš Jíra

V posledních týdnech a měsících naše peněženky neustále zažívaly šoky při tankování benzínu či nafty u čerpací stanice. Cena PHM se vyšplhala výrazně nad 35 Kč za litr.

Dění na pražské burze ovlivnil vývoj komodit

16.05.

Dle očekávání se týden nesl ve znamení volatilního obchodování na trhu komodit a to převážně opětovně na stříbru a ropě. Světové indexy se vesměs vyvíjely právě pod taktovkou dění na komoditních trzích.

Larry Williams: Kupování hodnotových akcií se prokazatelně vyplatí

16.05.  |  Tomáš Skolek

Rozsáhlé testování ukazuje, že akcie s vysokým P/S se chovají nejhůře. Těmto akciím je lépe se vyhnout, uvádí Larry Williams ve čtvrté části sedmidílné minisérie.

Co týden dal?

13.05.  |  Sabina Šebestíková

Zatímco se v Evropě přiostřují problémy s předlužením Řecka, u nás přicházejí povzbudivé statistiky svědčící o postupném oživení ekonomiky. Více o tom, co se událo doma a ve světě se dočtete v našem přehledu událostí.

Vyplatilo se v uplynulém měsíci investovat do akcií?

13.05.  |  Robin Koklar

Akciové burzy posílila v dubnu pozitivní makrodata a výsledková sezóna. Nejvíce za sledované období zhodnotil německý akciový index DAX. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Trh práce ukazuje vlídnější tvář; peněženky trápí ceny pohonných hmot

13.05.  |  Vojtěch Benda

Přes zdražování pohonných hmot zůstává inflace nízko. Nezaměstnanost klesá, nikoli však v sektoru služeb. MĚSÍČNÍ EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ

Hypoteční zástavní listy jako tip na konzervativní investici

12.05.  |  Tomáš Vencl

Hlavní přednost HZL spočívá v možnosti velmi malé nominální hodnoty jednoho kusu, čímž se tento nástroj stává dostupným i drobnějším investorům. Podíváme se blíže na HZL s variabilním kupónem.

Investiční (ne)jistoty

10.05.  |  Petr Fejtek

Kam uložit úspory? To není jen otázka, ale přímo rébus. Zvláště, pokud jsou pro vás rozhodující i poplatky. Jaké máte tedy vlastně možnosti?

Larry Williams: Portfolia akcií ničí „letci“

09.05.  |  Tomáš Skolek

Ani tzv. prvotřídní akcie nejsou imunní. Microsoft utrpěl 63% pokles a i tak stálé akcie jako Merck už mnohokrát zažily poklesy o 40 i více procent, uvádí Larry Williams ve třetí části sedmidílné minisérie.

Co týden dal?

06.05.  |  Tomáš Skolek

Vyvolala-li minulý týden zpráva o zrušení srážkové daně na státní podporu stavebního spoření za rok 2010 spíše otázky než nadšení, vyjádření Miroslava Kalouska z tohoto týdne o automatickém připsání druhé poloviny podpory na účty, už potěšilo.

Plyn bude ještě dražší a ČEZ bude profitovat

06.05.  |  Lukáš Jíra

V poslední době téměř všechny společnosti oznámily zdražení zemního plynu až o 12 % od června 2011. Své zdražení dávají za vinu především krizi v Libyi, která vyvolala zdražení plynu na spotových trzích.

Zlato i stříbro na maximech. Takový byl vývoj na komoditních trzích v dubnu

06.05.  |  Boris Tomčiak

Ceny drahých kovů vyrazily prudce vzhůru. Mezi slabší komodity patřily naopak cukr a pšenice. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Pád americké měny nekončí. Změnu může přinést až druhá polovina roku

05.05.  |  Jaroslav Brychta

Dění na devizovém trhu bylo také v minulém měsíci téměř výhradně v režii slábnoucího dolaru, který oslaboval vůči naprosté většině nejvíce obchodovaných světových měn.

Larry Williams: Akcie, která roste, nikdy nikomu neublíží

03.05.  |  Tomáš Skolek

Přibližně 80 % společných investičních fondů nedokáže překonat výnosností nevýrazný americký akciový index Dow Jones Industrial Average, uvádí Larry Williams ve druhé části sedmidílné minisérie.

Výsledková sezóna táhla pražskou burzu nahoru

02.05.

Poslední zkrácený dubnový týden byl ve znamení poklidného obchodování s pozitivním sentimentem. Pražský index PX zakončil týden na úrovni 1261 bodů, což znamenalo mezitýdenní růst o 0,75 %.

Co týden dal?

29.04.  |  Tomáš Skolek

Zprávou, která zaujala tento týden asi nejvíce lidí, bylo zrušení srážkové daně na státní podporu stavebního spoření za rok 2010. Nad novinkami ohledně pomazánkového másla se zase někteří pousmáli, jiní ne.

Larry Williams: Jak hledat a investovat do US akcií

28.04.  |  Tomáš Skolek

V obchodování na akciové burze nejde ani tolik o to hledat akcie, které rostou, jako vyhnout se těm, které klesají, uvádí Larry Williams v první části sedmidílné minisérie.

Zkusili jsme: Specializovaný seminář XTB

27.04.  |  Sabina Šebestíková

Investování do kapitálových trhů skýtá mnoho možností. Na ty méně známé, jako je opční obchodování a statistické arbitráže, byl zaměřený specializovaný vzdělávací seminář od společnosti X-Trade Brokers.

Snížení ratingu USA ovlivnilo i pražskou burzu

26.04.

Předvelikonoční týden se nesl ve znamení snížení výhledu ratingu USA od ratingové agentury S&P a výsledkové sezóny v USA, kde ač rozpačitý začátek nakonec přinesl pozitivní vzpruhu pro světové trhy.

Co týden dal?

22.04.  |  Sabina Šebestíková

Jarní počasí a kouzlo Velikonoc nezmírnilo dění u nás ani v zahraniční. Domácí politická scéna se zmítá v problémech ze zákulisí Věcí veřejných a Evropě si zase neví rady s předluženými státy.

Ve světě začala výsledková sezóna, ale domácí trh byl pod vlivem vlastních aspektů

18.04.  |  Milan Vaníček

První týden americké výsledkové sezóny za 1Q2011 přinesl lehkou deziluzi na světových trzích, když první zveřejněné výsledky nepřinesly kýžený pozitivní impulz.

Prudký růst ceny zlata a stříbra rozpaluje investory. Jde o bublinu nebo nový normál?

18.04.  |  Jaroslav Brychta

Sůl nad zlato? Cena zlata si v minulém týdnu sáhla na své historické maximum. Stříbro se prodávalo na nejvyšší úrovni za posledních 40 let.

Co týden dal?

15.04.  |  Tomáš Skolek

Na začátku týdne nás potěšila zpráva o nižší březnové inflaci, než s jakou se počítalo. Česká bankovní asociace odhadla inflaci pro letošní rok na 2,1 %, na rok 2012 pak na 2,5 %, více v našem pravidelném přehledu.

Inflace a zlato - zajištění proti neočekávanému?

15.04.  |  Paul Marson

Někteří analytici připisují prudký vzestup ceny zlata v posledních letech snaze investorů zajistit se proti inflačním překvapením - ty často pocházejí od politických pokusů o snížení zadlužení.

Bez zajištění jistoty není! Ale ani moc výnosu

12.04.  |  Petr Fejtek

Letošní jaro je bohaté na celé série zajištěných fondů či certifikátů. Tak vidíme novinky Conseq i Pioneer, certifikáty Cyrrus či Volksbank.

Pražská burza v minulém týdnu reagovala na zprávy neutrálně

11.04.  |  Milan Vaníček

Čtrnáctý týden byl ve znamení neutrálního pohybu na světových trzích. Index PX zakončil týden na úrovni 1271 bodů, což představovalo 1,1% mezitýdenní růst.

Co týden dal?

08.04.  |  Michal Ruml

Spojené státy jdou po zhruba stejné cestě, jakou se vydaly Řecko či Portugalsko. I takový názor lze zaslechnout mezi ekonomickými experty. Více se dočtete v našem pravidelném týdenním přehledu.

Dluhová krize v Evropě a tsunami v Japonsku akciím nepřidaly

08.04.  |  Robin Koklar

Riziková aktiva byla v březnu ovlivněna únikem radiace z fukušimské jaderné elektrárny i obavami investorů o dluhovou krizi v Evropě. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Stříbro a energie přinesly investorům v březnu nejvíce peněz

08.04.  |  Boris Tomčiak

Nejzajímavějším sektorem byly v březnu energie. Ceny potlačily vzhůru informace o růstu globální spotřeby. Z drahých kovů bylo nejzajímavější stříbro, když jeho cena poskočila na 31letý rekord. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Koruna si v březnu udržela silnou pozici

06.04.  |  Jaroslav Brychta

Měsíc březen byl na devizovém trhu opět v režii rozdílného pojetí měnové politiky jednotlivých centrálních bank. MĚSÍČNÍ FOREXOVÝ KOMENTÁŘ

V březnu se dařilo zajištěným fondům

05.04.  |  Petr Fejtek

Proti bídnému únoru se v uplynulém měsíci fondy z nejhoršího alespoň zvedly, přesto půl miliardy zase odplulo. Od začátku roku tedy celkový odliv již sice přesáhl 2 miliardy korun, ale není se co divit při 3,5miliardové tsunami fondů peněžního trhu.

Trh nereagoval na některé negativní zprávy a Pražská burza dále rostla

04.04.  |  Petr Sklenář

Akciové trhy v uplynulém týdnu se nesly v klidném duchu a pozvolného posilování.

Je dluhová krize již definitivně za námi?

04.04.  |  Jaroslav Brychta

Opar dluhové krize se nad světovou ekonomikou stále vznáší, a přestože o sobě zatím nedává vědět, zdá se, že díky fiskální politice posledních let zatím kvete do krásy. 

Co týden dal?

01.04.  |  Sabina Šebestíková

K dnešnímu dni je v ČR poslední možnost podat daňové přiznání z příjmu fyzických osob za loňský rok. Rovněž by měla být dnes daň uhrazena. Více o tom co se událo doma a ve světě se dočtete v našem přehledu událostí.

Vynesou nám akcie? Index ISM napovídá

01.04.  |  Samy Chaar

Dvacetileté maximum indexu ISM v březnové zprávě vyvolalo mnohé pochvalné komentáře o síle aktuálního cyklu. Obchodní cyklus je často považován za důležitý faktor pro krátkodobé akciové výnosy.

Fondy ani zjara nekvetou

29.03.  |  Petr Fejtek

Není to tak zlé, když se musí stále nahrazovat víc než čtvrtmiliardový průměrný odliv z fondů peněžního trhu. Od začátku roku z nich uprchlo již skoro 3,5 miliardy korun.

Pražská burza v minulém týdnu posílila

28.03.  |  Milan Vaníček

Akciové trhy v uplynulém týdnu se nesly spíše v klidném a pozitivním duchu. Trhy korigovaly ztráty z předchozího týdne, pozitivně se projevily zprávy o pokroku ve stabilizaci havárie v jaderné elektrárně v japonské Fukušimě.

Co týden dal?

25.03.  |  Tomáš Skolek

Zatímco minulý týden se zásadní událost - daňová reforma - odehrála na domácí půdě, tento týden se lámal chléb za hranicemi. Konal se veledůležitý Summit EU.

Oživení v USA? Zatím pouze díky vyššímu dluhu federální vlády

23.03.  |  Jaroslav Brychta

Teprve vládní úspory, ke kterým se politici odhodlají buďto dobrovolně, nebo je k nim dříve či později přinutí trh, poodhalí skutečný stav, v jakém se nachází americká ekonomika.

I fondy zasáhla tsunami

22.03.  |  Petr Fejtek

Týden katastrofických zpráv snad nemohl dopadnout pozitivně, takže odliv necelé čtvrtmiliardy vlastně nemůže ani překvapit.

Analýza komoditních trhů

22.03.  |  Robert Hluchník

Podle analýzy renomované instituce má v důsledku napětí vzrůst cena ropy během několika měsíců o desítky procent. Investoři pod vlivem článku nakoupí, ale záhy jsou nuceni kvůli klesajícímu kurzu obchody ukončit. Znamená to, že analýza byla špatná? Nemusela.

Pražská burza pod vlivem událostí v Japonsku

21.03.  |  Petr Sklenář

V uplynulém týdnu byla určující nehoda jaderné elektrárny Fukushima v Japonsku, kterou minulý pátek odstartovala ničivá vlna tsunami po předchozím silném zemětřesení.

Co týden dal?

18.03.  |  Tomáš Skolek

Vrcholem tohoto týdne bylo bezesporu představení daňové reformy (samostatný článek). A co se událo jinak?
 
 
reklama