Články, komentáře

Proslov Bernankeho a další očekávané události

29.08.  |  Michala Moravcová

Poslední srpnový týden letošního roku bude poměrně bohatý na nová data. Investoři čekají na páteční proslov Bernankeho na sympóziu v Jackson Hole. Týden přinese i další zajímavé informace.

V Praze končí výsledková sezóna

27.08.  |  Petr Sklenář

Předposlední srpnový týden byl ve znamení spekulací ohledně dalšího uvolnění měnové politiky v USA po zápisu z posledního zasedání FEDu. Po čase se opět rozjelo kolo politických rozhovorů okolo pomoci Řecku, které se snaží opětovně vyjednat měkčí podmínky a prodloužení záchranného plánu ze dvou na čtyři roky.

Drahá ropa může přibrzdit tureckou ekonomiku

27.08.  |  Michala Moravcová

Napjatá situace na Blízkém východě a s tím související růst ceny ropy by mohly výrazně poškodit tureckou ekonomiku. Turecko s hospodářským růstem 8,5 procenta se v roce 2011 stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou zemí OECD a druhou ze zemí G20.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.08.  |  Petr Sklenář

V uplynulém týdnu byla na akciových trzích znát poklidná prázdninová atmosféra. Při mírných objemech obchodů si hlavní indexy přidaly další jedno až dvě procenta a posunuly se na 4-5měsíční maxima. Na finančních trzích dál dozníval příslib z předchozích dní, že ECB je připravena za určitých podmínek intervenovat na dluhopisových trzích.

Cena ropy se vrací k letošním maximům

20.08.  |  Jiří Tyleček

Ropa patří mezi několik málo komodit, jejíž cenové pohyby na burze se téměř okamžitě projeví v peněženkách spotřebitelů. Proto je její cena pevně sledována a zkoumána. 

Zlato ztrácí svůj lesk

17.08.  |  Michala Moravcová

Světová poptávka po zlatě od dubna do června 2012 dle údajů World Gold Council (WGC) výrazně klesla. Celosvětová spotřeba se v tomto období snížila o 7 procent neboli 76 tun a dostala se tak na úroveň, kde byla naposledy na jaře roku 2010.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

13.08.  |  Milan Vaníček

Druhý srpnový týden byl ve znamení pozitivního sentimentu díky úvahám nad potenciálními kroky ECB na podporu eurozóny. Kladný trend byl vidět především na kratších splatnostech státních dluhopisů Španělska a Itálie, kam by podle ECB, mohla směřovat její případná intervence. 

Binární opce – strategie pro klesající trhy

13.08.  |  Jan Rohrbacher

V dnešním díle vzdělávacího seriálu o opcích si ukážeme strategie, které využíváme v situacích, kdy předpokládáme pokles či setrvání trhu pod určitou cenovou hladinou (realizační cena, též strike).

Komoditní vývoj: Sucho vyhnalo ceny obilnin vzhůru

06.08.  |  Boris Tomčiak

V červenci nejvíce rostly ceny obilnin a olejnin, dařilo se i plynu. V srpnu mohou překvapit drahé kovy a energetické suroviny.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

03.08.  |  Milan Vaníček

Přelom července a srpna patřil plně monetární politice a to hlavně vrcholným představitelům amerického FEDu a evropské ECB. Větší pozornost tentokráte přilákala především tiskovka prezidenta ECB.

Co s další pětiletkou?

01.08.  |  Petr Fejtek

Možná to ani nepřijde, ale pomalu se blíží pětileté výročí vypuknutí krize – původně hypoteční, pak finanční, poté dluhové a dnes stále víc bankovní – výhled se stále jen utápí v mlhavé nejistotě. Navíc vůbec není jasné, zda „krizová pětiletka“ alespoň trochu neduhy vyléčila, anebo jde stále jen teprve o začátek...

Pravidelný týdenní komentář k trhu

27.07.  |  Milan Vaníček

Začátek uplynulého týdne byl oproti očekávání opětovně ve znamení politických prohlášení. Ve středu zájmu bylo Řecko, které opětovně řeší profinancování nejbližších splátek a nemá ochotu přijímat potřebná úsporná opatření. Některé hlasy především z Německa vyzněly poměrně rezolutně negativně vůči další pomoci při neochotě dodržet předešlé sliby ze strany Řecka. K tomu se opětovně přidala nejistota ohledně španělského řešení, která byla vidět na růstu výnosnosti španělských vládních dluhopisů. Ty již i na kratších duracích vykazovaly výnosy nad 7%, což je úroveň, která není kompatibilní s dlouhodobými finančními možnostmi státu.

Záporný úrok – pohádka či možnost?

23.07.  |  Petr Fejtek

Nápad, abychom za půjčku nemuseli platit úrok, ale naopak k ní dostali ještě něco „přidáno“, patří tak nejvýš do blázince. Tedy patřil ještě nedávno. Doba je však zlá a přináší mnohá překvapení – na „vysokých“ finančních trzích, v ekonomické teorii i v bankách. Tak už dokonce i jedna banka u nás přidá klientovi při konsolidaci jeho půjček 3000 korun „na ruku“.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.07.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl ve znamení výsledkové sezóny v USA a čekání na posun v kauze pomoc španělským bankám. Můžeme konstatovat, že prozatím se výsledková sezóna (20% odreportováno z indexu S&P 500) vyvíjí relativně dobře alespoň vzhledem k tomu, co se očekávalo. Jen připomínáme, že očekávání na 2Q12 jsou velmi slabá pod vlivem slábnoucích současných makroekonomických dat.

Binární opce - strategie pro rostoucí trhy

19.07.  |  Jan Rohrbacher

V dnešním díle opčního edukačního seriálu si představíme takové strategie, které využíváme v situacích, kdy očekáváme růst či setrvání trhu nad určitou cenovou hladinou (realizační cena, strike).

Akciovým trhům se v červnu dařilo

17.07.  |  Robin Koklar

Červen roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel pozitivně, neboť akciové trhy posílily a sledované komodity vyjma ropy taktéž zhodnocovaly. Akciovým trhům se v červnu dařilo zejména kvůli očekávání, že představitelé ECB přijdou s nějakým podpůrným opatřením.

Investice naruby: Negativní výnosy státních dluhopisů

16.07.  |  Jiří Tyleček

Nedostatek bezpečných alternativ v prostředí úrokových sazeb blízkých nule, které drží většina centrálních bank vyspělých zemí, žene investory do ztrátových pozic. Možná není daleko doba, kdy si bezpečné země typu Švýcarska či Německa začnou více půjčovat a tím de facto budou své dluhy splácet.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

13.07.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl ve znamení dalšího odsunutí koncepce řešení nepříznivé bankovní situace ve španělsku a začínající výsledkové sezóny v USA. Právě neupokojivá situace kolem vývoje v Evropě a především slabá očekávání na výsledkovou sezónu, spolu s některými zveřejněnými varováními před výsledky způsobily spíše negativní sentiment na trhu.

Německo chce, aby Španělé dál ručili za své banky sami

10.07.  |  Jan Bureš

Po výrocích německého ministra financí Wolfganga Schaubleho optimistům dál pomalu tuhne úsměv na rtech. Dnes časně ráno po devítihodinovém jednání ministrů financí eurozóny Schauble řekl, že i když záchranný fond (ESM) bude moci pomáhat přímo bankám, finální riziko spojené s půjčkou by měl nést vždy národní stát, aktuálně tedy španělská vláda.

Neprůstřelnmé spoření: nákup zlata po troškách nebo BitCoin

04.07.  |  Lukáš Tomek

V extrémních podmínkách, při krachů měn či celých států, se stává, že vlády oberou o peníze své vlastní občany. Existují možnosti, jak se tomu ubránit? GLOSA

Komoditní vývoj: Ropa zlevňovala celý červen

04.07.  |  Boris Tomčiak

Globální ekonomické údaje jsou nadále velmi špatné. Optimizmus však přinesla záchranná opatření v Evropě. Cena ropy propadla na nejnižší úroveň od počátku října minulého roku. V poslední červnový den však posílila o 9 procent a smazala téměř celou měsíční ztrátu. Prudce zdražily obilniny a olejniny, protože Spojené státy byly postiženy rozsáhlým suchem. Vzhůru vyrazily i ceny kakaa a cukru.

Dobrá nálada z eurosummitu dlouho nevydrží

02.07.  |  Jiří Tyleček

Ve stylu: „Jednomu vezmeme a druhému dáme“, se Evropa dopředu neposune. Finanční trhy po opadnutí nadšení naberou pravděpodobně jižní směr. Pokud se tedy opět nebudou tisknout peníze.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

29.06.  |  Milan Vaníček

Poslední červnový týden byl charakterizován summitem eurozóny/EU. Právě velmi nízká očekávání o možnosti nalezení nějakého řešení byla příčinou prodejního tlaku na začátku týdne. Naopak blížící se summit a zprávy z jeho konání přinesly na trh pozitivní reakci. Domácí index PX se nesl ve znění globálních události a uzavřel týden na úrovni 901 bodů, což mezitýdenně představovalo růst o 0,1 % t/t.

Ronald Ižip: Jsme na prahu velké globální změny

27.06.  |  Lukáš Pololáník

Současná krize není ekonomickou recesí, ale návratem k dlouhodobě udržitelnému růstu. Pokud by to byla klasická krize, bylo by dávno po ní. Odchod Řecka z eurozóny není řešením. Fiskální pakt, ač je jediným způsobem, jak zlepšit veřejné finance, zřejmě nebude účinný, uvedl mimo jiné Ronald Ižip v rozhovoru pro Finance.cz.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

22.06.  |  Milan Vaníček

Předposlední školní/červnový týden se nesl na vlně důležitých informací, které přinášely výraznější očekávanou volatilitu. Ze začátku týdne na trhy přišla poměrně uklidňující zpráva z Řecka a to v podobě výsledku parlamentních voleb, který indikoval vytvoření pro-evropské vlády. Což se tak i stalo, a tak se dá očekávat, že za Řecko bude mít konečně kdo jednat se zástupci věřitelů či všeobecně všech, kterým leží budoucnost eurozóny na srdci.

Binární opce představují jednoduchý nástroj k obchodování

22.06.  |  Jan Rohrbacher

Dnešním dílem opčního edukačního seriálu zahájíme exkurz do světa obchodování binárních opcí, které sice řadíme do kategorie tzv. exotických opcí, avšak princip jejich obchodování je skutečně velmi jednoduchý.

Vyřešily řecké volby problémy eurozóny? Ale kdeže!

19.06.  |  Jiří Tyleček

Evropští politici se snaží vyvolat dojem, že současná situace je něco jako přírodní katastrofa, která se nedala očekávat. A jakmile příjde pomoc, opět si budeme užívat slunečních dní.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

15.06.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden se nesl dle očekávání ve zvýšené volatilitě, když na trhu panovala nejistota z dění kolem eurozóny. Nervózně se přešlapovalo v očekávání výsledku řeckých voleb (tento víkend) a sledovány byly i další komentáře ohledně stavu španělského bankovnictví.

Odpočítávání do řeckých voleb začalo - trhy vidí výsledky optimisticky

15.06.  |  Jan Čermák

Ačkoliv odpočítávání před řeckými volbami, které by měly rozhodnout zda eurozóna bude pokračovat ve stávajícím složení, začalo, trhy s rizikovými aktivy jakoby si z toho nic nedělaly.

Nákup akcií Microsoft: Sázka na softwarového giganta

14.06.  |  Petr Čermák

Společnost Microsoft (MSFT) je jedním z největších výrobců softwaru na světě. Poskytované produkty jsou součástí většiny osobních počítačů. Společnost nabízí operační systémy, herní konzole, hardware a jiný software.

Španělský balík nedokázal trhům pomoci

12.06.  |  Jan Bureš

Španělský optimismus na trzích moc dlouho nepobyl. Evropské akcie otevřely v silném plusu (2 %), aby nakonec zavřely den ve ztrátách. Španělský IBEX ztratil 0,5 %, zatímco italský MIB dokonce 2,8 %. Současně s tím španělské výnosy znovu vyskočily vzhůru k 6,5 %.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

08.06.  |  Milan Vaníček

První plný červnový týden se nesl ve znamení měnové politiky. ECB ponechala sazby beze změny a komentář naznačil, že snížení sazeb je stále variantou při stávajících ekonomických podmínkách. Stále se zvyšují spekulace na to, že komentář rovněž naznačil, že by ECB mohla využít v budoucnu i některých relativně nestandardních řešení při určité konstalaci.

Řecká písmena u opčního obchodování

08.06.  |  Jan Rohrbacher

Citlivost na jednotlivé parametry je pro každou opci odlišná a proto je zapotřebí ji nějakým způsobem matematicky vyjádřit. Právě k tomu slouží čtyři základní ukazatele, které si v dnešním díle představíme. Jedná se o ukazatele Delta, Gamma, Théta a Vega.

Komodity v květnu: Extrémní výprodeje na trzích

06.06.  |  Boris Tomčiak

Květen se na komoditních trzích nesl v znamení extrémních výprodejů. Důvodem byly zejména obavy z dalšího rozšíření evropské dluhové krize. Velmi nepříjemné je i zpomalovaní hospodářského růstu v Asii, do které se vkládají velké naděje.

Je na záchranu španělských bank už příliš pozdě?

05.06.  |  Tomas Berggren

Španělský bankovní systém je “zlomovým bodem” pro existenci eura. A španělská vláda si to uvědomuje. Proto také premiér Rajoy ohlásil, že země zdraví svého bankovního systému “garantuje”. Dělají si z nás srandu?

Vklady vítězí nad fondy na celé čáře

04.06.  |  Petr Fejtek

Po jarní chvilce oddechu zas lepší náladu smetly vlny pesimismu a horších vyhlídek. Jak mohli zareagovat podílníci našich fondů jinak než brát nohy na ramena i se svými penízky do „pojištěných“ bankovních vkladů.

Týdenní souhrn dění na akciových trzích

01.06.  |  Milan Lávička

Poslední květnový týden se vyznačoval poklesem akciových trhů doprovázeným vysokou volatilitou. Hlavními důvody negativního sentimentu byla série špatných makroekonomických dat a obavy z nákladů na sanaci španělských bank.

Jak obchodovat během řecké krize?

31.05.  |  Steen Jakobsen

Ve spolupráci se Saxo Bank vám přinášíme několik scénářů vyplývajících z řecké krize, které připadají v úvahu pro EU a akciový trh jako celek. Tyto scénáře vycházejí z rámce, který udává, kde se ve třech fázích této krize nacházíme, a současná rizika hrozící ze tří pohyblivých částí investičního vesmíru: politiky, hospodářského cyklu a ocenění aktiv.

Opční strategie Iron Condor

31.05.  |  Jan Rohrbacher

V dalším díle opčního edukačního seriálu k vanilla opcím se budeme dále věnovat spreadovým opčním strategiím, tentorát ovšem v jejich pokročilejší variantě. Představíme si dvě velmi oblíbené strategie – Iron Condor a Butterfly, které slouží obchodníkům ke generování zisků v takových situacích, kdy se trhy pohybují pouze v určitém pásmu.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

25.05.  |  Milan Vaníček

Dle očekávání se uplynulý týden vyznačoval zvýšenou volatilitou díky očekávání na mimořádný summit EU, který však nepřinesl žádná zlomová rozhodnutí. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 870 bodu, což mezitýdenně představovalo nulovou změnu.

Opční strategie Spread

24.05.  |  Jan Rohrbacher

V předcházejících dílech opčního edukačního seriálu jsme se věnovali populárním strategiím Straddle a Strangle. V dnešním pokračování se zaměříme na strategie typu Spread, které jsou oproti výše zmíněným strategiím v mnoha směrech odlišné.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

18.05.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden se vyznačoval prodejním tlakem pod taktovkou zpráv z Řecka a Španělska včetně snížení ratingu země respektive bankovního sektoru. V Řecku se nepodařilo sestavit vládu a v červnu budou probíhat další předčasné volby. Hlasy jak z Řecka, tak i ze zbytku EU se ozývají smíšené, ale musíme podotknout, že vystoupení země z eurozóny se již nejeví v některých názorech jako nepřekonatelná překážka. Španělsko je pod tlakem díky svému bankovnímu systému, který se vypořádává s realitní krizí a slabým ekonomickým vývojem. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 869 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 4,5 %.

Nákup akcií PepsiCo: Sázka na nealkoholické nápoje

18.05.  |  Petr Čermák

Společnost PepsiCo (PEP) byla založena ve Spojených státech v roce 1965 a je v současnosti druhým největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě. PepsiCo je zároveň výrobcem potravin. Portfolio produktů obsahuje značky jako Lay´s, Doritos, Cheetos, Fritos, Cap´n Crunch, Pepsi, Mirinda, 7UP, Mountain Dew, Aquafina a další.

Opční strategie Straddle a Strangle II.

17.05.  |  Jan Rohrbacher

Počínaje předcházejícím dílem seriálu o opcích jsme se zaměřili na dvě strategie, které jsou si v mnoha směrech velice podobné – Straddle a Strangle. V tomto článku navazujeme na široké téma opčních strategií Straddle a Strangle a zaměříme se na jejich jejich short varianty.

Opční strategie Straddle a Strangle I.

10.05.  |  Jan Rohrbacher

V předcházejících dvou dílech opčního edukačního seriálu jsme se seznámili se strategiemi, které vznikají kombinací podkladového aktiva a některé ze základních opčních pozic. Ukázali jsme si, že vanilla opce mohou posloužit ke generování dostatečného příjmu při držení podkladového aktiva, anebo naopak mohou sloužit jako ochranný prostředek proti nepříznivému vývoji ceny podkladu.

Ceny komodit v dubnu mírně poklesly

04.05.  |  Petr Čermák

V průběhu dubna ceny komodit na světových trzích mírně poklesly. Výjimkou byl sójový komplex, který pokračoval v prudkém růstu. Podporou zůstávají i nadále nepříznivé zprávy z Jižní Ameriky. Po několikatýdenním poklesu jsme se stali svědky korekce na trhu s plynem. Pod silný prodejní tlak se naopak dostal cukr.

Obchodování opcí: Strategie Protective Put

03.05.  |  Jan Rohrbacher

V minulém díle opčního edukačního seriálu jsme se seznámili se strategií Covered Call, která spočívá v kombinaci podkladového aktiva s výpisem call opce, která slouží ke generování dodatečného zisku v situaci, kdy se trh výrazným způsobem nehýbe. Tentokrát si představíme strategii Protective Put.

Opční strategie Covered Call

26.04.  |  Jan Rohrbacher

Ve třetím díle opčního edukačního seriálu se zaměříme na strategii Covered Call, která patří mezi nejpoužívanější strategie mezi investorskou veřejností.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.04.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden byl ve znamení americké výsledkové sezóny, která doposud předvádí více než solidní data. Limitujícím faktorem prozatím silné výsledkové sezóny je situace na dluhopisovém trhu eurozóny se zaměřením na španělské a italské dluhopisy. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 927 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 0,4 %. Kromě výsledkové sezóny a dluhopisového trhu eurozóny se investoři zaměřili na tradiční makroekonomická data, která v uplynulém týdnu ze zámoří předvedla spíše slabší výsledky především v průmyslu některých regionů USA. Nicméně naproti tomu se postavila relativně silná data z Evropy jako ZEW a IFO.

Základní strategie pro vanilla opce

18.04.  |  Jan Rohrbacher

Ve druhém dílu opčního seriálu o vanilla opcích se budeme zabývat detailnějším popisem základních opčních strategií, které jsem nastínil v úvodním díle. Vysvětlíme si, jak tyto strategie zobrazit na opčním grafu a jak rozpoznat, kdy se nachází v zisku nebo ve ztrátě.

Investování pro všechny: Komodity

11.04.  |  Herbert Krpeš

Pod slovem komodity si jistě každý z nás představí suroviny, které každodenně používáme. Jedná se například o různé kovy, energie nebo zemědělské plodiny. Do těchto základních skupin pak řadíme nejčastěji obchodované komodity jako je zlato, stříbro, ropa, zemní plyn, pšenice, cukr, káva apod.

Začínáme s vanilla opcemi

10.04.  |  Jan Rohrbacher

V tomto edukačním seriálu si představíme specifický druh derivátů, který umožňuje obchodníkům díky své neskutečné flexibilitě realizovat zisky prakticky v jakékoliv fázi trhu. Jedná se o opce. V následujících dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak klasické opce (vanilla, plain vanilla options) fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu.

Investování pro všechny: Akciové trhy

04.04.  |  Josef Kvarda

Akciové trhy jsou po desetiletí stále symbolem kapitalismu. Jedná se o místa, kde dochází ke směně kapitálu prostřednictvím standardizovaných akcií a jejich derivátů. Různé společnosti zde mohou získat dlouhodobé zdroje pro financování vlastní činnosti prostřednictvím nabídky svých akcií.

Komoditní vývoj v březnu přinesl korekci

03.04.  |  Boris Tomčiak

V březnu nastal na komoditních trzích pokles cen. Výjimkou byl jenom sektor olejnin, kterému pomohly údaje o suchu v Jižní Americe. Ropa zlevnila až na konci měsíce po uveřejnění spekulací o možném uvolnění strategických rezerv v USA a Evropě.

Investování pro všechny: Měnový trh forex

28.03.  |  Josef Kvarda

Finanční investování je v posledních letech díky finančním inovacím a novým technologiím stále více decentralizovanější. Možná nejvíce to platí pro případ, kdy předmětem obchodování jsou měny. Forex, světový trh s měnami a symbol finančního systému, přináší investorům zajímavou příležitost aktivně spravovat své finanční prostředky.

Havlena: Online obchodování je vhodné pro každého

22.03.  |  Michal Ruml

Naši klienti se nespokojí s výnosem, který jim nabízí jeho banka na spořicím účtu a hledají další alternativní způsoby zhodnocení peněz. Říká v rozhovoru pro Finance.cz Robert Havlena, Marketing a PR manažer společnosti HighSky Brokers, a.s.

Obchodování pro všechny

20.03.  |  Herbert Krpeš

Společně s neustálým vývojem světových finančních trhů a nových technologií jsou kladeny stále větší nároky také ze strany investorů, kteří finanční trhy buď sledují, nebo na nich přímo obchodují. O nových aplikacích určených investorům si můžete přečíst v druhém dílu Investičního seriálu.

V únoru se dařilo akciím i komoditám

07.03.  |  Robin Koklar

Únor roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel opět velmi dobře, neboť většina sledovaných akciových trhů prudce vzrostla a komoditám se vyjma zlata taktéž dařilo.

Komoditní vývoj v únoru: Na trzích panoval optimismus

06.03.  |  Boris Tomčiak

V únoru panovala na komoditních i finančních trzích optimistická nálada, protože centrální banky pokračují v lití nových peněz na trhy. Mezi komoditami se dařilo zejména energetickým surovinám. Irán přestal dodávat ropu do Evropy, na což zareagovala cena Brentu prudkým růstem. Silné byly i drahé kovy. Na konci února však podlehly značnému výprodeji. Vzestupný trend se formuje i v sektoru obilnin a olejnin.

Úvod do aktivního investování

05.03.  |  Herbert Krpeš

Každý člověk nebo firma často řeší dilema, jak naložit s volnými finančními prostředky. Může volit ze dvou možností, tedy okamžitou nebo odloženou spotřebou, neboli investicí. Odměnou za odloženou spotřebu/investici bývá zhodnocení vložených prostředků. Investice je stanovena v několika podobách, tento článek má za cíl přiblížit čtenářům investice ve finančním pojetí.

Fondy stále čekají na jaro

05.03.  |  Petr Fejtek

Investiční podnebí se stále ještě nedostalo zpod mračen (po)finanční krize. Tedy jak kde. Třeba americké akciové trhy již koketují s předkrizovými úrovněmi. Široký index S& 500 od října přidal 25 %, Dow Jones zkouší laťku 13 000 bodů, kde byl naposled v květnu 2008 a technologický Nasdaq oťukává dokonce hodnotu z roku 2000.

Shrnutí dění na akciových trzích v uplynulém týdnu

02.03.  |  Milan Lávička

Uplynulý týden z hlediska akciových trhů se dá charakterizovat jako stagnace, kdy po 3 měsících výrazného růstu přišlo zvolnění. V USA v průběhu týdne po delší době přišla smíšená makrodata, sledovaný index Dow Jones se poprvé od května 2008 dostal nad psychologickou hranici 13 000 bodů.

Pravidelný týdenní komentář k trhu

24.02.  |  Milan Vaníček

Uplynulý týden začal v pondělí schválením další pomoci Řecku ministry financí eurozóny, které na výsluní přineslo následné otázky a otazníky (bude pomoc dostatečná, budou plněny sliby ze strany Řecka atd.), které zapříčinily zvýšenou nervozitu na trhu.

Ceny táhnou vzhůru daně a regulace

22.02.  |  Vojtěch Benda

Zvýšení daně z přidané hodnoty a regulovaných cen podle očekávání přineslo v lednu svižné zrychlení růstu spotřebitelských cen. Nezaměstnanost zase vzrostla kvůli negativním sezónním vlivům.

Pokračující nejistota ohledně Řecka ovlivňovala trhy

17.02.  |  Milan Vaníček

Uplynulému týdnu, jako již několik týdnů tradičně mezi zprávami dominovala témata týkající se Řecka. Alespoň z médií vyplývající vágnost a nejednotnost v řeckém táboře vyvolávala u evropských protějšků poměrně razantní odezvu.

Akciovým trhům se podařilo v lednu dynamicky zhodnotit

09.02.  |  Robin Koklar

Leden roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel velmi dobře, neboť většina sledovaných akciových trhů prudce vzrostla a komoditám se vyjma ropy taktéž dařilo.

Komodity v lednu: Dařilo se kovům

08.02.  |  Boris Tomčiak

V lednu se na komoditních trzích dařilo zejména kovům, protože centrální banky ve světě uvolňují měnovou politiku. Ceny ostatních základních surovin stagnovaly nebo mírně poklesly. MĚSÍČNÍ KOMENTÁŘ

Trhy jsou závislé na levných penězích. Lednový růst to potvrzuje

06.02.  |  Jaroslav Brychta

Evropský Eurostoxx a americky S&P rostly o více než 4 % a například německý DAX zaznamenal se ziskem 9,5 % nejsilnější leden od roku 1996.

Hubard: Úspěšným traderem se může stát každý

03.02.  |  Lukáš Pololáník

Dříve bylo obchodování na Forexu jen pro vyvolené. V současné době je ale tento trh otevřen i drobným investorům, uvedl mimo jiné v rozhovoru pro Finance.cz Bill Hubard, hlavní forex analytik Markets.com.

Naše fondy v lednu zamrzly

30.01.  |  Petr Fejtek

Přestože se trhy výrazně uklidnily, našimi fondovými investory to zatím nepohnulo. Za leden si odnesli miliardu a čtvrt, ale zejména z fondů peněžního trhu, ze kterých odešla skoro miliarda a ze zajištěných si klienti odnesli 200 milionů korun.

Je luxusem dnes vlastnit zlato?

24.01.  |  Dušan Mlynarčík

Jak se odráží cena zlata na ceně šperků? Víme, co luxus doopravdy je? A vnímáme luxus v Česku stejně jako v cizině?

Nižší sazby a levnější ropa aneb Proč USA rostou a Evropa ne

23.01.  |  Jaroslav Brychta

Od začátku roku ze Spojených států přišlo již několik ekonomických dat, podle kterých na tom největší světová ekonomika není až tak špatně. Minimálně ne tak špatně, jako Evropa, kde se situace v posledních měsících viditelně změnila k horšímu.

Úvod roku se nesl ve znamení UniCredit

10.01.  |  Milan Lávička

První letošní týden se nesl ve znamení italského bankovního domu UniCredit a jeho ohlášení navýšení kapitálu prostřednictvím faktického ztrojnásobení počtu akcií přes akciová práva. TÝDENNÍ KOMENTÁŘ

Transformace eura ze špatné na ještě horší měnu bude pokračovat

09.01.  |  Jaroslav Brychta

Euro by mohlo mít před sebou velmi těžký rok, jehož celkový dopad na devizový kurz může zamaskovat snad pouze to, že se s dalším uvolněním měnové politiky a znehodnocováním dolaru se letos přidá také americký Fed.

Akciové trhy sdělují: Santa tentokrát nedošel

06.01.  |  Robin Koklar

Při pohledu na vývoj akciových indexů v prosinci lze konstatovat, že Santa claus rally letos nedorazila a index pražské burzy spíše umazal část katastrofálních ztrát nabraných v druhé polovině roku 2011. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Závěr roku patřil ropě i obilí, tipem pro leden je však jenom ropa

05.01.  |  Boris Tomčiak

V posledním měsíci roku ztrácely zejména drahé kovy a nedařilo se ani potravinám. Naopak silný byl celý sektor obilovin a olejnin a na konci roku se vzhůru tlačila i cena ropy.

Zlatý přístav v bouřlivých investičních vodách

02.01.  |  Daniel Pech

Zlato sice v posledních týdnech zakusilo korekce, ve prospěch dlouhodobé investice do něj však mluví jedna důležitá skutečnost a sice, že zlato v historii ukázalo, že jeho hodnota prostě roste.

Závěr roku ve znamení nízké aktivity na akciových trzích

30.12.  |  Milan Lávička

Poslední týden roku se nesl ve svátečním duchu, čemuž odpovídala nízká aktivita na akciových trzích. Hlavní americké i evropské indexy tak zakončily týden bez výraznějších pohybů.

Předchozí týden byl ve znamení výprodejů

19.12.  |  Milan Vaníček

Padesátý letošní týden byl ve znamení výprodejů napříč aktivy, když ušetřeno nebylo ani zlato díky relativně prudkému posílení dolaru vůči euru. Index PX uzavřel týden na úrovni 856,7 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 1,9 %. TÝDENNÍ KOMENTÁŘ

Konec zlaté horečky? Zlato zpět pod 1 600 dolary

19.12.  |  Jaroslav Brychta

Potenciál k dalšímu růstu zlato stále má. Ten je přímo úměrný ochotě centrálních bank řešit vzniklé problémy dalším rozvolněním měnové politiky, která je i nadále velmi vysoká.

Podzimní splín na akciových trzích

14.12.  |  Robin Koklar

Nejvíce si v listopadu odepsal index pražské burzy PX, který propadnul o 5,53 % následován polským indexem WIG, který poklesnul o 4 %. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Garantovaná investice převlečená za pojištění

12.12.  |  Daniel Pech

Pojmy jako garance, jistota nebo stoprocentní návratnost zřejmě budou módním hitem následující sezóny. Proto si řekneme více o garantovaných jednorázových vkladech do pojištění.

Ceny potravin klesly

06.12.  |  Boris Tomčiak

V listopadu komodity jako celek oslabovaly. Dolů zamířily zejména ceny obilnin a potravin. Vzestupný cenový trend byl zaznamenán u ropy a na konci měsíce se k ní přidalo i zlato. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ  

ECB možná začne nakupovat evropské dluhopisy ve velkém

05.12.  |  Jaroslav Brychta

V minulém týdnu jsme se mohli přesvědčit o tom, že jsou centrální banky ochotny i nadále podpírat finanční trhy a všemožně bránit implozi dluhu, který již dávno přerostl řadě soukromých subjektů a států přes hlavu.

Pražská burza má za sebou slabý měsíc. Ostatní přitom rostly

11.11.  |  Robin Koklar

Nejvíce si za říjen 2011 odepsal index pražské burzy PX, který propadnul o 0,39 %. Ostatní sledované akciové indexy mají za sebou solidní růst. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Dluhová krize nemá konce. Co se stalo, vyplatí se investovat?

10.11.  |  Roman Dvořák, Lukáš Jíra

Do konce roku 2011 predikujeme mírný růst, neboť data z USA naznačují stabilizaci trhu práce a mírně roste i spotřeba, která by měla táhnout ekonomiku vzhůru.

Říjen ovládly kovy a ropa

03.11.  |  Boris Tomčiak

Pro trhy byl v říjnu dobrou zprávou konkrétnější návrh řešení evropské dluhové krize. V listopadu bude však na trzích rušno. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ  

Dluhová krize se dál prohlubuje. Trhy začínají pochybovat o Francii

31.10.  |  Jaroslav Brychta

Ostrůvků stability zdá se rychle ubývá a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo podařit situaci do dalších měsíců stabilizovat.

Nejistota překvapivě přeje investicím

31.10.  |  Petr Fejtek

Akciové trhy přidaly od minulého čtvrtku v návalu euforie přes 5 %, takže můžeme doufat, že se investoři konečně začnou víc zajímat o fundament a firemní výsledky. Ty zdaleka nevypadají špatně.

Operace TWIST aneb zoufalý pokus Fedu pomoci americké ekonomice

11.10.  |  Jaroslav Brychta

Spojené státy by se možná již měly začít připravovat na podstatně hlubší ekonomický útlum než je ten, kterým si procházejí od poloviny letošního roku.

Komoditní trhy zažily prudké výprodeje

06.10.  |  Boris Tomčiak

Stále více ekonomů a investorů podléhá myšlenkám na návrat hospodářského útlumu. Ty se projevily na komoditních trzích v září. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Do čeho investovat v říjnu - 4 tipy na akcie

05.10.  |  Roman Dvořák, Lukáš Jíra

Na následujících řádcích přinášíme náměty a tipy, na co se soustředit v současné době paniky, dluhové krize a velké volatility všech burzovních trhů. A také, jak na tom v konečném důsledku vydělat.

Naši investoři si z fondů vybírají

03.10.  |  Petr Fejtek

Za září fondy opustilo jen něco přes 600 milionů korun, což je proti srpnovým 2,4 miliardy překvapivě málo. Pohled na statistiku je v posledních týdnech opravdu zajímavý.

Co týden dal?

30.09.  |  Michal Ruml

Česká republika se stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Myslí si to americká stanice CNBC. Více si přečtete v našem pravidelném týdením přehledu.

Co týden dal?

23.09.  |  Lukáš Pololáník

Dnes v 11:04 letního času začal astronomický podzim. MMF snižuje odhad růstu světové i české ekonomiky, agentury snižují rating velkým společnostem i státům. Alespoň, že nás podle předpovědí čeká příjemný a teplý podzim.

Nepromeškejte: Online seminář o obchodování na české a americké burze zdarma

23.09.  |  Redakce

Na čtvrtek, 6. října, pro vás Finance.cz připravily bezplatný webinář ve spolupráci s tradery ze společnosti Czechwealth. Kapacita je omezená, registrace začala!

Je ECM ztracená investice?

16.09.  |  Roman Dvořák, Lukáš Jíra

Před několika lety patřila společnost ECM mezi úspěšné developerské společnosti s velkou budoucností. Jaký je stav teď a co bude dál?

Fondy pod děsivým tlakem

16.09.  |  Petr Fejtek

I ti skutečně zocelení podílníci, kteří ve fondech vydrželi, musí odečítat miliardy (odhadem 6) z hodnoty svých investic jen akciových a smíšených fondů.

Srpnové makrostatistiky: Volných pracovních míst přibývá, na jak dlouho?

15.09.  |  Tomáš Skolek

Srpnová inflace zůstala na 1,7 %, růst cen se však domácností dotýká na citlivých místech. Nezaměstnanost vykázala rovněž stejnou úroveň jako v červenci, a to 8,2 %.

Co týden dal?

09.09.  |  Michal Ruml

Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle schválené předlohy bude řídit počtem odpracovaných let a omezuje se zaměstnávání na dobu určitou. Více v našem článku.
 
 
reklama