Články, komentáře

Spořicí státní dluhopisy letos příliš netáhnou

04.06.  |  Redakce

Zájem Čechů o spořicí státní dluhopisy je v letošní. „jarní emisi“ výrazně nižší než v uplynulých letech. Zatímco předchozí emise byly rozebrány během několika dnů a ministerstvo financí bylo nuceno upisovací období pro velký zájem předčasně zkrátit, ta letošní příliš netáhne.

200denní průměr všude, kam se na měnovém trhu podíváš

02.06.  |  Michala Moravcová

Prostý 200denní klouzavý průměr vyjadřuje průměrnou zavírací cenu finančního aktiva za posledních 200 dní, přičemž aplikuje stejnou váhu na všechny ceny ve sledované časové řadě.

Výnosy českých státních dluhopisů ovlivní inflace

30.05.  |  Ondřej Matuška

Výnosy českých státních dluhopisů se na silném cenovém růstu, jež neustal ani počátkem května, již ve většině případů dostaly viditelně pod minima z loňského druhého čtvrtletí, kde došlo k obratu sestupného trendu vlivem globálních obav z ukončení měnové expanze ze strany Fedu.

Dvouhlavý ruský orel roztahuje křídla vstříc zlatému standardu

28.05.

Rozpoutání krize na Ukrajině byl pravděpodobně pouze jeden z bodů velkolepého ruského plánu, jehož hlavním motivem se zdá být oslabení ekonomik USA a EU.

ZertifikateJournal 9/2014: „Guru“ se nemění, Berkshire ano

27.05.  |  Martin Svoboda

Již 50 let stojí Warren Buffett v čele své společnosti Berkshire Hathaway. Na každoroční květnové setkání s investorskou legendou přicestovalo do Omahy tentokrát více než 38 tisíc akcionářů.

Dluhopisy – hit posledních dní

27.05.  |  Petr Habiger

Požadované výnosnosti vládních dluhopisů klesly ve čtvrtek 15. 5. 2014 na nejnižší úrovně za poslední rok. Investoři se přesouvají především do amerických, německých a britských dluhopisů.

Komentář: Banky nám lžou o výhodnosti úvěrů. Investujte!

26.05.  |  Jaroslav Hlavica

Dnešní uspěchaná doba vede mnohé z nás k rychlému utrácení vydělaných peněz. Vliv okolí a tlak finančních institucí má často za následek pocit, že je mnohem jednodušší platit bankám za úvěry než investovat a užívat si výhody s tím spojené. Správný postup pro zachování kvalitní životní úrovně by přitom měl být přesně opačný.

Úspěšná éra Škodovky

26.05.  |  Jiří Šimara

Při pohledu na prodejní výsledky Škody Auto musí člověk uznat, že se firmě pod křídly Volkswagenu daří velmi dobře. Škoda vlastně nebyla nikdy v tak dobré kondici jako právě nyní. Volkswagen se totiž netají plánem stát se namísto Toyoty jedničkou v celosvětových prodejích a v rámci této strategie silně spoléhá i na modely z Mladé Boleslavi.

RUBL, JUAN, RUPIE vstupují na scénu, dolar je za oponou

21.05.

Ruské ministerstvo financí je připraveno k radikálnímu povýšení role ruského rublu ve vývozních operacích a zároveň k snížení podílu dolarových transakcí.

Dubnové výsledky investičních fondů

20.05.  |  Redakce

Více než 70 % investičních fondů uzavřelo měsíc duben s kladnou výkonností. Zároveň ze 40 průměrů, které zjišťujeme v rámci měsíční analýzy, bylo ziskových 26. Pozitivní, ačkoliv nevýrazný vliv na výsledky fondů denominovaných v EUR, mělo posílení této měny vůči české koruně o +0,05%. U fondů denominovaných v amerických dolarech se na jejich výsledcích naopak negativně projevilo oslabení měny o -0,8%.

Jak vysokorychlostní obchodování změnilo trh

16.05.  |  Tomáš Menčík

V posledních měsících na trhu vyvolal poprask spisovatel Michael Lewis se svou knihou Flash Boys věnovanou vysokorychlostnímu obchodování HFT (high frequency trading).

Platina: Kov ovládaný jižní Afrikou

15.05.  |  Redakce

Platina, investiční kov, kterému je přisuzován přívlastek "zlato bohatých", se v posledních letech stal extrémně nedostatkovým zbožím. Roční dodávka platiny odpovídá přibližné hodnotě 130 tun, což představuje 6% hmotnosti celkové roční těžby zlata a méně než 1 % roční těžby stříbra.

Sedm tipů, jak na investování

15.05.  |  Redakce

Termín investování vyvolává v mnoha českých domácnostech stále obavy a připojují k němu slova, jako jsou pokles, riziko, složitost, hodně peněz a podobné nepříliš povzbuzující výrazy.

Konec uvolněné měnové politiky v USA přinese posílení dolaru a zpomalení růstu akciových trhů

14.05.  |  Vojtěch Železný

Minulý týden bylo zveřejněno množství statistických dat z největší světové ekonomiky. Nejprve zklamal analytiky celkový růst výstupu hospodářství.

Komoditní vývoj v dubnu

13.05.  |  Vít Jedlička

V roce 2013 podle výzkumu společnosti Citigroup stáhli investoři z fondů na komodity a komoditní indexy přes 50 miliard dolarů, zatímco tento rok do konce dubna dosáhl čistý příliv kapitálu již 6 miliard dolarů.

ZertifikateJournal 8/2014: Alstom - americký shopping

12.05.  |  Martin Svoboda

V posledních dnech to byla burzovní událost číslo jedna. Šlo o budoucnost francouzského energetického koncernu Alstom.

Jsou akcie na současných úrovních atraktivní?

12.05.  |  Vít Jedlička

Americký akciový index S&P 500 naráží v posledních třech měsících na hranici 1890 bodu a zatím jí nebyl schopny přesvědčivě překonat. Fed přistoupil na konci dubna již ke čtvrtému snížení objemu kvantitativního z původních 85 miliard dolarů na 45 miliard dolarů měsíčně.

Vytasí se Ukrajina a Rusko s ropnými zbraněmi?

09.05.  |  Ole Hansen

Pokud by mělo dojít k eskalaci konfliktu na Ukrajině ve větší konflikt či dokonce občanskou válku mezi proruským východem a proevropským západem, bude se mezinárodní komunita potýkat s vážnou výzvou už jen proto, že hloubí propast mezi starými nepřáteli z období studené války.

Další úspěšné čtvrtletí pro Continental

09.05.  |  Jiří Šimara

Německý výrobce pneumatik, brzdících systémů a různých dalších komponentů používaných v automobilovém průmyslu dosáhl během 1Q 2014 nárůstu tržeb o 4,4 % y/y na celkových 8,4 mld. EUR. Výsledek by přitom byl ještě lepší, pokud bychom čísla očistili o měnové a další jednorázové negativní vlivy.

Ropovod Keystone XL: Klíč ke kanadskému hospodářskému růstu

07.05.  |  Michala Moravcová

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu odložilo svoje rozhodnutí ohledně výstavby ropovodu Keystone XL, který měl spojovat kanadskou provincii Alberta se středozápadem USA.

Investoři si oblíbili malé těžební společnosti v USA

30.04.  |  Petr Habiger

Investoři v energetickém sektoru se začínají zaměřovat na malé společnosti, které dlouhou dobu stály na okraji jejich zájmu.

Fenomén El Niňo a jeho vliv na ceny komodit

29.04.  |  Michala Moravcová

Komoditní investoři a farmáři se mají letos na pozoru. Stále více meteorologických ústavů totiž zvyšuje šanci výskytu netradičního úkazu počasí s názvem El Niňo.

ZertifikateJournal 7/2014: Čína zpomaluje

28.04.  |  Martin Svoboda

Čína je již mnoho let pokládána za motor světové ekonomiky. Ale ještě dlouho potrvá, než Čína dožene vyspělé země.

Obří akvizice na obzoru?

28.04.  |  Jiří Šimara

Po nedávném zveřejnění akvizic významných firem v rámci farmaceutického sektoru, si pozornost přebírá další potenciálně několikamiliardový obchod. Převážně průmyslový konglomerát General Electric by dle prozatím nepotvrzených informací měl převzít francouzskou společnost Alstom. Ta se kromě výroby turbín zabývá i vývojem rychlovlaků, známých TGV.

Čína svůj růst letos ještě zpomalí

25.04.  |  Redakce

Ve středu zveřejnil čínský statistický úřad výši růstu hospodářství druhé největší světové ekonomiky. Ten dosáhl meziročně 7,4 procenta v prvním čtvrtletí a o desetinu procenta tak překonal odhady analytiků.

Palladium: Kov s vysokým investičním potenciálem

24.04.  |  Redakce

Palladium je drahý kov šedivě bílé barvy, který má chemickou značku Pd. Informace pravděpodobně veřejně známé, avšak pro investory nejsou příliš zajímavé a potřebné. Mnohem přínosnější jsou pro potenciální investory informace, že se tento kov těží v omezené míře a navíc dochází k poklesu produkce z politických, infrastrukturních a vysokonákladových důvodů.

Technologická akciová bublina 2.0?

23.04.  |  Tomáš Menčík

Současný býčí trh na akciových trzích pokračuje již pátým rokem a s každým novým pokořením historických maxim se ve spojení s technologickými akciemi množí varování o spekulativní bublině.

Češi nejsou ochotní v oblasti investic příliš riskovat

18.04.  |  Redakce

Rčením „Co je doma, to se počítá“ se řídí více než 60 % Čechů, kteří by upřednostnili nižší zisk a větší jistotu před rizikovou investicí s příslibem vyššího výnosu. Rizikové investice s vyšším výnosem pak podle průzkumu investiční skupiny Pioneer Investments v současné době využívá jen jeden ze sta našich spoluobčanů. Celkově se do tzv. „riskantního obchodu“ někdy v životě pustila jen asi pětina Čechů. Ti, kterým se takový krok vyplatil, uváděli nejčastěji jako správnou investiční volbu akcie a dluhopisy, nemovitosti a také zlato.

Obliba kvalitní kávy se zvyšuje

17.04.  |  Redakce

Průzkum Národní asociace kávy v USA ukázal, že podíl konzumentů gurmánské kávy ve Spojených státech dosáhl 34 procent. V minulém roce dosahoval tento podíl 31 procent. Konzumace kávy nižší kvality klesl z loňské úrovně o 4 procentní body na 35 procent. Rostoucí požadavky na kvalitu kávových zrny způsobují spory mezi producenty, pražírnami a obchodníky.

Rusko a Čína - silné spojenectví

16.04.  |  Redakce

Rusko a Čína se chystají podepsat obchod století. V reakci na probíhající odcizení Ruska a západu se prezident Putin rozhodl pro ráznou expanzi Ruska na východ a jeho záměrem číslo jedna je podepsání smlouvy o dodávkách plynu s Čínou.

ZertifikateJournal 6/2014: Zpětné odkupy jsou IN

14.04.  |  Martin Svoboda

Společnost Solactive AG odstartovala v polovině března Solactive European Buyback Index (index BUYEU), který má sloužit jako podkladové aktivum finančních produktů Société Générale Corporate & Investment Banking (SG CIB), mimo jiné swapů, opcí a certifikátů.

Březnová statistika podílových fondů

14.04.  |  Redakce

Více než dvě třetiny investičních fondů uzavřelo měsíc březen v zisku*. Negativní vliv na akciové trhy měla politická krize na Ukrajině, která byla příčinou propadů některých burz v první polovině měsíce.

Jak nejlépe zhodnotit malé peníze?

11.04.  |  Gabriela Kraváčková

Investování už dávno není doménou bohatých lidí. Dnes můžete investovat od několika stokorun. Nečekejte však, že se z malých částek stanou za pár let miliony. Kde můžete zhodnotit své úspory?

Duben: Měsíc komoditních měn

10.04.  |  Michala Moravcová

V případě, že zvažujete koupi komoditních měn, mezi něž se řadí australský, kanadský a novozélandský dolar, tak byste váš jarní nákup neměli zbytečně odkládat. Měsíc duben je totiž za posledních 10 let obdobím, kdy mají tyto měny nejlepší výkonnost.

Jsou US akcie předražené? Napoví výsledková sezóna

09.04.  |  Jiří Šimara

S obchodováním na burzách se pojí i několik zajímavých tradic. Jednou z nich je, že se za začátek každé výsledkové sezóny pokládá den, kdy své hospodaření rozkryje Alcoa.

Analýza trhu s plynem v USA

08.04.  |  Vít Jedlička

I přes boom těžby plynu z břidlic jsou USA stále čistými dovozci plynu. Situace by se podle odhadů EIA měla změnit až v roce 2017, kdy by produkce plynu v USA měla kompletně pokrýt domácí spotřebu.

Nejvíce zlata na trh dodává a spotřebovává Čína

07.04.  |  Redakce

Zlato se na světových trzích obchoduje v různých podobách a pro různá využití. Mezi základní formy patří šperky, investiční zlato a zlato, které se využívá jako materiál pro výrobu v průmyslových aplikacích.

ZertifikateJournal 5/2014: Prezident: Heavy Trader

04.04.  |  Martin Svoboda

V současnosti je u našich sousedů jen jedno jediné téma, které hýbe veřejným mínění a které se současně objevuje na všech titulních stranách novin a časopisů: Uli Hoeneß. Ještě před pár dny uctívaný prezident slavného (a v současnosti asi světově nejlepšího) fotbalového klubu Bayern Mnichov. Neboť právě Uli Hoeneß se stal symbolem daňových úniků ve velkém.

Komoditní vývoj v březnu

03.04.  |  Vít Jedlička

Měsíc březen byl pro obchodníky zajímavý svými pohyby především v sektoru mas a obilnin. Pšenice zaznamenala 16 procentní růst. Vepřové půlky zdražily o dalších 19 procent. Komoditní index RICI pokračoval v mírném růstu po únorovém skoku o 5,5 procenta. Nejhůře se dařilo stříbru a mědi, které oslabily o více jak 5 procent.

Zlato prolomilo psychologickou hranici 1 300 dolarů

02.04.  |  Redakce

Žlutý kov se v pátek 28. března dostal na své 6-ti týdenní minimum 1 288 dolarů/unci a to ve chvíli kdy se zlepšil výhled vývoje americké ekonomiky, posílil dolar a zvýšila se chuť více na trzích riskovat.

Jak mohou USA ekonomicky poškodit Rusko prodejem státních zásob ropy?

01.04.  |  Vít Jedlička

Vláda USA v polovině března ohlásila, že nabídne na trzích 5 miliónů barelů ropy z nouzových rezerv státu. Podle komentáře Reuters se jedná o politické gesto vůči Rusku, že USA mají prostředky, kterými mohou srazit cenu pro Rusko klíčové komodity.

Firmy jdou na burzu, IPO roste

31.03.  |  Redakce

Jak dokládá první letošní čtvrtletní studie EY Global IPO Trends, primární veřejné nabídky akcií (IPO) pokračují v úspěšném trendu nastartovaném na sklonku minulého roku a slibují velice dobrý rok.

Čekají Japonsko další monetární stimuly?

28.03.  |  Michala Moravcová

Japonská centrální banka (BOJ) je momentálně nejaktivnější centrální bankou z vyspělých ekonomik, co se týče tisknutí peněz. Aktuálně měsíčně pumpuje do své ekonomiky v absolutních číslech více než americký Fed, přičemž japonská ekonomika představuje co do velikosti jenom 1/3 té americké. Nicméně šance, že BOJ rozjede svoje tiskárny peněz ještě rychleji, se zvyšuje, a to hned z několika důvodů.

Vysoká cena léků se neodpouští

28.03.  |  Jiří Šimara

V článku o investicích do biofarmaceutických společností jsme uvedli, že atraktivita tohoto sektoru je dána účinkem budoucích tržeb ze schváleného léku na společnost s nízkou tržní kapitalizací. Dále v článku upozorňujeme na to, že sektor podléhá tvrdé regulaci úřadů. Dnešní článek se věnuje tomu, jaký dopad na cenu akcií může mít regulace.

Alibaba: Chystá se největší IPO od Facebooku

27.03.  |  Tomáš Menčík

Dlouho očekávaný vstup na akciový trh největšího čínského internetového obchodu začíná mít jasnější obrysy. Alibaba v březnu ukončila měsíce dohadů a oznámila zahájení IPO.

Ranking investičních fondů

27.03.  |  Redakce

V únorovém Rankingu Analiz Online krátkodobé hodnocení obdrželo téměř 500 fondů, přičemž většina z nich působí natolik dlouho, aby jim bylo možno přiznat také ukazatele za posledních 36 měsíců.

Aktuální vývoj ceny zlata

26.03.  |  Redakce

Ruské akcie prudce klesají, kvůli sankcím, které již byly uplatněny a zároveň kvůli obavám z dopadu přísnějších hospodářských sankcí ze strany EU či USA. Na tuto situaci samozřejmě ihned zareagovaly mezinárodní ratingové agentury.

Pád poměru ceny zlata a stříbra bývá doprovázen růstem cen obou kovů

25.03.  |  Vít Jedlička

Koeficient ceny zlata a stříbra (cena zlata/cena stříbra = GSR) se od roku 1987 pohyboval v rozmezí od 14,14 do 99,76. Průměrná hodnota GSR v tomto období byla 27,28. Stříbro je podle geologických odhadů společnosti Jefferson Lab zhruba 19 krát vzácnější v zemské kůře než zlato.

Inflace potravin stojí za dveřmi

24.03.  |  Redakce

Rostoucí ceny základních potravin od kávy přes maso až po zeleninu mají negativní dopad v potravinářském průmyslu. Tento fakt ovšem pociťují hlavně spotřebitelé USA, jejichž ekonomika se stále potýká s pomalejším hospodářským oživením.

Rozvíjející se ekonomiky bez exportu a investic. Jaká bude jejich nová role?

21.03.  |  Michala Moravcová

Vyspělé ekonomiky vyjma Japonska s postupním ekonomickým oživením přivírají kohoutky monetární politice, což díky globalizaci pociťují i vzdálené rozvíjející se země, z nichž odchází levný zahraniční kapitál zpátky na domácí půdu.

Kde zhodnocují své peníze bohatí

20.03.  |  Redakce

Chytří a zkušení lidé vědí, že pokud peníze leží ladem, ztrácejí svoji hodnotu. Je tedy dobré je zhodnocovat. Zejména při záměru investovat větší sumu peněz, v řádu milionů, však není výběr správného nástroje jednoduchý. Zeptali jsme se proto profesionálů, co bychom neměli podcenit při výběru důvěryhodného investičního fondu. Přinášíme tipy, podle nichž se při svém rozhodování řídí takzvaní kvalifikovaní investoři.

Obchodování pomocí mobilní platformy

19.03.  |  Tomáš Vobořil

Někdy se jednoduše potřebujeme odpojit. Odpoutat se od počítače a vyrazit někam ven. Nenarodili jsme se proto, abychom trávili svůj drahocenný čas před monitorem. Narodili jsme se proto, abychom se pohybovali. Samotné trhy se pohybují neustále. V neděli pozdě večer začnou kurzy tikat a v pátek pozdě večer se zastaví. Ale i přes víkend se děje mnoho věcí na světě, trh tiše naslouchá a ihned s otevřením na to poklidně nebo zběsile reaguje.

Nůžky mezi Evropou a Spojenými státy se opět rozevírají

18.03.  |  Jiří Šimara

Akciové indexy hlavních burz Evropy a USA se po celé čtvrté čtvrtletí roku 2013 vyvíjely prakticky unisono, přičemž se tento stav přehoupl i do prvních dvou měsíců letošního roku.

V únoru se investičním fondům po slabém lednu dařilo

17.03.  |  Redakce

Více než 85 % sledovaných fondů uzavřelo minulý měsíc s kladnou výkonností a jejich výsledky podpořil růst na globálním akciovém trhu.

ZertifikateJournal 4/2014: Nula od nuly nepojde

14.03.  |  Martin Svoboda

Vlastně se to dost nudně poslouchá 0,0 procent. Nula zpravidla symbolem toho, že to s vývojem nešlo ani nahoru ani dolů. Je to i proto, že při uvedení procentní sazby vždy očekáváme buď přírůstky, nebo se bojíme možných ztrát, například když sledujeme vývoj obratu a zisku v nějaké firmě.

Cena mědi klesla na 4letá minima

14.03.  |  Michala Moravcová

Měď podléhá již druhý týden masivnímu výprodeji. Cena této průmyslové komodity klesla pod úroveň 6 500 dolarů za tunu neboli 3 dolary za libru, což jsou důležité psychologické cenové hodnoty a dostala se tak až na 4letá minima.

Eskalace napětí na Krymu může vést k růstu cen řady komodit

13.03.  |  Vít Jedlička

Překvapivý vývoj ukrajinsko-ruských vztahů po svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče znatelně zvyšuje geopolitické riziko. Ohrožena je nejen bezpečnostní stabilita v regionu, ale také v poslední době relativně dobré rusko-americké vztahy.

Zlatá jarní houpačka

12.03.  |  Redakce

Obchodníci s drahými kovy vyhlížejí očekávané páteční měsíční údaje pracovních míst v USA, především tedy průměrnou výši neagrárních mezd a ukazatel míry nezaměstnanosti.

Přístup investorů k diverzifikaci portfolia

12.03.  |  Evžen Fojtík

Asi každý minimálně jednou v životě slyšel větu: „Nedávej všechna vajíčka do jednoho košíku“. V investiční branži je tato věta spojována s diverzifikací. Jednoduše řečeno jde o rozdělení investic takovým způsobem, aby byla co nejvíce eliminována možnost, že investor o svou investici kompletně přijde.

V únoru se dařilo kávě. Cena vzrostla o 50 %

11.03.  |  Vít Jedlička

Měsíc únor byl pro obchodníky zajímavý svými velkými pohyby především v sektoru mas a kávy. Káva Arabika zaznamenala růst ceny téměř o 50 procent. Vepřové půlky zdražily ke konci měsíce o limitní pohyby. Komoditní index RICI vzrostl během února o 5,5 procenta. Mírný pokles mezi komoditami zaznamenaly pouze topný olej a plyn.

Oves: Nenápadná a zisková komodita

10.03.  |  Petr Habiger

Z hlediska investic se jedná o vcelku nenápadný trh. V poslední době však ukazuje, že umí velké pohyby podobně jako zlato nebo ropa.

Kdy mají smysl dividendy

06.03.  |  Evžen Fojtík

O dividendách snad již slyšel v dnešní době každý. Většina lidí vnímá, že dividendy jsou neodmyslitelně spojeny s akciemi a ne třeba s dluhopisy. Při investování do akcií obvykle rozlišujeme dva přístupy. Podle prvního přístupu je jedno, zda akciová společnost vyplácí dividendy či nikoli. V tomto případě jde o tzv. růstové investory. Ty zajímá především možnost růstu hodnoty akcií. Podle druhého přístupu investoři naopak vyhledávají akcie společností, jež vyplácí dividendy. Nazýváme je hodnotovými investory.

Rusko hýbe akciovými trhy

05.03.  |  Tomáš Menčík

Akciové trhy v posledních dnech prožívají neobvykle rušné časy. Denní volatilita 3 % tady už dlouho nebyla a mnoho akciových investorů má velký strach. Naopak někteří jiní v tom vidí výtečnou příležitost, jak relativně levně nakoupit. Kdo má tedy pravdu?

Japonský jen jako hlavní indikátor světových trhů

05.03.  |  Michala Moravcová

Pokud chceme vědět, jakým směrem se tentokrát vydají americké akciové indexy, tak nám při správné identifikaci pohybu může pomoci i měnový pár USD/JPY.

Jan Žák: Prodej fyzického zlata výrazně roste

28.02.  |  Roman Müller

Zlato je po staletí považováno za bezpečný přístav. V České republice najdete hned několik obchodníků, kteří nabízejí zlato v nejrůznějších formách. S Janem Žákem z portálu zlataky.cz jsme mluvili o možnostech investování do zlata a dalších drahých kovů.

Biotechnologie: Alternativa pro rizikověji laděné investory

27.02.  |  Jiří Šimara

Biofarmaceutické společnosti se na akciovém trhu tradičně řadí mezi rizikovější a více spekulativní tituly. Ovšem i v sektoru biotechnologií platí pravidlo, že vyšší riziko bývá odměněno vyšší výnosem.

Zlato si za týden připsalo téměř pět procent

26.02.  |  Redakce

Cena zlata v minulém týdnu prorazila několik klíčových úrovní odporu, a co především, prolomila psychologicky důležitou hranice 1300 dolarů/unci.

Předplacení vstupních poplatků se nemusí vyplatit

26.02.  |  Evžen Fojtík

Článek byl dočasně vyřazen z databáze.

Lednová aktiva investičních fondů registrovaných v ČR

25.02.  |  Redakce

Objem aktiv investičních fondů zaregistrovaných v České republice v lednu dosáhl hodnoty 131,1 mld. Kč, což představuje růst o +1,3 mld. Kč ve srovnání z předchozím měsícem (v procentuálním vyjádření +1 %).

ETF fondy mohou za propad ceny zlata v minulém roce, GOFO za růst

21.02.  |  Vít Jedlička

Cena zlata v minulém roce propadla o celých 21 % a to i přes rekordní o 21 % vyšší poptávku po fyzickém zlatě (bez ETF fondů). Hlavními viníky byly ETF fondy, které snížily svoje zásoby o 881 tun. Celkové nákupy byly díky ETF fondům meziročně o 15 % nižší a činily 3756 tun. Celková nabídka se meziročně snížila o 2 %, když dosáhla 4340 tun.

Největší internetový obchod za posledních 12 let

21.02.  |  Tomáš Menčík

Sociální síť Facebook koupila svého konkurenta - aplikaci na posílání zpráv WhatsUp - za 19 miliard USD. Právě částka dělá z této transakce největší internetový deal od roku 2001, kdy Time Warner koupil poskytovatele internetu AOL za 124 miliard USD.

Maďarská centrální banka snížila úrokovou sazbu po 19. v řadě

20.02.  |  Michala Moravcová

Maďarská centrální banka (MNB) snížila tento týden základní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů z 2,85 na 2,70 procenta. Zajímavějším faktem ale je, že banka přistoupila k tomuto kroku již po 19. v řadě, přičemž v létě 2012 byly ještě sazby na úrovni 7 procent.

Investice do soft komodit: Káva

20.02.  |  Tomáš Trtek

Káva Arabica se zjevně v posledních dvou týdnech již odrazila od cenového dna a lze očekávat další růst. Aktuální cena březnového futures kontraktu se pohybuje kolem úrovně 1.5 USD za libru a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních téměř 10 měsíců.

Lednový ranking investičních fondů

19.02.  |  Anna Depko

V lednovém rankingu Analizy Online krátkodobý ranking obdrželo 519 investičních fondů, z nichž více než 90% je na trhu přítomno dostatečně dlouho na to, aby jim mohl být udělen ranking také z 36-měsíční perspektivy.

Atraktivita sóji u pěstitelů roste, čeká se její přebytek

19.02.  |  Redakce

Zemědělci na středozápadě USA plánují pro letošní rok vyšší výsev sóji. Tento faktor může zatlačit její cenu směrem dolů.

Jíst se musí

18.02.  |  Evžen Fojtík

Když se investor rozhoduje, do kterého odvětví má vložit své prostředky tak, aby se zhodnocovaly, v řadě případů nemůže opomenout potravinářský sektor. Neboť jíst se prostě musí. Ovšem dokáže tento sektor generovat solidní výnos? A je lepší přímo investovat do půdy a tu pak pronajímat anebo zvolit některý z cenných papírů (akcie, podílové listy) potravinářských společností?

Co dokáže sestřelit zlatou raketu?

18.02.  |  Redakce

Máme za sebou velmi povedený týden. Zlato se začíná vracet na cenovou úroveň, spěšně vyklizenou na přelomu října a listopadu a poměrně optimisticky vypadají i ceny kovu určeného k dodání v dubnu.

PepsiCo – dividendový aristokrat

17.02.  |  Jaroslav Krejčí

Americká společnost PepsiCo, výrobce nápojů (včetně Pepsi) a potravin, ve čtvrtek 13. února oznámila výsledky hospodaření za poslední kvartál a za celý rok 2013.

Konec podílu švýcarské čokolády ve francouzských šampónech?

14.02.  |  Jiří Šimara

V posledních týdnech sílily spekulace ohledně budoucnosti 29% podílu společnosti Nestlé ve francouzském kosmetickém gigantu L’Oréal. Ve hře přitom bylo mnoho možností redukce tohoto propojení. Nejvíce pravděpodobnou a pro investory obou stran také nejvýhodnější možností byl zpětný odkup akcií francouzskou firmou, ke kterému nakonec také došlo.

ZertifikateJournal 2/2014: Opravdová korekce?

13.02.  |  Martin Svoboda

Uplynulé dny na burze bohužel nebyly tak pěkné. Na celém světě docházelo ke korekci doposud velmi pozitivního tržního vývoje. Co ale tuto korekci spustilo, lze určit jen stěží.

Čína se může stát největším spotřebitelem zlata na světě

13.02.  |  Petr Habiger

Tento fakt by mohl podpořit ceny žlutého kovu stejně, jako urychlit posun globálního trhu s drahými kovy směrem na východ. Na počátku února uvedla Čínská asociace zlata, že nákupy čínských spotřebitelů vzrostly o 41 procent a dosáhly tak rekordních 1176,4 tuny kovu.

Jen desítka penzijních fondů překonala inflaci

12.02.  |  Redakce

České penzijní společnosti letos poprvé zveřejnily údaje o výnosech svých účastnických fondů. V nich se za loňský rok shromáždilo 1,2 miliardy korun, téměř polovinu trhu (42,2 %) drží penzijní společnosti České spořitelny a České pojišťovny. Jen desítka fondů překonala svými výnosy inflaci.

Začátek roku nebyl pro investiční fondy příliš zdařilý

11.02.  |  Anna Depko

V lednu až 60 % investičních fondů v důsledku nepříliš příznivé situace na akciových trzích dosáhlo záporné výkonnosti.

Downtrend? Spíše ozdravná korekce

10.02.  |  Tomáš Menčík

Akciové trhy v uplynulých dvou týdnech zdivočely. Historická maxima ještě přelom roku překonala, ale toužebně očekávaná korekce našla rozbušku v podobě horšího čínského indexu nákupních manažerů.

Vyplatí se investice do umění, aneb za kolik se v krizi vydraží umělecké dílo?

07.02.  |  Tomáš Procházka

Investovat lze v dnešní době již takřka do všeho. Drtivou většinu z nás jako první bezpochyby napadne zlato nebo stříbro. Investovat se však dá také do jiných kovů, jako je například platina a výjimkou nejsou ani investice do drahých kamenů. Investovat své uspořené peníze můžete také do nemovitostí nebo akcií podniků a nadnárodních korporací. Jen málokoho však napadnou umělecká díla, která by plnila funkci uchovatele hodnoty.

Komoditní vývoj v lednu

07.02.  |  Vít Jedlička

Na konci ledna Fed podle očekávání přistoupil k dalšímu snížení kvantitativního uvolňování o 10 miliard na 65 miliard dolarů měsíčně. Fed snižuje objem nákupu cenných papírů po druhé v řadě.

ECB by se dnes mohla dostat “před křivku”, tak jako ECB v listopadu

06.02.  |  Jan Čermák

Jestliže včerejšek a vlastně i zítřek byl, respektive bude převážně o amerických datech z trhu práce, tak dnes musí globální trhy a to včetně toho českého věnovat pozornost centrálním bankám. Kromě Bank of England, bude rovněž zasedat vedení ECB a také bankovní rada ČNB.

Rok 2014 očima analytiků

05.02.  |  Redakce

S přelomem roku je zvykem rekapitulovat, co se odehrálo během uplynulých 12 měsíců, a pokusit se odhadnout, které faktory budou určovat ekonomický a tržní vývoj v nadcházejícím roce a zda nastoupí nějaké významné trendy.

Výprodeje rizikových aktiv pokračují

04.02.  |  Jan Bureš

Nákaza na rozvíjejících se trzích se šíří dál. Americké akciové indexy spadly o více jak 2 % a index strachu VIX vyskočil o 16,5 %.

ZertifikateJournal 1/2014: Warren Buffett - první porážka

03.02.  |  Martin Svoboda

Poprvé po 44 letech se stalo to, že žijící investiční legenda Warren Buffett – vlastník investiční společnosti Berkshire Hathaway - nedokázal v pětiletém horizontu porazit vůdčí americký akciový index S&P 500. Cílem miliardáře Buffetta a jím řízené společnosti Berkshire Hathaway (která má tržní kapitalizaci ve výši 292 miliard dolarů) je překonat v pětiletém časovém horizontu, právě benchmark S&P 500.

Finanční trhy v zajetí Fedu

31.01.  |  Jiří Šimara

V úterý skončilo první letošní zasedání měnového výboru Fed. Investoři přitom sledovali blížící se výstup z tohoto mítinku bankéřů s určitými obavami, což se projevovalo výprodeji na akciových trzích takřka po celém světě. Proč taková pozornost?

Cena mědi by mohla vzrůst na úroveň 360 centů za libru

31.01.  |  Vít Jedlička

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena mědi obchodované v New Yorku by mohla vzrůst v nejbližších třech až šesti měsících až na úroveň 360 centů za libru. Zde jsou hlavní důvody pro růst cen mědi.

Nominál neznamená reál

30.01.  |  Evžen Fojtík

Často vidíme v marketingových materiálech větu, že ten či onen fond měl za určité období vysoký výnos, a to i na dlouhém, tedy desetiletém či dvacetiletém, horizontu.  Nicméně to se jedná pouze o nominální výnos. Reálná hodnota investice do takového vychvalovaného fondu může být úplně někde jinde.

Predpovede z počiatku roka pokojne ignorujte

29.01.  |  Steen Jakobsen

Nie som práve fanúšikom príchodu nového roka a nových začiatkov, ale ide o prirodzený beh života a hlavne investičného cyklu. Keď príde 1. január, všetci sú oddýchnutí, počas Vianoc prečítali veľa kníh, zatiaľ čo prognostici pracujú na plné obrátky (vrátane mňa).

Objem aktiv v domácích investičních fondech mírně rostl

28.01.  |  Anna Depko

Na konci prosince byl celkový objem aktiv shromážděných v domácích investičních fondech 129,8 mld. Kč, což ve srovnání s předchozím měsícem představuje růst o +0,2 mld. Kč (+0,2 %).

Nigerie jako leader západní Afriky

27.01.  |  Tomáš Trtek

Oblast západní Afriky má potenciál stát se v následující dekádě významným centrem růstu světové ekonomiky. V této geografické zóně pak v posledních letech zaznamenala velmi silný růst zejména Nigérie, jejíž ekonomika rostla v posledních pěti letech tempem 6,5% p. a. a řadila se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě.

Produkce ropy v USA stále rychle roste

24.01.  |  Petr Habiger

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) varuje před rostoucí těžbou ropy ve Spojených státech. Produkce USA vzrostla v posledních letech díky boomu těžby z břidlic.

Co dělat, když chci investovat volné peníze?

22.01.  |  Redakce

Zbývají vám po zaplacení všech účtů volné peníze? Chcete, aby úspory přinesly další peníze navíc? Opatrným nezbývá než spořit, ti odvážnější mohou investovat. Kterou z možností zvolit?

Nintendo se topí v problémech. Wii U je propadák

22.01.  |  Tomáš Menčík

Herní gigant Nintendo zaznamenal po profit warningu z minulého týdne pokles akcií o 19 %, což je největší propad od roku 2011.

V dlouhodobých strategiích přinášejí akcie bezpečí

21.01.  |  Evžen Fojtík

Řada investorů se vyhýbá akciím z důvodu vyšší volatility. V portfoliích na deset a více let jsou však obavy z možného výkyvu kurzu negativním směrem mnohdy přehnané. Jak pohlížet na akciovou složku portfolia?
1 2 3 4 5 6 7 8 13 19 25
 
 
reklama