Články, komentáře

Když investovat, tak do certifikátů

17.12.  |  Pavel Nesejt

Volba správného investičního instrumentu je pro každého investora prvním a nejdůležitějším krokem. Žádná částka není dost malá, abychom o ni mohli zbytečně přijít. Proto riziko rozkládáme. Certifikáty nám tuto diverzifikaci umožňují téměř ideálně...

Pioneer Investments spravuje 125,7 milionů euro

17.12.  |  Pavel Nesejt

Spravovaný majetek je tak o 0,4 % větší, než v říjnu 2004. Největší zájem o produkty Pioneer Investments byl v listopadu 2004 zaznamenán na trzích divize New Europe ( Polsko, Česká republika, Slovenská republika, Bulharsko, Chorvatsko).

Pražská burza v minulém týdnu

13.12.  |  David Petráček

Pražská burza vstoupila do nového týdne korekcí, na čemž měli hlavní podíl zahraniční investoři. Největší objem obchodů, avšak také největší ztrátu si připsala Komerční banka (-2,2%), která tak reagovala na vývoj bankovního sektoru na okolních trzích.

Komise a ČRO spolupracují na vzdělávání investorů

08.12.  |  Redakce

Tento týden v úterý Komise pro cenné papíry zahájila dlouhodobou spolupráci s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem ve vzdělávání investorů formou pravidelných příspěvků týkajících se kapitálového trhu.

Pražská burza v minulém týdnu

06.12.  |  David Petráček

Pražská burza na úvod týdne korigovala. Neztrátovějším titulem dne se staly akcie Zentivy (-6,3%). Důvodem vybírání zisků bylo snížené doporučení od UBS z neutral na prodávat.

Živnobanka prodává lucemburské fondy

06.12.  |  Redakce

Živnostenská banka zahájila na svých 35 pobočkách prodej lucemburských podílových fondů sesterské skupiny Pioneer Investments. V nabídce je celkem 38 podílových fondů, které zahrnují všechny investiční strategie, hlavní typy fondů a umožňují investovat na všech světových trzích. Nabídka lucemburských fondů doplnila portfolio investičních možností, které banka dosud nabízela v rámci Rodiny fondů Živnobanka.

Pražská burza v minulém týdnu

29.11.  |  David Petráček

Mírnou korekcí pátečních rekordních hodnot prošla pražská burza v pondělí. V samotném úvodu index burzy stoupal ve zjevné snaze pokořit dosavadní historické maximum z vůbec prvního dne obchodování na pražské burze.

Boj o klienta mezi obchodníky s cennými papíry není vždy korektní

25.11.  |  Pavel Nesejt

Mezi obchodníky s cennými papíry se vyostřuje boj o klienta. Zdá se, že tento boj není vždy zcela korektní, některé metody jsou pak na samé hraně oborové etiky.

ZERTIFIKATEAWARDS 2004: Deutsche Bank celkovým vítězem

23.11.  |  Martin Svoboda

Ve středu 10. listopadu večer, za přítomnosti více než 250 zástupců bank, správců majetku a žurnalistů, udělovala německá burza (Deutsche Börse AG) společně s deníkem Die Welt, týdeníkem Welt am Sonntag a ZertifikateJournalem již potřetí prestižní ceny ZertifikateAwards – pro nejlepší emitenty strukturovaných investičních produktů.

Pražská burza v minulém týdnu

22.11.  |  David Petráček

Pražská burza vstoupila do nového týdne dalším růstem. V první polovině dne ho obstarávala hlavně Erste Bank (+0,3%), která tak reagovala na zvýšení cílové ceny od JP Morgan a od Lehman Brothers.

Pražská burza v minulém týdnu

15.11.  |  David Petráček

Domácí akciové trhy zahájily nový týden všeobecnou korekcí. Index pražské burzy PX-50 poklesl téměř o jedno procento.

Další peníze pro klienty zkrachovalých obchodníků s CP

12.11.  |  Redakce

Kauzy zkrachovalých obchodníků s cennými papíry se (alespoň pro klienty) blíží ke konci. Garanční fond obchodníků s cennými papíry prostřednictvím České spořitelny vyplatí poškozeným klientům další náhrady.

Koruna válcuje tvrdou americkou měnu

09.11.  |  Pavel Nesejt

Americký dolar je symbolem již několik století. Symbolem síly a prosperity. Nyní ale tento symbol ztrácí na lesku. Do popředí zájmu investorů (také spekulantů, ale i šedé ekonomiky) se již více než rok posunuje jednotná evropská měna.

Pražská burza v minulém týdnu

08.11.  |  David Petráček

Pražská burza na úvod týdne posílila, o což se svým růstem postaraly především akcie Českého Telecomu a ČEZ. Výrazný růst si připsaly také akcie Zentivy.

Poplatkové prázdniny: Akcie na XETRA bez poplatků!

03.11.  |  Redakce

Jediný český obchodník s cennými papíry s členstvím na největší německé burze XETRA přichází se zásadním poplatkovým zvýhodněním obchodování s akciemi v Německu. Všechny nákupy akcií na XETRA jsou u Fio nyní zcela bez poplatků.

Pražská burza v minulém týdnu

01.11.  |  David Petráček

Domácí akciové trhy dokázaly v pondělí obhájit konečné pozice ze závěru předešlého týdne a především díky růstu dvojice ČEZ a Český Telecom si pražská burza připsala mírný plus, a nenásledovala tak zahraniční trhy.

Société Générale objevuje Latinskou Ameriku

29.10.  |  Martin Svoboda

Etablované industriální státy pomalu narážejí na hranice svého růstu, konjunkturální sinusoida se zplošťuje a v nejlepším případě se dá počítat se stagnací na vysoké úrovni. Investoři s globálním světovým pohledem se již nyní připravují na to, že již v akciových kurzech zohledněné očekávané růsty ne-budou moci být na aktuálních etablovaných trzích dlouhodobě realizovatelné.

Ruské akcie pro drobné české investory

29.10.  |  Redakce

Společnost ABN AMRO Asset Management  získala 27. října 2004 povolení Komise pro cenné papíry k prodeji a distribuci dalšího fondu. Jedná se o v EURu denominovaný Ruský akciový fond. K současné nabídce více než čtyř desítek fondů tak přibyl další, který své prostředky zhodnocuje nákupem ruských akcií.

Pražská burza v minulém týdnu

25.10.  |  David Petráček

Úvod týdne byl ve znamení výprodejů a téměř všechny SPADové tituly klesaly. Jediným rostoucím titulem byl Unipetrol, který přidal 0,4%.

Zajištěné fondy a Komerční banka

22.10.  |  Redakce

Oblibu zajištěných fondů investičních společností mezi investorskou veřejností dokazují stále nové miliony a miliardy ve fondech a také stále nově otvírané fondy. Ani komerční banka nestojí opodál...

Pražská burza v minulém týdnu

18.10.  |  David Petráček

Nový týden zahájila pražská burza rychlým růstem, v jehož důsledku se index PX 50 přehoupl přes hranici 900 bodů.

Co se děje s ropou a bude benzín za 35?

18.10.  |  Pavel Nesejt

Fintriky tohoto týdne se budou věnovat rekordní ropě a také benzínu. Poradíme, jak se vyhnout drahému benzínu, jaká je jeho budoucnost a co by se stalo, kdyby nastala ropná krize.

Bezriziková investice s dobrým výnosem?

18.10.  |  Pavel Nesejt

Investiční poradenství našeho serveru na adrese www.poradenstvi.finance.cz odpovídá na celou řadu dotazů čtenářů. Mezi nejčastější dotazy patří otázky týkající se bezrizikového investování...

350 nových milionů ve fondech ČSOB

15.10.  |  Pavel Nesejt

Zajištěným fondům ČSOB se daří. Za první tři dny si nový fond ČSOB Světový Strom 2, připsal přes 86 milionů korun. Fond, který se upisuje od 12. října, tak výrazně přispěl k dobrému výsledku současně nabízených fondů ČSOB.

Nový garantovaný vklad EUROTOP 30

13.10.  |  Redakce

Živnostenská banka od 11. října nabízí novou emisi garantovaného termínovaného vkladu EUROTOP 30. Klienti budou mít možnost podílet se na růstu akcií 30ti významných evropských společností bez rizika z případného poklesu hodnoty akcií.

Pražská burza v minulém týdnu

11.10.  |  David Petráček

V pondělí pražská burza nenásledovala pozitivní vývoj v zahraničí a naopak převažovalo vybírání zisků.

Vložte aspoň 30 000 korun a nechte za sebe vydělávat dolar

06.10.  |  Redakce

Za tři měsíce můžete dosáhnout prostřednictvím termínovaného vkladu Garant u Volksbank CZ až výnos, který v ročním vyjádření (p.a.) činí 4,70 procenta. Má to ovšem háček. Budete „oddáni na milost a nemilost“ vývoji amerického dolaru.

Brokerjet nabízí on-line obchody na pražské burze

04.10.  |  Pavel Nesejt

Společnost brokerjet, online broker a člen finanční skupiny České spořitelny, nabízí investorům novou investiční příležitost: obchodování na Burze cenných papírů Praha (BCPP) a to jak v segmentu SPAD, tak i segmentu KOBOS.

Pražská burza v minulém týdnu

04.10.  |  David Petráček

Silným růstem zahájila v pondělí pražská burza. Důvodem pro tento vývoj bylo nakupování společností Atlantik FT pro nejmenovaný zahraniční fond. Později však na burzu nastoupili prodejci ze zahraničí.

Do zajištěných fondů přitekla půl miliarda

01.10.  |  Redakce

Do dvou zajištěných fondů, které na léto nabídla ČSOB, vložili investoři do 19. září více než půl miliardy korun. Zajištěný Fond ČSOB Digitální Click 1 shromáždil 95,53 milionu Kč, do fondu ČSOB Světového Růstu+ 1 směřoval dokonce pětinásobný objem investic - 418,08 milionu Kč.

Fondy ČP Invest pohodlně kupujeme přes internet

01.10.  |  Redakce

Přes internet lze koupit nebo prodat ledacos. Proto nás trochu může překvapit, že nákup nebo zpětný odkup podílových listů via internet doposud mnoho investičních společnstí nenabízelo. Nyní ale přichází ČP Invest a jeho novinka platná právě od dnešního dne...

Pražská burza v minulém týdnu

27.09.  |  David Petráček

Domácí akciové trhy započaly nový týden poklesem, jelikož trh ovládli prodejci. Největší korekcí prošel ČEZ a uzavíral tak o 2,9% níže, avšak pozici nejlikvidnějšího titulu si udržel.

Pražská burza v minulém týdnu

20.09.  |  David Petráček

Na začátku týdne pražská burza posilovala. Prožívala doslova ČEZové omámení. Rozhodnutí privatizační komise přiřknout vítězství v tendru italské společnosti Enel sice způsobilo pokles ceny akcií ČEZ, ale ten byl nakonec v odpoledních hodinách překonán nákupní poptávkou, která vytáhla akcie na nové historické maximum převyšující 231 Kč (+1,3%).

Ropy je na trhu dostatek, benzín nezdraží!

08.09.  |  Pavel Nesejt

Cena ropy se dlouho pohybuje na vysoké úrovni. Zdá se, jakoby si na tuto hladinu pomalu všichni zvykali. Za této situace ovšem kartel OPEC vysílá dobrý signál: Ropy je dost, cena klesne!

Pražská burza v minulém týdnu

06.09.  |  David Petráček

I přes nízkou aktivitu, která na trhu v úvodu týdne panovala, nelze říct, že by bylo pondělí skoupé na zajímavé momenty. Za zmínku stojí zejména vývoj Unipetrolu, ČEZu a Zentivy, které dopomohly pražské burze k mírnému růstu.

Pražská burza s tučnými zisky i letos

02.09.  |  Pavel Nesejt

Na začátku nového měsíce je dobré se poohlédnout za dosavadním letošním vývojem akcií na pražské burze. Rostoucí trend minulých let potvrdilo i prvních 8 měsíců roku letošního.

Pražská burza v minulém týdnu

30.08.  |  David Petráček

První obchodní den nového týdne pražská burza rostla. Postaraly se o to hlavně akcie Zentivy (+3,3%) a ČEZu (+1,4%).

Raiffeisenbank přináší další možnost zhodnocení úspor

27.08.

Právě dnes končí na RM-Systému první týden obchodování s novými hypotečními zástavní listy Raiffeisenbank.. Jedná se o dluhopisy s kupónem 5,05 procenta o jmenovité hodnotě 10 tisíc korun, které jsou splatné v roce 2009.

Varování akcionářům společnosti ŠTI Holding

25.08.  |  Pavel Nesejt

Komise pro cenné papíry upozorňuje akcionáře společnosti ŠTI Holding, a.s. na nestandardní nabídku na odkup jejich akcií, kterou učinilo občanské sdružení s názvem Středisko Služeb Kupónové Privatizace.

Akcie Zentivy středem zájmu investorů

25.08.  |  Pavel Nesejt

Akcie společnosti Zentiva vstoupili do poklidných vod Burzy cenných papírů Praha před pár týdny, ale už v nich dělají pořádnou bouři.Od svého vstupu na burzu si totiž připsali 18% k dobru a stále rostou...

Etika při poskytování cenově citlivých informací

25.08.  |  Pavel Nesejt

Regulátor českého kapitálového trhu, Komise pro cenné papíry, upozorňuje všechny poskytovatele cenově citlivých informací, aby před zveřejněním informace zvážili její dopad na ceny akcií.

Stačí 3 vteřiny a akcie je vaše!

23.08.  |  Pavel Nesejt

Je jen těžko představitelné, jak se technicky provádí operace na kapitálovém trhu. Jak se vlastně akcie kupují a prodávají? Drtivá většina obchodů probíhá přes elektronické systémy. Vy ze svého počítače zadáte pokyn ke koupi nebo prodeji a za 3 vteřiny je akcie vaše...

Pražská burza v minulém týdnu

23.08.  |  David Petráček

Olympijské hry pravděpodobně zasáhly a fandovství probudily i v investorech, jelikož v pondělí se obchodování na burze vyznačovalo malou aktivitou. Přesto však trhy vzrostly.

Pražská burza v minulém týdnu

16.08.  |  David Petráček

V pondělí to na pražské burze vypadalo, jako by si všichni investoři vzali dovolenou a využili teplého počasí ke koupání. Tento den se vyznačoval pramalou obchodní aktivitou a burza uzavírala v červených číslech.

Zapoměňte na fondy, jsou lepší příležitosti k investici

13.08.  |  Pavel Nesejt

Přemýšlíte nad investicí na kapitálových trzích? Hledáte vhodný investiční nástroj a nevíte si rady? Určitě víte, jak je to s rizikem a výnosem. Zcela určitě znáte akcie, dluhopisy, podílové fondy. Jsou ale i jiné instrumenty a ty ...

Zástavní listy České spořitelny vám přinesou jistý výnos

12.08.  |  Jaroslav Paclík

Pětileté hypoteční zástavní listy o nominální hodnotě 10 tisíc korun a s kupónem 3,6% p.a. bude možné od úterý 24. srpna nakupovat ve velkých oblastních a dalších vybraných pobočkách České spořitelny.

Zdražuje se a ne že ne!

12.08.  |  Pavel Nesejt

Je to pár měsíců, co jsme vstoupili do Evropské unie a neúprosné statistiky varují: Zdražuje se všude kolem nás! Že jste nevěřili politikům a sami jste pocítili zdražení? Ano, statistika vše potvrzuje. A ne všechno zdražení lze svádět na nová pravidla Unie.

Pražská burza v minulém týdnu

09.08.  |  David Petráček

Pražská burza zahájila nový týden lehkým poklesem, když se na trhu projevil pokles v zahraničí a také vliv páteční, ne zcela příznivé, výsledkové zprávy ČEZu, která vedla k vybírání zisků a poklesu o 1,9%.

Pražská burza v minulém týdnu

02.08.  |  David Petráček

Akcie během pondělního obchodování posílily. Nejvíce tomuto růstu přispěly svojí spanilou jízdou akcie Zentivy, které bez jakýchkoliv kurzotvorných zpráv posílily téměř o 4%.

Bivideon vykoupí akcie Radiokomunikací

30.07.  |  Pavel Nesejt

Komise pro cenné papíry včera vydala rozhodnutí, kterým udělila souhlas společnosti Bivideon B.V. s obsahem dobrovolné nabídky převzetí určené majitelům akcií společnosti České radiokomunikace (ČRa) za cenu 440 korun za jednu akcii.

Další šok pro dolar: ropa za eura?

29.07.  |  Pavel Nesejt

Po několika měsících se opět objevily spekulace o tom, že ropný kartel OPEC má chuť přejít na platby za ropu z USD na eura. Dopady na světovou ekonomiku by byly obrovské...

Pražská burza v minulém týdnu

26.07.  |  David Petráček

Při podprůměrné aktivitě zahájila pražská burza nový týden mírným růstem, který při poklesu bankovních titulů uhájil hlavně ČEZ.

Rhinoceros dostala pokutu 800 000 korun

21.07.  |  Pavel Nesejt

Komise pro cenné papíry rozhodla ve druhém stupni řízení ve věci rozkladu podaném společností RHINOCEROS. Ta se odvolala oproti rozhodnutí prvního stupně, ve kterém jí bylo zakázáno poskytovat investiční služby a uložena pokuta.

Silná k dolaru? Žádné překvapení...

20.07.  |  Pavel Nesejt

Páteční obchodování na devizových trzích se málem proměnilo v událost desetiletí. Koruna málem prolomila historickou hranici k americkému dolaru. Je to ale opravdu tak nečekaný rekord?

Pražská burza v minulém týdnu

19.07.  |  David Petráček

Mírný posun vzhůru přineslo pondělní obchodování na pražské burze. Postaraly se o to akcie Českého Telecomu, které se i přes podprůměrné objemy obchodů posunuly o 1,5% výše.

Pražská burza v minulém týdnu

13.07.  |  David Petráček

Domácí akciové trhy zahájily zkrácený týden výraznějším poklesem, který byl způsoben především výprodejem Českého Telecomu, který se obchoduje již bez nároku na dividendu.

Jak nenaletět podvodnému obchodníkovi s CP?

08.07.  |  Pavel Nesejt

O tom, že podvodníky se to hemží snad ve všech oblastech podnikání vás jistě nemusíme přesvědčovat. Když chcete kupovat a prodávat akcie, tak uzavíráte smlouvu s obchodníkem s cennými papíry. Na co si dát pozor?

Abyste neměli v investování "guláš"!

07.07.  |  Jaroslav Paclík

Již více než čtyři roky hlavní světové burzy stagnují. Ceny a daně rostou. Nebude na důchody! Narůstá vůle spořit! Narůstá ale i počet finančních produktů! Co si v takové době počít?

Pražská burza v minulém týdnu

05.07.  |  David Petráček

Pražská burza na začátek týdne oslabila a nenásledovala tak zahraniční trhy. Důvodem pro sestupný trend byla vládní krize. Výrazné ztráty si připsal Philip Morris ČR (-3,9%). Ještě více poklesl Unipetrol (-5,4%), jehož kurz negativně ovlivnila zpráva, že konsorcium IOC hodlá uplatnit opci na 51procentní podíl České rafinérské.

Cena povinného odkupu neodpovídá ceně reálné

30.06.  |  Pavel Nesejt

Jistě jste se již setkali s "výhodnou" nabídkou odkupu vašich akcií. Do vašeho města, do kulturního domu nebo do salónku místní hospůdky přišel "odborník" a přemlouval vás k prodeji jakékoliv akcie ve vašem vlastnictví. Obvykle pro vás velmi nevýhodně. Ani při povinném odkupu to nemusí být lepší.

Pražská burza v minulém týdnu

28.06.  |  David Petráček

Pražská burza započala nový týden korekcí zisků. Investoři realizovali zisky hlavně u bankovních titulů, které v předešlých dnech silně posilovaly. Prodejní tlak poslal Komerční banku o 2,9% níže. Erste Bank odepsala 1,9%.

S eko-fondy investujeme do budoucnosti

28.06.  |  Jaroslav Paclík

Eko-fondy se těší stále větší oblibě - a to nejen u ekologicky uvažujících investorů, nýbrž v rámci celého investorského spektra. Jejich podíl na trhu od roku 1998 neustále stoupá. Je jen otázkou času, kdy eko-fondy dorazí i do Česka.

Při firemních převzetích lze automaticky inkasovat prémie

24.06.  |  Martin Svoboda

Každý den nějaký nový produkt - to je dnes (jak se zdá) krédem bank emitujících certifikáty. Před pěti lety to ale byla na německém burzovním trhu každodenní realita. V letech 1998-2001 oslavovalo více než 300 společností premiérové uvedení svých akcií na burzu. Jejich vstup na kapitálový trh byl často doprovázen...

Pražská burza v minulém týdnu

21.06.  |  David Petráček

Na úvod týdne pražská burza při nízké obchodní aktivitě celkově stagnovala. Směrem vzhůru se pohyboval Philip Morris ČR a Erste Bank. Tabákový gigant je už několik dní v hledáčku investorů a tento den zpevnil o 2,1%. Erste Bank si polepšila o 0,7%.

Pražská burza v minulém týdnu

14.06.  |  David Petráček

Úvod týdne začal na pražské burze pozitivně. Ta těžila ze situace na zahraničních trzích.  Nejlépe si vedly bankovní tituly. Komerční banka posilovala o 2,3% a akcie Erste Bank dokonce o 2,8%. Dařilo se však také Českým radiokomunikacím, které přidaly 2,6%.

Pražská burza v minulém týdnu

07.06.  |  David Petráček

Velmi poklidný den s mírným růstem zažila pražská burza v pondělí. Na trhu se pohybovali víceméně jen domácí investoři v důsledku svátku na některých světových burzách.

První primární emise (IPO) se blíží

04.06.  |  Pavel Nesejt

Tak a je to tady. První společnost v letité historii Burzy cenných papírů Praha našla odvahu a chystá se nabídnout akcie na burze. A když už IPO, tak nikdo slabší, než obr Zentiva.

Pražská burza v minulém týdnu

31.05.  |  David Petráček

Mírný přírůstek si v pondělí připsala pražská burza. O ten se postarala hlavně Erste Bank (+2,1%) a ČEZ (+1,6%). První jmenovaný titul těžil z vývoje na mateřské burze a ČEZ z ohlášeného konsolidovaného hospodářského výsledku. Ostatní SPADové tituly...

Goldman Sachs Commodity Index bez energie, za to ale s Airbag

26.05.  |  Martin Svoboda

Adekvátně s rostoucími cenami za pohonné hmoty roste i veřejné vnímání surovinového megatrendu a logicky dochází i k růstu počtu komoditních certifikátů, pomocí kterých se investoři mohou na tomto trendu podílet...

Pražská burza v minulém týdnu

24.05.  |  David Petráček

Pražská burza v pondělí výrazně oslabila. Vůdcem propadů byla Erste Bank, která poklesla o –4%. Akcie tak zareagovaly na snížení cílové ceny od Merrill Lynch. Velké ztráty zaznamenal také Philip Morris ČR (-2,7%), Český Telecom (-2,3%) a ČEZ (-1,5%). Naopak po dramatickém obchodování posílila Komerční banka (+0,8%). České radiokomunikace si polepšíly o 2,5% a Unipetrol beze změny stagnoval.

Lepší je eura držet. A nebo spíše prodat?

19.05.  |  Pavel Nesejt

Tak jak to tedy je. Je lepší držek koruny, eura, dolary nebo úplně jinou měnu? A co když už např. dolary mám. Je lepší je směnit? Kdybychom znali odpovědi na tyto otázky, asi bychom byli boháči. Pár receptů ale pro vás máme...

Jsou už tady podvodníci z Evropské unie?

18.05.  |  Pavel Nesejt

Od vstupu České republiky do Evropské unie uplynulo osmnáct dní a zdá se, že se objevila první vlaštovka v podobě podezřelé společnosti snažící se vymámit z nic netušících nováčků slušné sumičky. Jedná se o podvodníky nebo nikoliv?

Pražská burza v minulém týdnu

17.05.  |  David Petráček

V pondělí pražská burza zaznamenala obrovský propad. SPADové emise nemohly najít své dno, objemy obchodů i ztráty byly nadprůměrné. Většina titulů propadla o více jak 4%. Jen Unipetrol (-0,44%) a Philip Morris ČR (-2%) nesledovaly toto pravidlo.

Pražská burza v minulém týdnu

10.05.  |  David Petráček

Obchodování na pražské burze skončilo v pondělí mírně v minusových hodnotách. V poklesu pokračovaly akcie Komerční banky a ČEZu. Komerční banka oslabila o 0,9%, když u ní stále doznívaly reakce na výsledky za první čtvrtletí, a akcie ČEZ propadly o...

Za litr benzínu v létě zaplatíme (možná) 35 korun

07.05.  |  Pavel Nesejt

Všimli jste si cen benzínu na čerpacích stanicích? Nezdá se vám cena? Pozvolný, ale vytrvalý růst několik posledních měsíců není způsoben chamtivými čerpadláři a tentokrát za to nemůže ani vláda a její čarování s daněmi. Na vině je ropa a...

Pražská burza v minulém týdnu

03.05.  |  David Petráček

V úvodu týdne pražská burza při absenci obchodování s Unipetrolem mírně poklesla. Největší obchodní aktivita byla patrná u akcií Komerční banky, jejichž cenu poslaly prodejní pokyny na hladinu 3 200 Kč (-1,8%). Ještě větší propad zaznamenaly akcie...

Pražská burza v minulém týdnu

26.04.  |  David Petráček

Pražská burza na úvod týdne posílila, když jí pomohl hlavně vývoj akcií Komerční banky v závěru obchodování. Před tímto raketovým vzestupem KB (2,19%) byly v plusových hodnotách pouze...

Nemovitostní fondy jako houby po dešti

22.04.  |  Pavel Nesejt

Nový Zákon o kolektivním investování vnáší konečně světlo do temných vod oblasti tak důležité, jako právě kolektivní investování je. Definuje nové pojmy, spřesňuje staré, dává celému systému řád, ale...

Pražská burza v minulém týdnu

19.04.  |  David Petráček

Investorům začal pracovní týden kvůli svátku až v úterý. Tento den pražská burza opět vzrostla. Zájem obchodníků se soustředil především na Český Telecom a Komerční banku.

Index SDAX je výrazně v plusu

15.04.

Fanoušci regionálních fotbalových a hokejových klubů to vědí již dlouho - atraktivní utkání nelze spatřit jen v první lize, ale i třetí liga nabízí někdy velkou zábavu. To stejné platí momentálně i na burze, kde právě domnělý "undergdog" vzbuzuje svým předvedeným výkonem větší pozornost než ostatní indexy...

Pražská burza v minulém týdnu

15.04.  |  David Petráček

V pondělí pražská burza stoupla. Všechny tituly zařazené do SPAD rostly. Nejvíce se opět dařilo bankovním titulům. Komerční banka vzrostla o 2,54% a Erste Bank o 1,22%...

Investujeme milion a vyděláváme 10% ročně

15.04.  |  Pavel Nesejt

Kterak investovat milion a neprodělat? Dá se investovat bez rizika a vydělávat 10% ročně? Jistě pamatujete "pohádkové" výnosy termínovaných vkladů mnohdy i více než 15% ročně. Ta doba je sice dávno pryč, ale existují možnsoti, jak s jistou mírou pravděpodobnosti vydělat celkem slušné finance...

Zajištěné fondy lákají čím dál více investorů

09.04.  |  Pavel Nesejt

Že český investor je konzervativní (po zkušenostech s kampeličkami a krachujícími bankami až bojácný) je všeobecně známo. Proto asi nepřekvapí informace ukazující popularitu zajištěných fondů. Ve skutečnosti tyto fondy možná až tak výhodnou investicí nejsou...

Pražská burza v minulém týdnu

05.04.  |  David Petráček

Pražská burza skončila v pondělí mírným poklesem. Philip Morris ČR pokračoval zvýšeným tempem v korekci (-6,7%), kterou nastartovala v předešlém týdnu výsledková zpráva, která zaostala za očekáváním trhu. Výrazný propad (cca 6,5%) zaznamenaly také akcie...

Češi budou zase mistři světa v hokeji!

02.04.  |  Pavel Nesejt

Tak se nám to blíží. Sportovci aktivní nebo jen pasivní "televizní", mladí nebo staří, hokejisti nebo fotbalisti, muži či ženy. Všichni se těší. Mistrovství světa v ledním hokeji je za dveřmi.  A kdo bude pro rok 2004 mistrem světa?

Vše o dluhopisech - 2.díl

31.03.  |  Ing. Josef Stoulil

Druhý díl miniseriálu o dluhopisech bude pokračovat v dluhopisech výměnných, odběrních, rizikových, prioritních, prémiových a nulových. Ne každý je určen pro drobného investora, ne každý je vhodný pro konzervativní investice...

Pražská burza v minulém týdnu

29.03.  |  David Petráček

V pondělí pražská burza následovala zahraniční trhy a tak jako oni oslabovala. S výjimkou akcií Philip Morris ČR se investoři zbavovali všech titulů. Akcie Unipetrolu poslala dolů nervozita před blížící se privatizaci.

Fio snižuje poplatky za burzovní obchody na minimum

17.03.  |  Pavel Nesejt

Fio, burzovní společnost, a.s., největší akciový on-line broker na českém trhu, umožňující obchodování na trzích ČR, USA a SRN, oznámil změnu poplatků...

Zajistěte se čtyřmi procenty a investujte

15.03.  |  Pavel Nesejt

Není týden, aby nám na fondovém nebi nezasvítila něaká nová hvězda (pomiňme ten minulý, to byla výjimka potvrzující pravidlo). A tak zejména z úcty k tradici hned pondělní otvírání poboček České spořitelny je ve znamení novinek...

Dluhopisy ne, je čas na akcie!

09.03.  |  Pavel Nesejt

Jak jistě víte, kapitálové trhy zaznamenávají poslední měsíce a roky významný růst. Spolu s růstem trhů roste i chuť investorů podílet se na takovém růstu a vydělat "nějakou tu korunu". A tak se kupuje a kupuje a to růst ještě více umocňuje. Nekonečná otázka zní: Kdy a kam investovat...

Zlato, ropa, pšenice i další komodity slušně nesou

02.03.  |  Pavel Nesejt

Informace je nejdůležitějším faktorem úspěchu investora. Když nebudete správně a hlavně včas informováni o vývoji na trhu kde obchodujete (dluhopisy, akcie, deriváty, komodity,...), nemáte šanci uspět a zcela jistě proděláte. Možná i kalhoty...

Na poštách lze koupit další fondy

20.02.  |  Pavel Nesejt

Tak se nám roztrhl pytel s novinkami na poštách. Dokážete si představit úřednici vaší pošty jak vám vysvětluje kterak investovat a jaké možnosti investování do konkrétních fondů přináší? Že ne? Ale to byste měli! Žijeme už ve 21. století ...

Bivideon bude žalovat Komisi pro cenné papíry

17.02.

Společnost Bivideon, B.V., která je většinovým akcionářem Českých radiokomunikací, vyjadřuje své vážné výhrady k rozhodnutí prezídia Komise pro cenné papíry zveřejněnému 12. února t. r. Prezídium v něm nevyhovělo rozkladu ...

Prezidium Komise rozhodlo o prodloužení zákazu veškerých obchodů s akciemi HPH

16.02.

Prezídium Komise pro cenné papíry (Komise) zakazuje svým předběžným opatřením s účinností od 17. 2. 2004 veškeré obchody a plnění závazků z obchodů s registrovanými akciemi společnosti Harvardský průmyslový holding a.s. - v likvidaci (HPH).

Investoři zkrachovalého obchodníka se dočkají

12.02.  |  Pavel Nesejt

Krachy údajně pomáhají podnikatelskému prostředí. Údajně. Neříká se to u nás, ale v USA. Krach je normální součástí podnikání,  když se ale aplikuje na české podnikatelské prostředí, je zde problém. A co teprve když jde o peníze...

Akcie rostou a ne že ne

11.02.  |  Pavel Nesejt

Světové akcie prožívají šťastný více než rok. I po tak dlouhé době ale existuje obrovské množství čtenářů, kteří nemají o růstu trhů ani tušení. Sami se k tomu přiznali k naší anketě...

Nové miliardy se už hřejí ve fondech

11.02.  |  Pavel Nesejt

Dobrá "nálada" na trzích a především zkušenosti domácích investorů jsou příčinou obrovského nárůstu investovaných prostředků do domácích a zahraničních fondů. Kdo z toho má radost? Hrozí nějaká rizika? Můžete o finance přijít?

Komise předložila k veřejné diskusi vyhlášku, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro prezentaci investičních doporučení.

09.02.

Komise pro cenné papíry (dále jen „Komise“) předkládá k veřejné diskuzi  návrh vyhlášky, kterou se stanoví podrobnější pravidla pro poctivou prezentaci investičních doporučení a uveřejňování informací o zájmech a střetech zájmů osob vytvářejících nebo šířících investiční doporučení. Poctivou prezentaci těchto informací bude primárně upravovat ustanovení připravovaného zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Tento zákon zmocňuje Komisi k vydání podrobnějších pravidel formou vyhlášky.

Spořitelna vydává dluhopisy v objemu 400 mil. Kč

03.02.

Česká spořitelna vydá v pondělí 2. února 2004 první emisi ze svého dluhopisového programu, v jehož rámci je oprávněna vydávat dluhopisy s flexibilním výnosem stanoveným podle konkrétních požadavků investora, tzv. "strukturované dluhopisy".

SPOROINVEST má 30 miliard Kč

03.02.

Rekordního objemu 30 miliard Kč dnes dosáhnul největší tuzemský podílový fond SPOROINVEST Investiční společnosti České spořitelny. Potvrdil tak své postavení  největšího podílového fondu v ČR.
 
 
reklama